Zrazy po prowansalsku

Zrazy zawijane z mięsa wołowego z boczkiem i ogórkiem to polska klasyka na niedzielny obiad. Dzisiaj poponujemy je w nieco innej wersji - z mięsa wieprzowego i z farszem z cukinii.

Zrazy po prowansalsku
Źródło zdjęć: © Shutterstock
SKOMENTUJ

*Zrazy zawijane z mięsa wołowego z boczkiem i ogórkiem to polska klasyka na niedzielny obiad. Dzisiaj proponujemy je w nieco innej wersji - z mięsa wieprzowego i z farszem z cukinii. *

Składniki

6 plastrów schabu,
6 plastrów boczku (surowego),
150 g pomidorków koktajlowych,
1 cukinia,
12 małych pieczarek,
1/2 papryki czerwonej,
1/2 papryki żółtej,
1/2 pęczka natki pietruszki,
3 ząbki czosnku,
6 gałązek tymianku,
pieprz,
oliwa,
sól.

Przygotowanie

Rozbijamy kawałki schabu i nacieramy je zmiażdżonym czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Umytą cukinię razem ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy nadmiar wody, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Umytą paprykę kroimy w paski, wcześniej usuwając gniazda nasienne.

Na każdy plaster schabu kładziemy farsz z cukinii, kilka plasterków papryki i wszystko ciasno zwijamy. Każdą roladę owijamy plastrem boczku, całość spinamy wykałaczką. Do żaroodpornego naczynia wlewamy 3 łyżki oliwy i układamy zrazy. Obok roladek układamy pomidorki koktajlowe, połówki pieczarek i gałązki tymianku. Potrawę wstawimy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez ok. 40 minut.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Zobacz także: Zapomniane smaki kuchni polskiej. Kiedyś się nimi zajadaliśmy

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu