Dodaj do maślanki i pij. Wzmacnia stawy i obniża poziom cukru we krwi

Maślanka to jeden z najzdrowszych napojów, jaki można mieć w lodówce. Nie od dziś wiadomo, że to skarbnica witamin i minerałów. Jej właściwości zarówno zdrowotne, jak i smakowe można podkręcić prostym dodatkiem.

Dodaj do maślankiDodaj do maślanki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Maślanka i cynamon to duet, który szybko stanie się smacznym sprzymierzeńcem w walce o zdrowie. Korzenna przyprawa doda nie tylko smaku, ale sprawi, że zdrowa maślanka wejdzie nowy poziom. To połączenie stanie się sprzymierzeńcem osób borykających się z wysokim stężeniem cukru we krwi oraz tym, którzy chcą zawczasu zadbać o zdrowe mięśnie i stawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciepłe lody jak dawniej. Smak dzieciństwa w sam raz na chłodnie dni

Wsparcie dla zdrowia

Maślanka to produkt, który warto docenić i włączyć do swojej codziennej diety. Nie tylko gasi pragnienie, ale pomaga także zatroszczyć się o zdrowe jelita. Zawiera żywe kultury bakterii, które wspierają trawienie i pomagają w walce z problemami żołądkowymi, dzięki czemu możesz zapomnieć o zaparciach, wzdęciach i biegunkach. Pomaga także we wchłanianiu witamin i minerałów. Regularne spożywanie maślanki przyczynia się do utrzymania zdrowej mikroflory jelitowej.

Maślanka
Maślanka © Adobe Stock

Regularne spożywanie maślanki pomaga organizmowi w walce z bakteriami i wirusami, wzmacniając jego naturalną barierę ochronną. Dodatkowo maślanka wspomaga wchłanianie cennych składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały, z pożywienia, co zapewnia organizmowi niezbędne substancje do prawidłowego funkcjonowania.

Osoby dbające o linię z pewnością docenią fakt, że maślanka jest dobrą przekąską na diecie - w 100 g ma zaledwie 105 kcal. Na dodatek potrafi skutecznie uciszyć burczenie w brzuchu i unikać w ten sposób podjadania między posiłkami.

Maślanka z cynamonem

Maślanka to również cenne źródło białka, w tym leucyny, aminokwasu, który odgrywa kluczową rolę w budowie i utrzymaniu masy mięśniowej. Regularne spożywanie maślanki może pomóc w zapobieganiu sarkopenii, czyli utracie masy mięśniowej, która często dotyka osoby starsze. W jednej szklance maślanki znaleźć można aż 8 g białka. To całkiem solidna i łatwa do przyswojenia porcja.

Dr Bartek Kulczyński zwraca również uwagę na korzyści płynące z dodania do maślanki cynamonu. Wystarczy pół łyżeczki tej przyprawy, aby wzmocnić prozdrowotne działanie napoju.

cynamon
cynamon © Adobe Stock | Qin Ningzhen

Cynamon wspomaga regulację poziomu cukru i cholesterolu we krwi, działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjne. To połączenie to prawdziwa bomba witaminowa i mineralna, która wspiera organizm w walce z różnymi dolegliwościami.

Sama maślanka z cynamonem to smaczna i zdrowa przekąska. Patrząc na jej liczne właściwości prozdrowotne, można śmiało stwierdzić, że warto włączyć maślankę na stałe do swojego codziennego jadłospisu.

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki