Gotowanie na ekranie: krokiety ziemniaczane, trufle daktylowe i zapiekane marchewki
Krokiety z kapustą i pieczarkami to niewątpliwie jeden z ulubionych świątecznych przysmaków. Najlepiej smakują podane z barszczem. Doskonałą alternatywą dla tradycyjnych krokietów będzie danie zwycięzcy 4. edycji programu "MasterChef". Damian Kordas podzielił się pomysłem na ziołowe krokiety ziemniaczane a’la ruskie.
Damian Kordas został najmłodszym zwycięzcą programu "MasterChef" w Europie. 22-letni student weterynarii wraz z jurorką Anną Starmach zaprezentowali ciekawe przepisy na przedświąteczne dania. W ich menu znalazły się trufle daktylowe, marchewki zapiekane z ciastem filo i orzechami oraz ziołowe krokiety ruskie.
Krokiety a'la ruskie według przepisu Kordasa mogą być smaczną alternatywą dla tradycyjnych krokietów z kapustą i grzybami. Zobaczcie przepis.
Składniki:
500g ugotowanych ziemniaków 100g bryndzy 100g białego sera Natka pietruszki Natka koperku Sól, pieprz 50g ziaren słonecznika 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek bułki tartej
Przygotowanie:
Ziemniaki przepuść przez praskę, połącz z serami, słonecznikiem, posiekanym koperkiem i pietruszką, farsz dopraw do smaku. Z masy ziemniaczanej lep małe krokieciki, obtaczaj je w mące, jajku i bułce tartej. Smaż w głębokim tłuszczu.