Uwaga! Kantują!

Uważajcie na zafałszowaną żywność - ostrzega Inspekcja Handlowa. Po przeprowadzonych niedawno kontrolach okazało się, że największe zastrzeżenia budzą produkty mleczne, jaja oraz mięso i jego przetwory.

Uwaga! Kantują!
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
10

Miniony rok był dla Inspekcji Handlowej bardzo pracowity. Na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumenta musiała przeprowadzić prawie 5,5 tys. kontroli. Sprawdzała głównie mleko i jego przetwory, produkty z mleka koziego i owczego, mięsa i przetwory mięsne, jaja, miód, przetwory owocowe i warzywne oraz oliwy z oliwek. W efekcie do specjalistycznych laboratoriów trafiło ponad 1,2 tys. partii wspomnianych produktów. Zakwestionowano 5 proc. z nich. Powód? Były zafałszowane.

Produkty mleczne
Najczęstsze nieprawidłowości polegały na dodawaniu tłuszczów roślinnych do masła, nieinformowaniu o konserwantach oraz użyciu nazwy nieadekwatnej do wykazu składników. Zdarzało się np., że ser gouda zawierał aż 91 proc. tłuszczów roślinnych, a deser czekoladowy... nie miał czekolady. Co do masła - na skontrolowanych 314 partii zakwestionowano aż 21. Jak uchronić się przed fałszywkami? Wybierając się na zakupy warto pamiętać, że nazwy: ser, jogurt, kefir czy śmietana mogą być używane do produktów pochodzących wyłącznie z mleka krowiego, a masło nie może zawierać tłuszczów roślinnych.

Jaja

Zastrzeżenia dotyczyły głównie deklarowania wyższej (a co za tym idzie droższej) klasy wagowej, co ustalono w blisko 35 proc. ze 137 zbadanych partii. Kolejna sprawa, to opakowanie wprowadzające klienta w błąd i sugerujące, że metoda chowu kur jest lepsza niż w rzeczywistości. UOKiK uczula wszystkich, żeby sprawdzali oznakowanie skorupek jaj. Tylko te w tzw. sprzedaży bezpośredniej nie muszą ich posiadać. Znajdują się na nich informacje o metodzie chowu kur. Tylko w ten sposób możemy sprawdzić, czy to, co znajduje się na opakowaniu jest zgodne ze stanem faktycznym. Najtańsze są jaja z numerem „3", który oznacza chów klatkowy. Potem cena rośnie wraz z malejącymi cyframi. I tak „2" to chów ściółkowy, a „1" - na wolnym wybiegu. Najwięcej zapłacimy za jaja z numerem „0", czyli chów ekologiczny.

Mięso i jego przetwory

Do laboratorium IH trafiły w sumie 133 partie mięsa (zakwestionowano 10,5 proc.) i 8 partii przetworów (zakwestionowano 3,3 proc.). Ustalono, że najczęstszą nieprawidłowością jest dodawanie innego składnika np. do mięsa mielonego wołowego tańszej wieprzowiny, a do parówek cielęcych - drobiu. Kolejna sprawa to stosowanie nazw, które wprowadzały klientów w błąd, bo nie były adekwatne do informacji zamieszczonych w wykazach składników. Przykładem może być schab w majeranku, do którego produkcji wykorzystano mięso z kurczaka czy pasztet grzybowy kompletnie nie zawierający grzybów.

Inspektorzy przypominają, że zgodnie z polskimi przepisami, minimalne wymagania jakościowych dla przetworów mięsnych określa jego producent (oznacza to, że produkty o tej samej nazwie, ale pochodzące z różnych firm, mogą mieć zupełnie inny skład). Niedopuszczalne jest jednak, gdy deklaracja producenta nie pokrywa się z rzeczywistym składem produktu.

UOKiK przypomina, że zgodnie z przepisami nieświeżą lub przeterminowaną żywność można zareklamować. Paczkowaną w terminie 3 dni od chwili otwarcia, a sprzedawaną luzem - 3 dni od momentu zakupu. Reklamacji podlegają nawet towary kupione w promocji .

qk/ kku

fot. iStockphoto/Thinkstock

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki