Trwa ładowanie...
20-12-2012 16:39

Świąteczne "gotowce" po domowemu

Do Świąt coraz bliżej. Wszystkich ogarnia zakupowa gorączka. Wiele gospodyń ostatnie dni spędzi w kuchni. A może sobie ulżyć i zamówić lub kupić gotowe dania? Podpowiadamy, jak wybierać świąteczne potrawy w sklepach i garmażeriach, żeby nie zepsuć sobie i bliskim Świąt.

Świąteczne "gotowce" po domowemuŹródło: Thinkstock, fot: Thinkstock
d14kjy2
d14kjy2

Okres Świąt to czas wyjątkowy. Tak samo wyjątkowe powinny być potrawy, które pojawią się na naszym stole. Wiele gospodyń twierdzi, że wigilijne i świąteczne smakołyki powinny być przygotowane samodzielnie. Rodzinne przygotowywanie pierogów czy pieczenie piernika przynosi przecież wiele frajdy. Nie brakuje jednak osób, które mają coraz mniej czasu na stanie przy garnkach lub zwyczajnie nie potrafią gotować.

- Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia zajmują bardzo dużo czasu. Zamawiając dania w zaufanej restauracji czy garmażu można zaoszczędzić wiele godzin spędzonych w kuchni. Coraz więcej restauracji posiada już w swojej ofercie garmaż świąteczny. Ważne, żeby zamawiać potrawy w restauracji, którą znamy. Lepiej na święta nie eksperymentować - mówi Katarzyna Stangrecka, dyrektor zarządzająca Hotelu Otomin.
Rzeczywiście, najważniejszy wydaje się wybór miejsca, w którym zakupimy „gotowce”. Chodzi przecież o to, by smak i zapach pierogów, kapusty z grochem czy karpia w galarecie, był najbardziej zbliżony do domowego.

Jak w domu

Poza restauracjami i punktami garmażeryjnymi, świąteczne potrawy zamawiać można również u kucharzy, którzy przed świętami ogłaszają się np. w internecie. W jakiej formie otrzymamy świąteczne smakołyki od profesjonalistów?

- Niektóre z zamawianych potraw wymagają jeszcze dodatkowej obróbki termicznej. Przy odbiorze dań staramy się przekazać informacje, jak najlepiej je podać - zależnie od tego, czy np. klienci preferują pierogi gotowane, czy podsmażane. Część potraw można przygotować wcześniej, ale staramy się, żeby były przyrządzane na bieżąco, gdyż takie są najlepsze. Wiele osób dostarcza nam własne naczynia, więc nie ma problemu z przekładaniem potraw na półmiski, a potrawy wyglądają jak domowe - mówi Tadeusz Miotk, szef kuchni Restauracji Rodzinnej w Hotelu Otomin.

d14kjy2

Tradycyjne smaki bez ryzyka

Gotowe dania, szczególnie ze sprawdzonych miejsc, to szansa na udane Święta. Ryzykowne jednak może okazać się kupowanie w sklepie paczkowanych pierogów, krokietów czy uszek, które przez cały rok mają w swej ofercie producenci gotowej żywności. Jeśli wcześniej nie poznaliśmy ich smaku, lepiej po takowe nie sięgajmy.

- Zauważyliśmy, że klienci coraz częściej szukają tradycyjnych smaków i stawiają na produkty wysokiej jakości. Pytają np. o mięsa z własnej wędzarni, wcześniej odpowiednio peklowane, według tradycyjnych receptur. Do najczęściej zamawianych świątecznych dań należą wciąż pierogi, ryby w galarecie oraz wszelkiego rodzaju ciasta - mówi Katarzyna Stangrecka.

Ile za to zapłacisz?

Ceny za gotowe świąteczne potrawy są zróżnicowane. Zależą zwykle od popularności i marki miejsca oferującego dania. Sprawdziliśmy, ile za niektóre dania trzeba zapłacić w znanej, gdańskiej restauracji.

Ryby
Pstrąg w galarecie - porcja 60/120 - 7,90 zł
Karp w galarecie - porcja 60/120 - 7,90 zł
Ryba po grecku - porcja 60/120 - 6,50 zł
Karp po żydowsku - porcja 60/120 - 7,90 zł
Śledź po rybacku - porcja 60/80 - 4,50 zł
Łosoś po sułtańsku - porcja 80/120 - 8,50 zł

Dania mączne
Pierogi z kapustą i grzybami - 15,90 zł/kg
Paszteciki z kapustą i grzybami - 22,90 zł/kg
Krokiety z pieczarkami - 19,50 zł/kg
Kulebiak z kapustą - 20,90 zł/kg

*Dania mięsne *Schab ze śliwką - 39,90 zł/kg
Schab z pieczarkami - 39,90 zł/kg
Pasztet domowy - 22,00 zł/kg
Rolada z polędwiczek z grzybami - 39,90 zł/kg
Kaczka faszerowana - 38,90 zł/kg

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

d14kjy2
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d14kjy2
Więcej tematów