Zjedz mięso, ale nie zabijaj zwierzęcia

Miłośnicy mięsa nie wyobrażają sobie bez niego życia. Pomijają milczeniem fakt, że aby zjeść mięso trzeba najpierw uśmiercić jakieś zwierzę. - Człowiek musi jeść mięso - twierdzą odpowiadając na ataki zdeklarowanych wegetarian. Jednak być może już niedługo spory między mięsożercami, a ich przeciwnikami odejdą do lamusa. Zbliża się bowiem era "hodowania" mięsa w laboratorium.

Zjedz mięso, ale nie zabijaj zwierzęcia
Źródło zdjęć: © 123RF
21

Miłośnicy mięsa nie wyobrażają sobie bez niego życia. Pomijają milczeniem fakt, że aby zjeść mięso trzeba najpierw uśmiercić jakieś zwierzę. - Człowiek musi jeść mięso - twierdzą odpowiadając na ataki zdeklarowanych wegetarian. Jednak być może już niedługo spory między mięsożercami, a ich przeciwnikami odejdą do lamusa. Zbliża się bowiem era "hodowania" mięsa w laboratorium.

Sensacja? Science-fiction? Profesor Mark Post z Uniwersytetu w Maastricht udowodnił, że jest to możliwe. Korzystając z metody in vitro stworzył kilka lat temu prawie 150-gramowy kawałek mięsa wołowego. Przyrządzony z niego hamburger był podobno smaczny, choć nie tak, jak z prawdziwego mięsa. Szok jednak wywoływała cena tego specjału - na "hodowlę" naukowiec przeznaczył ponad 150 tysięcy euro!

To był jednak przełom. Prof. Post udowodnił, że laboratoryjna produkcja mięsa jest możliwa. Wizjonerzy nauki stwierdzili, że taka właśnie czeka nas przyszłość i zaczęli inwestować swoje pieniądze w podobne projekty. Komercyjnym prekursorem tego trendu stała się amerykańska firma Modern Meadow. Nie zważając na wyniki sondaży, z których wynika, że tylko 20 procent Amerykanów miałoby ochotę zjeść mięso z laboratorium, szefowie firmy rozpoczęli prace nad przemysłową produkcją wołowiny i wieprzowiny.

Andras Forgács, współzałożyciel Modern Meadow wierzy w to, że dzięki inżynierii tkankowej, nazywanej także hodowlą komórkową będzie można wyżywić ludzkość. - Taka produkcja wymaga mniej nakładów - nie potrzeba ziemi, wody, energii i chemikaliów - mówi Forgács w rozmowie z brytyjskim dziennikiem "Guardian".

To prawda, że tradycyjne rolnictwo staje się coraz droższe. W dodatku w wielu regionach świata, tradycyjnie rolniczych, zaczyna brakować wody. Czy to jednak spowoduje odwrót od znanych dziś metod hodowli zwierząt?

Firmy, które chcą w laboratoriach hodować mięso wierzą, że tak będzie. Na razie jednak żadna z nich nie odniosła wielkiego sukcesu. Początki są trudne - trzeba bowiem przede wszystkim pokonać opór ewentualnych klientów.

Na razie więc Modern Meadow eksperymentuje z produkcją skóry. Jest to łatwiejsze i bardziej akceptowalne przez klientów. - Ludzie mają zdecydowane poglądy na temat żywności, zwłaszcza jeśli chodzi o nowe technologie - tłumaczy Forgács dziennikarzom "Guardiana". - Inaczej jest, jeśli chodzi o materiały. Tu nowości są bardzo mile widziane.

Wyprodukowana w sztucznych warunkach naturalna skóra może stać się hitem. Jednak to pierwszy krok w kierunku celu - sztucznej hodowli mięsa.

Modern Meadow na razie produkuje tylko malutkie kawałki wołowiny. Jak twierdzi Forgács, smakują one bardziej jak chipsy niż jak stek. - Ale na pewno jest to zdrowy produkt. Taką wołowinę próbowało już ze sto osób i wszyscy żyją - śmieje się Forgács.

Na razie to jedynie eksperymenty, ale bardzo szybko mogą one przejść w fazę produkcji przemysłowej. W Modern Meadow zainwestowali bowiem prawdziwi wizjonerzy nowych technologii - Peter Thiel, współzałożyciej PayPal oraz szefowie Artis Ventures, jednej z największych firm wspierających nowoczesne rozwiązania.

A co, jeśli rynek zbytu w Stanach Zjednoczonych będzie zbyt wąski? Na to Forgács także ma odpowiedź: są Chiny. Konsumpcja mięsa w Państwie Środka z roku na rok rośnie w tempie ekspresowym. Ceny także galopują do góry. Niedługo może po prostu zabraknąć tam mięsa. Ratunek więc w fabrykach - tak przynajmniej myślą szefowie Modern Meadow.

- Jesteśmy transparentni. Możemy zaprosić ludzi do naszego laboratorium by krok po kroku pokazać jak się robi np. kiełbasę - mówi Forgács. - Czy wyobrażacie sobie, że ktoś zaprasza was w tym celu do ubojni? Nie ma powodów, by bać się sztucznego mięsa. Jest ono mniej tłuste, nie zawiera antybiotyków i innych substancji chemicznych. Za kilka lat będzie obecne na każdym stole. Nie tyle w to wierzę, ile jestem pewien - dodaje szef Modern Meadow.

Problemem jednak może być cena. Do produkcji mięsa w ten sposób potrzeba tzw. płodowa surowica bydlęca. Pozyskuje się ją w rzeźni przy uśmiercaniu ciężarnej krowy. Według szacunków, do wyprodukowania kilograma mięsa konieczne jest zużycie ok. pół litra takiej surowicy. Kosztuje to mniej więcej 150 dolarów. Czy ktoś byłby w stanie zapłacić tyle za kawałek wołowiny?

AD/mp/WP Kuchnia

Na podstawie tekstu w "Guardian".

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich