Sezon w pełni. Dlaczego warto jeść arbuzy?
Gdy termometry pokazują coraz wyższe stopnie, my zaczynamy tęsknić za nieco chłodniejszym klimatem. Doskonałe orzeźwienie i zaspokojenie pragnienia w upalne dni z pewnością przyniesie nam arbuz. Okazuje się jednak, że nie tylko z tego powodu warto wprowadzić go do swojej diety. Dlaczego jeszcze powinniśmy jeść arbuzy?
Co wiemy o arbuzie?
Arbuz, inaczej kawon, jest rośliną pochodzącą z Południowej Afryki. Należy do rodziny dyniowatych i aktualnie uprawiany jest praktycznie na całym świecie. Istnieje ponad 1200 odmian arbuzów. Łodygi arbuza osiągają nawet do 5 metrów długości i rozkładają się po ziemi. Liście są duże i zielone, a kwiaty żółte albo żółtozielone.
Z kwiatów powstają jadalne owoce, które mogą osiągać nawet 60 cm średnicy i 5 kg wagi. Zewnętrzną część owocu stanowi gruba ciemnozielona skóra z jaśniejszymi prążkami. Wewnątrz znajduje się soczysty i słodki miąższ, który może mieć kolor od żółtego, przez pomarańczowy, po ciemnoczerwony. W miąższu znajdują się liczne nasiona, które również mogą być zjadane.
Co kryje w sobie arbuz?
Arbuz to 92 proc. wody, 6 proc. cukru oraz nieco białka, błonnika, witamin i składników mineralnych. W arbuzach znajdziemy witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo mają one w sobie żelazo, potas, mangan, miedź, cynk, magnez oraz sód.
Nie tylko cytrynowa. Oto pomysły na orzeźwiające lemoniady
Duża ilość wody sprawia, że arbuz jest szczególnie doceniany w okresie letnim, kiedy to potrzebujemy orzeźwienia i nawodnienia. Pomimo niewielkiej ilości witamin i składników mineralnych, arbuza warto wprowadzić do swojej diety ze względu na to, że zawiera dużo likopenu, karotenoidów, luteiny, kryptoksantyny, zeaksantyny i cytruliny.
Właściwości arbuza
Arbuz ma przede wszystkim właściwości nawadniające, a co za tym idzie, korzystnie wpływa na pracę nerek i całego układu moczowego. Dodatkowo wspomaga regulowanie gospodarki elektrolitowej.
Dzięki obecności przeciwutleniaczy, arbuz może opóźniać procesy starzeniowe oraz hamować rozwój komórek nowotworowych, szczególnie prostaty i szyjki macicy. Ma właściwości przeciwzapalne i chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Z kolei cytrulina jest aminokwasem wspomagającym prawidłową pracę serca, a także pomaga w regulowaniu poziomu cholesterolu we krwi. Arbuz ma również działanie przeciwmiażdżycowe. Uelastycznia naczynia krwionośne i obniża ciśnienie tętnicze. Polecany jest więc dla kobiet po menopauzie oraz osób z nadwagą i otyłych.
Regularnie spożywanie arbuza pomaga w procesie regeneracji mięśni po zwiększonym wysiłku fizycznym, co jest szczególnie ważne dla sportowców. Cytrulina ma również wpływ na zmniejszenie zmęczenia mięśni oraz zapobiega zakwasom.
Arbuz ma pozytywny wpływ na skórę i włosy, gdyż zawiera witaminę C, która wspiera syntezę kolagenu, zwiększając elastyczność tkanek. Co ciekawe, może również wspierać erekcję dzięki temu, że polepsza przepływ krwi. Dzięki zawartości błonnika i niewielkiej kaloryczności, owoc ten pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, przyspiesza metabolizm i wspomaga usuwanie produktów przemiany materii z układu pokarmowego.
Okazuje się też, że arbuz też hamuje objawy astmy oraz wspiera organizm w walce z infekcjami i kaszlem.
Pestki arbuza
Z pestek arbuza może być tłoczony olej, a same pestki również nadają się do spożycia – tym bardziej, że są zaliczane do kategorii superfoods. Pestki arbuza mogą być stosowane jako przyprawa, ale też jako dekoracja do różnego rodzaju potraw. Zawierają one mnóstwo białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale też witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak: mangan, potas, magnez, cynk, fosfor, wapń.
Pestki arbuza polecane są szczególnie sportowcom, gdyż wspierają regenerację mięśni, dotleniają je oraz pobudzają hormon wzrostu, co pomaga w budowaniu tkanki mięśniowej. Ponadto mają właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe, obniżające ciśnienie, przeciwbólowe.
Arbuz jest niskokaloryczny, ale ma wysoki indeks glikemiczny, co powoduje, że może gwałtownie podnosić poziom glukozy we krwi. Nie powinien być więc spożywany przez cukrzyków i osoby z insulinoopornością. Wszyscy inni mogą, a nawet powinni włączyć arbuza do swojej codziennej diety.