Zupy na zimno

Chłodniki zdobywają coraz większą naszą sympatię. Zwłaszcza gorącą wiosną i upalnym latem. Nic w tym jednak dziwnego, jeśli weźmiemy pod uwagę, że zupy te doskonale smakują, działają orzeźwiające i mają całe mnóstwo witamin.

Zupy na zimno
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Chłodniki zdobywają coraz większą naszą sympatię. Zwłaszcza gorącą wiosną i upalnym latem. Nic w tym jednak dziwnego, jeśli weźmiemy pod uwagę, że zupy te doskonale smakują, działają orzeźwiające i mają całe mnóstwo witamin.

Przygotowanie chłodnika nie wymaga wiele czasu. Nie trzeba też być mistrzem kuchni. Wystarczy dobrać składniki, odpowiednio przyprawić i schłodzić.

Chłodniki, jak żadne inne zupy, są prawdziwą bombą... witaminową. Zawierają witaminę: A, C, PP, B1 i B2, a także fosfor, sód, wapń czy żelazo. Nie można zapominać o bogatej zawartości białka ze względu na jeden z głównych składników zupy, jakim jest maślanka lub kefir.

Z ogórkiem i rzodkiewką

Potrzebne będą: 1 świeży ogórek, 1 pęczek rzodkiewki, 1 pęczek szczypiorku, 0,5 litra jogurtu naturalnego, 0,5 litra kefiru, sól i pieprz.

Ogórka myjemy, obieramy i przecieramy na tarce z dużymi oczkami. Podobnie postępujemy z rzodkiewką. Składniki z drobno posiekanym szczypiorkiem i dodajemy do jogurtu zmiksowanego z kefirem. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku. Zupę podajemy oczywiście schłodzoną.

Z botwinki

Nasze składniki to: duży pęczek botwinki z młodymi buraczkami, 2 średnie zielone ogórki, pęczek rzodkiewek, 2 ząbki czosnku (jak ktoś lubi), 1 litr kefiru, pęczek szczypiorku, koper (wedle uznania), a do przyprawienia sok z cytryny, sól i pieprz.

Botwinkę myjemy, kroimy bardzo drobno i wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy odrobinę soli i gotujemy, a gdy buraczki będą miękkie, dodajemy odrobinę soku z cytryny.

Rzodkiewkę i ogórka przecieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do drobno pokrojonego szczypioru oraz kopru. Całość mieszamy z kefirem i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.

Gdy wywar z botwinki lekko ostygnie, dodajemy do niego kefir z dodatkiem warzyw i dokładnie mieszamy. Teraz pozostaje jeszcze przyprawić do smaku, no i oczywiście schłodzić. Można podawać z gotowanym jajkiem.

Z soczewicy

Do przygotowania tego chłodnika niezbędne będzie: 35 dag soczewicy, 3 pomidory, ogórek, zielona papryczka chili, pęczek cebuli dymki, sok z cytryny, nać pietruszki, sól, mielony kminek, kurkuma.

Przygotowania zaczynamy od soczewicy, którą musimy moczyć przez 90 minut w zimnej wodzie. Po tym czasie należy ją odcedzić i opłukać, a następnie wrzucić do garnka z wrzącą wodą, dodać dwie łyżeczki kurkumy i gotować przez 60 minut.

Po tym czasie soczewicę odcedzamy i miksujemy. Nie pozbywamy się wywaru. Część z niego musimy dolać z powrotem. Robimy to „na oko", uważając, aby zupa była gęsta. Po tym zabiegu odstawiamy ją do wystygnięcia.

Bierzemy się za chili, które czyścimy, kroimy w paski i dodajemy do zupy, przyprawiając całość sokiem z cytryny, kminkiem oraz solą. Dokładnie mieszamy. Teraz pozostaje dodać jedynie pomidory, cebulę i ogórek pokrojone w drobną kostkę. Mieszamy z zupą, dolewając jogurt. Schładzamy i gotowe.

Gruszkowy

Zaletą chłodników jest to, że można je przygotować praktycznie ze wszystkiego. A skoro tak, to dlaczego nie wykorzystać do tego celu owoców? W tej wersji potrzebować będziemy: 750 ml bulionu warzywnego, 250 ml śmietany, 70 dag gruszek, 10 dag sera rokpol, 2 łodygi selera naciowego, sok z cytryny, soli i pieprzu.

Obrane i pokrojone w kostkę gruszki oraz plasterki selera zalewamy wodą i gotujemy przez kwadrans na wolnym ogniu. Po tym czasie studzimy i miksujemy.

Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy do niego starty ser i zmiksowane gruszki z selerem. Całość podgrzewamy do czasu, aż rokpol się roztopi. Pozostaje jeszcze doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz wymieszać z ubitą śmietaną i schłodzić. Smacznego.

qk

fot. Jupiterimages

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory