Produkty spożywcze wspomagające pamięć
Początek roku szkolnego czy powrót z urlopu to czas wzmożonej pracy umysłu, wymagający koncentracji i dobrej pamięci. Można ją wspomóc, włączając do swojej diety popularne i smaczne produkty odżywcze. Jakie?
Oliwa z oliwek
Powrót z urlopu czy powrót do szkoły to okres wzmożonego wysiłku umysłowego. Jest on związany z pamięcią i koncentracją. W takim momencie warto pamiętać o pożywnym posiłku, bogatym w wartości wspomagające pamięć. Ważne, aby o nią dbać również w kontekście dojrzałego wieku - spory odsetek ludzi cierpi na starość na utratę pamięci epizodycznej.
Najważniejsze dla mózgu są trzy składniki: kwasy tłuszczowe Omega, witaminy z grupy B oraz minerały: żelazo, magnez i cynk. Duża ilość błonnika, witamin, flawonoidów o działaniu antyoksydacyjnym czy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych gwarantuje dobrą kondycję pamięci. Co zatem włączyć do codziennej diety, aby ją wspomóc? Okazuje się, że wystarczy kilka produktów, które każdy z nas ma w swoim zasięgu.
Warto włączyć do codziennej diety sałatki z dressingiem na bazie świeżo tłoczonej oliwy z oliwek. Oliwa zawiera dużo witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym komórki nerwowe.
Orzechy
Orzechy włoskie, brazylijskie, laskowe, Macadamia, nerkowce, pestki dyni, pistacje - zawierają bardzo dużo wartościowych kwasów tłuszczowych. Są dzięki temu doskonałą alternatywą wobec tranu, za którym większość z nas nie przepada. Orzechy są także źródłem witamin z grupy B. - Witaminy z grupy B wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, pomagają w tworzeniu tkanki mózgowej. Są również potrzebne do przekształcania pokarmu w energię, która jest niezbędna do funkcjonowania każdej komórki ciała dziecka.
Zielone warzywa
Jarmuż, szpinak, brokuły czy papryka zielona są cennym źródłem witaminy E i kwasu foliowego. Jedna szklanka szpinaku zawiera aż 15 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę E. Kwas foliowy pełni w naszym organizmie ważną rolę - obniża poziom aminokwasu zwanego homocysteiną, którego wysokie stężenie mogłoby doprowadzić do śmierci komórek nerwowych.
Awokado
To nie tylko pyszny owoc, ale też świetne źródło witaminy E i C, które przyczyniają się do poprawy funkcji poznawczych.
Ziarna słonecznika
Ryby
W szczególności łosoś, tuńczyk czy makrela. Są bogate w kwas dekozaheksanowy (DHA) - wielonienasycony kwas tłuszczowy z rodziny omega-3. Jego niedobór może mieć związek z występowaniem choroby Alzheimera.
Jagody
Jagody zawdzięczają swoją barwę antocyjanom, które wykazują szczególną aktywność w rejonach mózgu odpowiedzialnych za pamięć (hipokamp i nowa kora mózgowa).
Marchew
Smaczna i pożywna marchew dużo zawdzięcza składnikowi warunkującemu jej kolor. Żółty barwnik warzywa - lutoleina - zmniejsza pojawiające się z wiekiem zaburzenia pamięci i stany zapalne mózgu.