Produkty spożywcze wspomagające pamięć

Początek roku szkolnego czy powrót z urlopu to czas wzmożonej pracy umysłu, wymagający koncentracji i dobrej pamięci. Można ją wspomóc, włączając do swojej diety popularne i smaczne produkty odżywcze. Jakie?

Obraz

/ 8Oliwa z oliwek

Obraz
© 123RF

Powrót z urlopu czy powrót do szkoły to okres wzmożonego wysiłku umysłowego. Jest on związany z pamięcią i koncentracją. W takim momencie warto pamiętać o pożywnym posiłku, bogatym w wartości wspomagające pamięć. Ważne, aby o nią dbać również w kontekście dojrzałego wieku - spory odsetek ludzi cierpi na starość na utratę pamięci epizodycznej.

Najważniejsze dla mózgu są trzy składniki: kwasy tłuszczowe Omega, witaminy z grupy B oraz minerały: żelazo, magnez i cynk. Duża ilość błonnika, witamin, flawonoidów o działaniu antyoksydacyjnym czy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych gwarantuje dobrą kondycję pamięci. Co zatem włączyć do codziennej diety, aby ją wspomóc? Okazuje się, że wystarczy kilka produktów, które każdy z nas ma w swoim zasięgu.

Warto włączyć do codziennej diety sałatki z dressingiem na bazie świeżo tłoczonej oliwy z oliwek. Oliwa zawiera dużo witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym komórki nerwowe.

/ 8Orzechy

Obraz
© 123RF

Orzechy włoskie, brazylijskie, laskowe, Macadamia, nerkowce, pestki dyni, pistacje - zawierają bardzo dużo wartościowych kwasów tłuszczowych. Są dzięki temu doskonałą alternatywą wobec tranu, za którym większość z nas nie przepada. Orzechy są także źródłem witamin z grupy B. - Witaminy z grupy B wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, pomagają w tworzeniu tkanki mózgowej. Są również potrzebne do przekształcania pokarmu w energię, która jest niezbędna do funkcjonowania każdej komórki ciała dziecka.

/ 8Zielone warzywa

Obraz
© 123RF

Jarmuż, szpinak, brokuły czy papryka zielona są cennym źródłem witaminy E i kwasu foliowego. Jedna szklanka szpinaku zawiera aż 15 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę E. Kwas foliowy pełni w naszym organizmie ważną rolę - obniża poziom aminokwasu zwanego homocysteiną, którego wysokie stężenie mogłoby doprowadzić do śmierci komórek nerwowych.

/ 8Awokado

Obraz
© 123RF

To nie tylko pyszny owoc, ale też świetne źródło witaminy E i C, które przyczyniają się do poprawy funkcji poznawczych.

/ 8Ziarna słonecznika

Obraz
© 123RF

Są pyszne i zawierają dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 i omega-6. Zapobiegają one udarom, miażdżycy, zawałom. Ziarna i różnego rodzaju nasiona zawierają również wiele cennych mikroelementów, w tym magnez, żelazo i witaminy z grupy B.

/ 8Ryby

Obraz
© 123RF

W szczególności łosoś, tuńczyk czy makrela. Są bogate w kwas dekozaheksanowy (DHA) - wielonienasycony kwas tłuszczowy z rodziny omega-3. Jego niedobór może mieć związek z występowaniem choroby Alzheimera.

/ 8Jagody

Obraz
© 123RF

Jagody zawdzięczają swoją barwę antocyjanom, które wykazują szczególną aktywność w rejonach mózgu odpowiedzialnych za pamięć (hipokamp i nowa kora mózgowa).

/ 8Marchew

Obraz
© 123RF

Smaczna i pożywna marchew dużo zawdzięcza składnikowi warunkującemu jej kolor. Żółty barwnik warzywa - lutoleina - zmniejsza pojawiające się z wiekiem zaburzenia pamięci i stany zapalne mózgu.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości