Trwa ładowanie...

Wybuchowy owoc, czyli triki na obranie granatu

Granat jest owocem pochodzącym z krajów Bliskiego Wschodu, Kaukazu, z Indii oraz wybrzeży Morza Śródziemnego. Rośnie na drzewach granatowca na wysokości nawet 5 metrów. Wyglądem nieco przypomina jabłko z koroną. Wewnątrz ma budowę podobną do cytrusów, gdyż poszczególne jego cząstki oddziela biała błonka. Jest ziarnisty i to właśnie te ziarenka są jadalne. Wydobycie ich nie jest jednak takie proste. W jaki sposób obrać granat, by cieszyć się jego smakiem, a jednocześnie nie zabrudzić całej kuchni i przy okazji siebie?

Granat jest smaczny i bardzo zdrowyGranat jest smaczny i bardzo zdrowyŹródło: Adobe Stock
d7ehl2v
d7ehl2v

Zasady ogólne obierania owocu granatowca

Warto wiedzieć, że granat dojrzewa mniej więcej w okresie jesieni. Wtedy też najłatwiej będzie nam znaleźć w sklepach smaczne i dojrzałe owoce. Jeśli granat ma gładką skórkę i jest dosyć ciężki, praktycznie można być pewnym, że będzie on odpowiedni do jedzenia.

Nie sugerujmy się za bardzo kolorem skórki granatu. Może okazać się, że te zabarwione na czerwono będą zbyt kwaśne, a te bladoróżowe będą słodkie i soczyste.

Do obierania owocu na pewno mogą okazać się nam potrzebne: miska, drewniana łyżka, ostry nóż i woda. Przed rozpoczęciem całego procesu pamiętajmy, by dokładnie umyć granat. Dzięki temu zapobiegniemy przedostaniu się ewentualnych drobnoustrojów obecnych na skórce do jego wnętrza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie właściwości zdrowotne ma granat?

Niezwykle przydatna do obierania granatu będzie również… cierpliwość. Uzbrójmy się w nią, bo wydobywanie nasion może okazać się dosyć czasochłonne. Na wszelki wypadek załóżmy też ubranie, którego nie będzie nam za bardzo szkoda, jeśli pomimo wszystko znajdzie się na nim sok z tego owocu, który jest dosyć trudno usunąć.

d7ehl2v

Poznajmy teraz najskuteczniejsze sposoby na obieranie granatu.

Sposób 1. Zgodnie z budową owocu

Proces obierania granatu tą metodą rozpoczynamy od odcięcia na prosto górnej części owocu tak, by ziarenka były widoczne, ale nie przecięte. Następnie odwracamy go drugą stronę i odcinamy część skórki z charakterystyczną koroną – wycięcie robimy na kształt stożka podobnie, jak z górą owocu, czyli aby nasiona były widoczne, ale nie przecięte.

Na powierzchni granatu szukamy wybrzuszeń, które sugerują miejsca występowania błonek oddzielających od siebie ziarenka. Nacinamy owoc wzdłuż tych wybrzuszeń tak, by przeciąć skórkę, ale nie uszkodzić ziarenek.

Następnie owoc należy chwycić w obie dłonie i zdecydowanym ruchem rozłupać go nad miską. Część nasion wypadnie samoczynnie, pozostałe dobrze wyjąć, wywijając skórkę na drugą stronę tak, by znalazły się po zewnętrznej stronie. Potem wystarczy je oczyścić z błonek, które mogą wpaść razem do miski.

d7ehl2v

Metodę tę można stosować również w wodzie, dzięki czemu sok będzie mniej pryskał naokoło. Błonki powinny się unosić na powierzchni wody, a ziarenka opadać na dno, więc łatwo je będzie oddzielić, a potem odsączyć gotowe czyste nasionka.

Sposób 2. Z wykorzystaniem drewnianej łyżki

Sposób ten jest bardzo popularny, ale jednocześnie nie każdemu przypada do gustu. Owoc należy przeciąć w połowie w poprzek, co może skutkować tym, że niektóre ziarenka zostaną przecięte.

Następnie każdą z połówek owocu umieszczamy na szeroko rozstawionej dłoni przekrojoną stroną ku dołowi. Dłoń umieszczamy nad miską. W owoc zdecydowanie uderzamy drewnianą łyżką. Ziarenka powinny zacząć wypadać wskutek takiego uderzania.

d7ehl2v

Sposób 3. Zbawienna woda

Do obrania granatu potrzebujemy w tym przypadku miski wypełnionej zimną wodą. Z owocu odcinamy koronę tak, by widoczne były nieuszkodzone ziarenku w jego wnętrzu. Wkładamy granat do zimnej wody i zostawiamy na kwadrans. Po tym czasie nasiona ładnie same powinny odejść od błonek i skóry.

Sposób 4. Na odwrót

Aby obrać granat, należy przekroić go w poprzek na pół – tak jak przy sposobie z użyciem drewnianej łyżki. Tym razem jednak nie uderzamy w owoc, ale próbujemy przekręcić każdą z połówek tak, by ziarenka znalazły się na wybrzuszonej części, a skórka wewnątrz. Musimy to robić nad miską, by nasiona mogły od razu do niej wpadać.

Ten sam sposób można wykonać w misce z wodą, co zapobiegnie ewentualnemu pryskaniu soku dookoła. Potem musimy tylko oddzielić błonki od nasion i odsączyć je z wody.

d7ehl2v

Gotowe do spożycia lub użycia nasiona można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni, jeśli umieścimy je w zamykanym pojemniczku lub woreczku strunowym. Możne je też mrozić.

Pomimo trudności w wydobywaniu ziaren granatu, warto poświęcić nieco czasu temu owocowi. Ma on cierpko-słodki smak, intensywny czerwony kolor i jest niezwykle soczysty. Granat nie tylko pięknie prezentuje się w różnego rodzaju daniach, ale jest też smaczny i bardzo zdrowy. Zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych. Można traktować go jak samodzielną przekąskę, ale i łączyć go z owsianką, sałatkami, koktajlami. Świetnie sprawdza się również w ciastach czy deserach lub w połączeniu z serami, np. z fetą lub serem pleśniowym.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d7ehl2v
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d7ehl2v
Więcej tematów