Świąteczne "gotowce" po domowemu

Do Świąt coraz bliżej. Wszystkich ogarnia zakupowa gorączka. Wiele gospodyń ostatnie dni spędzi w kuchni. A może sobie ulżyć i zamówić lub kupić gotowe dania? Podpowiadamy, jak wybierać świąteczne potrawy w sklepach i garmażeriach, żeby nie zepsuć sobie i bliskim Świąt.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Okres Świąt to czas wyjątkowy. Tak samo wyjątkowe powinny być potrawy, które pojawią się na naszym stole. Wiele gospodyń twierdzi, że wigilijne i świąteczne smakołyki powinny być przygotowane samodzielnie. Rodzinne przygotowywanie pierogów czy pieczenie piernika przynosi przecież wiele frajdy. Nie brakuje jednak osób, które mają coraz mniej czasu na stanie przy garnkach lub zwyczajnie nie potrafią gotować.

- Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia zajmują bardzo dużo czasu. Zamawiając dania w zaufanej restauracji czy garmażu można zaoszczędzić wiele godzin spędzonych w kuchni. Coraz więcej restauracji posiada już w swojej ofercie garmaż świąteczny. Ważne, żeby zamawiać potrawy w restauracji, którą znamy. Lepiej na święta nie eksperymentować - mówi Katarzyna Stangrecka, dyrektor zarządzająca Hotelu Otomin.
Rzeczywiście, najważniejszy wydaje się wybór miejsca, w którym zakupimy „gotowce”. Chodzi przecież o to, by smak i zapach pierogów, kapusty z grochem czy karpia w galarecie, był najbardziej zbliżony do domowego.

Jak w domu

Poza restauracjami i punktami garmażeryjnymi, świąteczne potrawy zamawiać można również u kucharzy, którzy przed świętami ogłaszają się np. w internecie. W jakiej formie otrzymamy świąteczne smakołyki od profesjonalistów?

- Niektóre z zamawianych potraw wymagają jeszcze dodatkowej obróbki termicznej. Przy odbiorze dań staramy się przekazać informacje, jak najlepiej je podać - zależnie od tego, czy np. klienci preferują pierogi gotowane, czy podsmażane. Część potraw można przygotować wcześniej, ale staramy się, żeby były przyrządzane na bieżąco, gdyż takie są najlepsze. Wiele osób dostarcza nam własne naczynia, więc nie ma problemu z przekładaniem potraw na półmiski, a potrawy wyglądają jak domowe - mówi Tadeusz Miotk, szef kuchni Restauracji Rodzinnej w Hotelu Otomin.

Tradycyjne smaki bez ryzyka

Gotowe dania, szczególnie ze sprawdzonych miejsc, to szansa na udane Święta. Ryzykowne jednak może okazać się kupowanie w sklepie paczkowanych pierogów, krokietów czy uszek, które przez cały rok mają w swej ofercie producenci gotowej żywności. Jeśli wcześniej nie poznaliśmy ich smaku, lepiej po takowe nie sięgajmy.

- Zauważyliśmy, że klienci coraz częściej szukają tradycyjnych smaków i stawiają na produkty wysokiej jakości. Pytają np. o mięsa z własnej wędzarni, wcześniej odpowiednio peklowane, według tradycyjnych receptur. Do najczęściej zamawianych świątecznych dań należą wciąż pierogi, ryby w galarecie oraz wszelkiego rodzaju ciasta - mówi Katarzyna Stangrecka.

Ile za to zapłacisz?

Ceny za gotowe świąteczne potrawy są zróżnicowane. Zależą zwykle od popularności i marki miejsca oferującego dania. Sprawdziliśmy, ile za niektóre dania trzeba zapłacić w znanej, gdańskiej restauracji.

Ryby
Pstrąg w galarecie - porcja 60/120 - 7,90 zł
Karp w galarecie - porcja 60/120 - 7,90 zł
Ryba po grecku - porcja 60/120 - 6,50 zł
Karp po żydowsku - porcja 60/120 - 7,90 zł
Śledź po rybacku - porcja 60/80 - 4,50 zł
Łosoś po sułtańsku - porcja 80/120 - 8,50 zł

Dania mączne
Pierogi z kapustą i grzybami - 15,90 zł/kg
Paszteciki z kapustą i grzybami - 22,90 zł/kg
Krokiety z pieczarkami - 19,50 zł/kg
Kulebiak z kapustą - 20,90 zł/kg

*Dania mięsne *Schab ze śliwką - 39,90 zł/kg
Schab z pieczarkami - 39,90 zł/kg
Pasztet domowy - 22,00 zł/kg
Rolada z polędwiczek z grzybami - 39,90 zł/kg
Kaczka faszerowana - 38,90 zł/kg

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne