Dodaj do maślanki i pij. Wzmacnia stawy i obniża poziom cukru we krwi
Maślanka to jeden z najzdrowszych napojów, jaki można mieć w lodówce. Nie od dziś wiadomo, że to skarbnica witamin i minerałów. Jej właściwości zarówno zdrowotne, jak i smakowe można podkręcić prostym dodatkiem.
Maślanka i cynamon to duet, który szybko stanie się smacznym sprzymierzeńcem w walce o zdrowie. Korzenna przyprawa doda nie tylko smaku, ale sprawi, że zdrowa maślanka wejdzie nowy poziom. To połączenie stanie się sprzymierzeńcem osób borykających się z wysokim stężeniem cukru we krwi oraz tym, którzy chcą zawczasu zadbać o zdrowe mięśnie i stawy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciepłe lody jak dawniej. Smak dzieciństwa w sam raz na chłodnie dni
Wsparcie dla zdrowia
Maślanka to produkt, który warto docenić i włączyć do swojej codziennej diety. Nie tylko gasi pragnienie, ale pomaga także zatroszczyć się o zdrowe jelita. Zawiera żywe kultury bakterii, które wspierają trawienie i pomagają w walce z problemami żołądkowymi, dzięki czemu możesz zapomnieć o zaparciach, wzdęciach i biegunkach. Pomaga także we wchłanianiu witamin i minerałów. Regularne spożywanie maślanki przyczynia się do utrzymania zdrowej mikroflory jelitowej.
Regularne spożywanie maślanki pomaga organizmowi w walce z bakteriami i wirusami, wzmacniając jego naturalną barierę ochronną. Dodatkowo maślanka wspomaga wchłanianie cennych składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały, z pożywienia, co zapewnia organizmowi niezbędne substancje do prawidłowego funkcjonowania.
Osoby dbające o linię z pewnością docenią fakt, że maślanka jest dobrą przekąską na diecie - w 100 g ma zaledwie 105 kcal. Na dodatek potrafi skutecznie uciszyć burczenie w brzuchu i unikać w ten sposób podjadania między posiłkami.
Maślanka z cynamonem
Maślanka to również cenne źródło białka, w tym leucyny, aminokwasu, który odgrywa kluczową rolę w budowie i utrzymaniu masy mięśniowej. Regularne spożywanie maślanki może pomóc w zapobieganiu sarkopenii, czyli utracie masy mięśniowej, która często dotyka osoby starsze. W jednej szklance maślanki znaleźć można aż 8 g białka. To całkiem solidna i łatwa do przyswojenia porcja.
Dr Bartek Kulczyński zwraca również uwagę na korzyści płynące z dodania do maślanki cynamonu. Wystarczy pół łyżeczki tej przyprawy, aby wzmocnić prozdrowotne działanie napoju.
Cynamon wspomaga regulację poziomu cukru i cholesterolu we krwi, działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjne. To połączenie to prawdziwa bomba witaminowa i mineralna, która wspiera organizm w walce z różnymi dolegliwościami.
Sama maślanka z cynamonem to smaczna i zdrowa przekąska. Patrząc na jej liczne właściwości prozdrowotne, można śmiało stwierdzić, że warto włączyć maślankę na stałe do swojego codziennego jadłospisu.