Uwaga na kwas szczawiowy!

Botwinka, rabarbar czy zupa szczawiowa właśnie teraz smakują najlepiej. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że zawierają kwas, który dostarczany w większych ilościach, może nam poważnie zaszkodzić.

Uwaga na kwas szczawiowy!
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
25

Kwas szczawiowy należy do substancji antyodżywczych. Źle wpływa na przyswajanie wapnia i magnezu. Wraz z nimi tworzy trudno rozpuszczalne sole, przez co uniemożliwia wykorzystanie tych wyjątkowo wartościowych pierwiastków przez organizm. Poza tym, gdy kwas łączy się z wapniem, powstają złogi szczawianu wapnia, które są przyczyną powstawania m.in. kamieni nerkowych. W moczu wydalanym przez nerki rozpuszczone są substancje krystaliczne, takie właśnie jak np. dostarczane z pokarmem wapń i szczawiany. Gdy nasycenie nimi osiąga wysokie wartości, substancje te zaczynają się wykrystalizowywać, tworząc coraz większe konglomeraty - złogi, a w konsekwencji twarde, coraz większe kamienie.

Kwas szczawiowy szkodzi także osobom chorym na reumatyzm, wątrobę i dolegliwości przewodu pokarmowego. Może doprowadzić m.in. do zapalenia i bólu stawów, a spożywany w nadmiarze przez dzieci - nawet do zahamowania wzrostu.

Znajdziemy w wielu codziennie spożywanych produktach. Jego najbardziej popularnymi "nosicielami" są szczaw i rabarbar. Szczaw (27-730 mg/100 g kwasu szczawiowego) zawiera także sporo innych kwasów organicznych, nadających mu charakterystyczny smak. Jego liście bogate są też w witaminę C. Zupa szczawiowa nie bez powodu często podawana jest z jajkiem i śmietaną. Zawarty w tych produktach wapń neutralizuje bowiem w pewnej mierze działanie kwasu i pozwala na zminimalizowanie szkodliwego wpływu szczawiu np. na ściany żołądka.

Z kolei rabarbar - jedna z ulubionych przekąsek dzieci - jest znany ze swojej kwasowości. Dlatego też zjedzenie jednej łodygi bez cukru graniczy z cudem. Rabarbar zawiera całą paletę cennych składników mineralnych: są w nim potas, wapń, magnez, sód, żelazo, fosfor, witaminy z grupy B, witamina C i karoten. Poza tym jest niskokaloryczny - 100 g to zaledwie 16 kcal. Jednak kwas szczawiowy, którego jest w nim mnóstwo (275 -1336 mg/100 g), powoduje, że nie powinniśmy go nadużywać. Chociaż pewnym pocieszeniem powinien być fakt, że najwięcej szkodliwej substancji znajduje się w liściach, a nie w łodydze.

Sporo kwasu kryje się również w szpinaku (320-1260 mg/100 g), uważanym za jedno z najzdrowszych warzyw! Są osoby, którym jedzenie szpinaku szkodzi, a nawet może być zagrożeniem dla zdrowia. Nie powinni go jeść chorzy na nerki, wątrobę czy choroby przewodu pokarmowego. Kwas szczawiowy jest również w sporych ilościach obecny w botwinie, ale po przygotowaniu np. chłodnika, maślanka czy zsiadłe mleko pozwalają przyswoić to, co jest w botwince zdrowe, a usunąć to, co szkodliwe. Buraki także są pełne tego kwasu. Nie przesadzajmy więc z nimi!

Co ciekawe, znajdziemy go również w... kawie i herbacie! Nadmiar herbaty (szczególnie zielonej, gdzie kwasu jest najwięcej) czy kawy więc szkodzi! Nie powinniśmy przekraczać dawki 3-5 filiżanek dziennie. Kwas szczawiowy zawiera również pieprz. Na szczęście pieprzem raczej się nie objadamy, więc nam nie szkodzi.

Pamiętajmy jednak, że o szkodliwym działaniu tej substancji decyduje przede wszystkim stosunek kwasu do wapnia w produkcie – wartość powyżej 2 oznacza, że wapń w nich występujący jest praktycznie niedostępny, a kwas szczawiowy może wiązać wapń także z innych, jednocześnie spożywanych produktów i powodować powstawanie niebezpiecznych złogów.

Zawartość kwasu szczawiowego i stosunek kwasu do wapnia:

rabarbar 275 -1336; 17,9
szczaw 27-730; 12,5
buraki 121-450; 11,4
szpinak 320-1260; 9,6
botwina 300-920; 5,5
kawa 50-150; 8,3
kakao 500-900; 5,6
herbata 300-2000; 2,5
ziemniaki 20-141; 1,60

AD/mmch

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
To najzdrowszy sok, a sezon zaraz się zacznie. Babcia zawsze miała całą półkę w piwnicy
To najzdrowszy sok, a sezon zaraz się zacznie. Babcia zawsze miała całą półkę w piwnicy
Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce