Zrazy po prowansalsku
Zrazy zawijane z mięsa wołowego z boczkiem i ogórkiem to polska klasyka na niedzielny obiad. Dzisiaj poponujemy je w nieco innej wersji - z mięsa wieprzowego i z farszem z cukinii.
Składniki
6 plastrów schabu,
6 plastrów boczku (surowego),
150 g pomidorków koktajlowych,
1 cukinia,
12 małych pieczarek,
1/2 papryki czerwonej,
1/2 papryki żółtej,
1/2 pęczka natki pietruszki,
3 ząbki czosnku,
6 gałązek tymianku,
pieprz,
oliwa,
sól.
Przygotowanie
Rozbijamy kawałki schabu i nacieramy je zmiażdżonym czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Umytą cukinię razem ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy nadmiar wody, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Umytą paprykę kroimy w paski, wcześniej usuwając gniazda nasienne.
Na każdy plaster schabu kładziemy farsz z cukinii, kilka plasterków papryki i wszystko ciasno zwijamy. Każdą roladę owijamy plastrem boczku, całość spinamy wykałaczką. Do żaroodpornego naczynia wlewamy 3 łyżki oliwy i układamy zrazy. Obok roladek układamy pomidorki koktajlowe, połówki pieczarek i gałązki tymianku. Potrawę wstawimy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez ok. 40 minut.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Zobacz także: Zapomniane smaki kuchni polskiej. Kiedyś się nimi zajadaliśmy