Wino kminkowe. Naturalny sposób nie tylko na trawienie

W polskiej kuchni kminek jest bardzo cenioną przyprawą, niezastąpionym dodatkiem do dań mięsnych, potraw z kapusty czy ziemniaków. Dziś znacznie rzadziej sięgamy natomiast po przyrządzane z niego wino, które niegdyś uchodziło za najskuteczniejsze remedium na dolegliwości trawienne i nie tylko. Jak je przygotować?

Kminek był obowiązkową przyprawą dodawaną do potraw tłustych, smażonych i ciężkostrawnych
Źródło zdjęć: © 123RF

Przez wieki nazywano go rozmaicie: carum carvi, hanyż polny, karolek czy karba, ale najbardziej znany jest jako kminek zwyczajny. Człowiek odkrył zalety rośliny z rodziny selerowatych bardzo dawno temu – jej ślady odkryto podczas wykopalisk z epoki kamiennej. Ziarenka o niepowtarzalnym aromacie i lekko piekącym, korzennym smaku już w starożytnym Egipcie, Grecji czy Rzymie stosowano jako ułatwiającą trawienie przyprawę, zwłaszcza do potraw z nasion roślin strączkowych.

Kminek ceniono w lecznictwie ludowym w Europie Środkowej, Skandynawii, Rosji, ale również północnej Afryce czy Indonezji. W Polsce był wykorzystywany już w średniowieczu, przede wszystkim wśród biedniejszych warstw społeczeństwa. Uchodził za bardzo skuteczny lek przy dolegliwościach żołądka, kolce, wzdęciach, schorzeniach wątroby czy problemach z układem moczowym. Z rozgniecionych nasion kminku (zbieranych wyłącznie nocą) przyrządzano maść, która miała pomagać w leczeniu chorób oczu.

Dla naszych przodków kminek był obowiązkową przyprawą dodawaną do potraw tłustych, smażonych i ciężkostrawnych, przyrządzanych z wieprzowiny, baraniny, ziemniaków, kapusty, grochu czy fasoli. W dawnej Polsce chętnie sięgano również po wino kminkowe, któremu przypisywano liczne właściwości lecznicze.

Zobacz też: Czym się różni kapusta kiszona od kwaszonej?

Kminek – właściwości odżywcze

Ziarna kminku to skarbnica dobroczynnych substancji, ich aromat jest zasługą wysokiego stężenia olejku eterycznego, którego głównymi składnikami są: karwon, limonen i luminal – związki stymulujące m.in. pracę ośrodkowego układu nerwowego. Znajdziemy w nich również sporo białek, nienasyconych kwasów tłuszczowych, soli mineralnych, garbników czy flawonoidów – silnych przeciwutleniaczy korzystnie wpływających na układ krwionośny i niwelujących szkodliwą aktywność wolnych rodników, odpowiedzialnych za przyspieszanie procesów starzenia organizmu oraz rozwój chorób układu krążenia lub nowotworów.

Kminek stanowi bogate źródło kwasów organicznych, przede wszystkim kawowego, wykazującego działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
Długo można wyliczać inne zalety tych niepozornych ziarenek, które poprawiają apetyt, ułatwiają trawienie, zapobiegają wzdęciom, eliminują gazy powstające w wyniku procesów gnilnych w jelitach, pobudzają pracę serca, ułatwiają przyswajanie składników pokarmowych, wzmacniają procesy przemiany materii, wzmagają wydzielanie śliny, soku żołądkowego, soku trzustkowego i soku jelitowego, działają moczo- i żółciopędnie. Kminek pomaga uporać się ze szkodliwymi grzybami, bakteriami czy wirusami. Skutecznie reguluje również krwawienia menstruacyjne.

Ostrożność w spożywaniu kminku powinny zachować tylko osoby przechodzące terapię antynowotworową. Naukowcy odkryli bowiem, że spożywanie dużych ilości tej przyprawy może mieć negatywne skutki dla pacjentów poddawanych chemioterapii, np. zakłócając metabolizm leków czy wpływając na ich stężenie we krwi.

Jak przygotować wino kminkowe

Wino kminkowe pomaga w uporaniu się z wieloma wspomnianymi powyżej dolegliwościami. Jego stosowanie zaleca się przede wszystkim w przypadku wzdęć i zaburzeń trawiennych, choć regularne spożywanie trunku (mały kieliszek, 2-3 razy dziennie po posiłku) świetnie działa również na ogólną kondycję organizmu.

Jak przygotować wino kminkowe? Najprostszy przepis zakłada zalanie czterech łyżek zmielonych ziaren butelką białego wytrawnego wina i odstawienie mikstury na dwa tygodnie (nie zapominając o regularnym wstrząsaniu naczyniem).

Jednak istnieją też inne receptury, wykorzystujące także lecznicze walory innych ziół. Na przykład Anna Lewandowska radzi, by winem zalać mieszankę kminku, owoców anyżu lub kopru włoskiego, liści mięty pieprzowej, kwiatów rumianku i ziela tymianku (w równych ilościach).

Dobroczynne właściwości wykazuje również nalewka z kminku. Jej przyrządzanie jest banalnie proste – 40 g nasion kminku zalewamy litrem wódki, dodajemy 200 g cukru i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na dwa tygodnie, następnie przefiltrowujemy i przelewamy do butelek.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów