Dodaj do maślanki i pij. Wzmacnia stawy i obniża poziom cukru we krwi

Maślanka to jeden z najzdrowszych napojów, jaki można mieć w lodówce. Nie od dziś wiadomo, że to skarbnica witamin i minerałów. Jej właściwości zarówno zdrowotne, jak i smakowe można podkręcić prostym dodatkiem.

Dodaj do maślankiDodaj do maślanki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Maślanka i cynamon to duet, który szybko stanie się smacznym sprzymierzeńcem w walce o zdrowie. Korzenna przyprawa doda nie tylko smaku, ale sprawi, że zdrowa maślanka wejdzie nowy poziom. To połączenie stanie się sprzymierzeńcem osób borykających się z wysokim stężeniem cukru we krwi oraz tym, którzy chcą zawczasu zadbać o zdrowe mięśnie i stawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciepłe lody jak dawniej. Smak dzieciństwa w sam raz na chłodnie dni

Wsparcie dla zdrowia

Maślanka to produkt, który warto docenić i włączyć do swojej codziennej diety. Nie tylko gasi pragnienie, ale pomaga także zatroszczyć się o zdrowe jelita. Zawiera żywe kultury bakterii, które wspierają trawienie i pomagają w walce z problemami żołądkowymi, dzięki czemu możesz zapomnieć o zaparciach, wzdęciach i biegunkach. Pomaga także we wchłanianiu witamin i minerałów. Regularne spożywanie maślanki przyczynia się do utrzymania zdrowej mikroflory jelitowej.

Maślanka
Maślanka © Adobe Stock

Regularne spożywanie maślanki pomaga organizmowi w walce z bakteriami i wirusami, wzmacniając jego naturalną barierę ochronną. Dodatkowo maślanka wspomaga wchłanianie cennych składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały, z pożywienia, co zapewnia organizmowi niezbędne substancje do prawidłowego funkcjonowania.

Osoby dbające o linię z pewnością docenią fakt, że maślanka jest dobrą przekąską na diecie - w 100 g ma zaledwie 105 kcal. Na dodatek potrafi skutecznie uciszyć burczenie w brzuchu i unikać w ten sposób podjadania między posiłkami.

Maślanka z cynamonem

Maślanka to również cenne źródło białka, w tym leucyny, aminokwasu, który odgrywa kluczową rolę w budowie i utrzymaniu masy mięśniowej. Regularne spożywanie maślanki może pomóc w zapobieganiu sarkopenii, czyli utracie masy mięśniowej, która często dotyka osoby starsze. W jednej szklance maślanki znaleźć można aż 8 g białka. To całkiem solidna i łatwa do przyswojenia porcja.

Dr Bartek Kulczyński zwraca również uwagę na korzyści płynące z dodania do maślanki cynamonu. Wystarczy pół łyżeczki tej przyprawy, aby wzmocnić prozdrowotne działanie napoju.

cynamon
cynamon © Adobe Stock | Qin Ningzhen

Cynamon wspomaga regulację poziomu cukru i cholesterolu we krwi, działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjne. To połączenie to prawdziwa bomba witaminowa i mineralna, która wspiera organizm w walce z różnymi dolegliwościami.

Sama maślanka z cynamonem to smaczna i zdrowa przekąska. Patrząc na jej liczne właściwości prozdrowotne, można śmiało stwierdzić, że warto włączyć maślankę na stałe do swojego codziennego jadłospisu.

Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się