Suszone mięso nie tylko dla podróżników
Mięsna przekąska
Suszenie mięso to obróbka termiczna, którą wykorzystuje się od stuleci. Taki sposób konserwacji mięsa stosowali m.in. Indianie Ameryki Północnej, tworząc pemmikan. Przy jego produkcji mięso było przyprawiane, suszone lub wędzone, rozdrabniane i mieszane z tłuszczem i owocami, najczęściej jagodami. To dość pracochłonna metoda, ale opłacalna i skuteczna - zapasy nadawały się bowiem do jedzenia przez całą zimę lub jeszcze dłużej. Obecnie nazwy pemmikan używa się też do określania suszonego mięsa, które znane było również w dawnej Polsce. Dziś produkt ten możemy bez problemu kupić w supermarkecie, ale bardziej wartościowy i smaczny produkt najlepiej zrobić we własnej kuchni.
Suszenie mięsa to obróbka termiczna, którą wykorzystuje się od stuleci. Taki sposób konserwacji mięsa stosowali m.in. Indianie Ameryki Północnej tworząc pemmikan. Przy jego produkcji mięso było przyprawiane, suszone lub wędzone, rozdrabniane i mieszane z tłuszczem i owocami, najczęściej jagodami. To dość pracochłonna metoda, ale opłacalna i skuteczna - zapasy nadawały się bowiem do jedzenia przez całą zimę lub jeszcze dłużej. Nazwy pemmikan używa się też do określania suszonego mięsa, które znane było również w dawnej Polsce. Obecnie produkt ten możemy bez problemu kupić w supermarkecie, ale bardziej wartościowy i smaczny można łatwo zrobić we własnej kuchni.