Sałata z fetą, kiwi, truskawkami i awokado
autor: ilka_86
Składniki
1 główka sałaty lodowej, 200 g sera feta, 200 g truskawek, 1 awokado, 1 łyżka sezamu
Dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżeczki musztardy francuskiej, szczypta soli, szczypta pieprzu
Przygotowanie
Sałatę i truskawki myjemy i zostawiamy do osuszenia. Awokado i kiwi obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki. Fetę kroimy w kostkę.
Dressing: Łączymy w małym słoiczku oliwę, ocet balsamiczny, miód i musztardę francuską, doprawiamy solą i pieprzem. Wstrząsamy kilka razy zamkniętym słoiczkiem, aby wszystkie składniki sosu dokładnie się ze sobą połączyły.
Na talerz przekładamy porwaną na mniejsze kawałki sałatę, kostki sera feta, półplasterki kiwi i awokado oraz przekrojone na pół truskawki.Posypujemy całość ziarnami sezamu i skrapiamy przygotowanym sosem.