Trwa ładowanie...
10-06-2009 10:30

Zupy na zimno

Chłodniki zdobywają coraz większą naszą sympatię. Zwłaszcza gorącą wiosną i upalnym latem. Nic w tym jednak dziwnego, jeśli weźmiemy pod uwagę, że zupy te doskonale smakują, działają orzeźwiające i mają całe mnóstwo witamin.

Zupy na zimnoŹródło: archiwum, fot: archiwum
d2mllqm
d2mllqm

Chłodniki zdobywają coraz większą naszą sympatię. Zwłaszcza gorącą wiosną i upalnym latem. Nic w tym jednak dziwnego, jeśli weźmiemy pod uwagę, że zupy te doskonale smakują, działają orzeźwiające i mają całe mnóstwo witamin.

Przygotowanie chłodnika nie wymaga wiele czasu. Nie trzeba też być mistrzem kuchni. Wystarczy dobrać składniki, odpowiednio przyprawić i schłodzić.

Chłodniki, jak żadne inne zupy, są prawdziwą bombą... witaminową. Zawierają witaminę: A, C, PP, B1 i B2, a także fosfor, sód, wapń czy żelazo. Nie można zapominać o bogatej zawartości białka ze względu na jeden z głównych składników zupy, jakim jest maślanka lub kefir.

Z ogórkiem i rzodkiewką

Potrzebne będą: 1 świeży ogórek, 1 pęczek rzodkiewki, 1 pęczek szczypiorku, 0,5 litra jogurtu naturalnego, 0,5 litra kefiru, sól i pieprz.

d2mllqm

Ogórka myjemy, obieramy i przecieramy na tarce z dużymi oczkami. Podobnie postępujemy z rzodkiewką. Składniki z drobno posiekanym szczypiorkiem i dodajemy do jogurtu zmiksowanego z kefirem. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku. Zupę podajemy oczywiście schłodzoną.

Z botwinki

Nasze składniki to: duży pęczek botwinki z młodymi buraczkami, 2 średnie zielone ogórki, pęczek rzodkiewek, 2 ząbki czosnku (jak ktoś lubi), 1 litr kefiru, pęczek szczypiorku, koper (wedle uznania), a do przyprawienia sok z cytryny, sól i pieprz.

Botwinkę myjemy, kroimy bardzo drobno i wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy odrobinę soli i gotujemy, a gdy buraczki będą miękkie, dodajemy odrobinę soku z cytryny.

Rzodkiewkę i ogórka przecieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do drobno pokrojonego szczypioru oraz kopru. Całość mieszamy z kefirem i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.

d2mllqm

Gdy wywar z botwinki lekko ostygnie, dodajemy do niego kefir z dodatkiem warzyw i dokładnie mieszamy. Teraz pozostaje jeszcze przyprawić do smaku, no i oczywiście schłodzić. Można podawać z gotowanym jajkiem.

Z soczewicy

Do przygotowania tego chłodnika niezbędne będzie: 35 dag soczewicy, 3 pomidory, ogórek, zielona papryczka chili, pęczek cebuli dymki, sok z cytryny, nać pietruszki, sól, mielony kminek, kurkuma.

Przygotowania zaczynamy od soczewicy, którą musimy moczyć przez 90 minut w zimnej wodzie. Po tym czasie należy ją odcedzić i opłukać, a następnie wrzucić do garnka z wrzącą wodą, dodać dwie łyżeczki kurkumy i gotować przez 60 minut.

d2mllqm

Po tym czasie soczewicę odcedzamy i miksujemy. Nie pozbywamy się wywaru. Część z niego musimy dolać z powrotem. Robimy to „na oko", uważając, aby zupa była gęsta. Po tym zabiegu odstawiamy ją do wystygnięcia.

Bierzemy się za chili, które czyścimy, kroimy w paski i dodajemy do zupy, przyprawiając całość sokiem z cytryny, kminkiem oraz solą. Dokładnie mieszamy. Teraz pozostaje dodać jedynie pomidory, cebulę i ogórek pokrojone w drobną kostkę. Mieszamy z zupą, dolewając jogurt. Schładzamy i gotowe.

Gruszkowy

Zaletą chłodników jest to, że można je przygotować praktycznie ze wszystkiego. A skoro tak, to dlaczego nie wykorzystać do tego celu owoców? W tej wersji potrzebować będziemy: 750 ml bulionu warzywnego, 250 ml śmietany, 70 dag gruszek, 10 dag sera rokpol, 2 łodygi selera naciowego, sok z cytryny, soli i pieprzu.

d2mllqm

Obrane i pokrojone w kostkę gruszki oraz plasterki selera zalewamy wodą i gotujemy przez kwadrans na wolnym ogniu. Po tym czasie studzimy i miksujemy.

Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy do niego starty ser i zmiksowane gruszki z selerem. Całość podgrzewamy do czasu, aż rokpol się roztopi. Pozostaje jeszcze doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz wymieszać z ubitą śmietaną i schłodzić. Smacznego.

qk

fot. Jupiterimages

d2mllqm
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2mllqm
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj