Truskawkowe pyszności

Świeże i pachnące truskawki - z cukrem lub śmietaną - o tym marzymy przez cały rok. Ale warto przetestować też kilka innych wariantów truskawkowych pyszności

Truskawkowe pyszności

/ 10Eton mess z truskawkami

Obraz
© archiwum

autor: PlateofJoy

Składniki
330 g śmietanki kremówki, kilka /kilkanaście sztuk małych bezików, 500 g truskawek, 2 czubate łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka cukru, ew. skórka z cytryny, świeży imbir.

Przygotowanie
Truskawki umyć i osuszyć, wybrać kilka ładnych sztuk do dekoracji i odłożyć na bok. Pokroić na mniejsze kawałki i zasypać łyżeczką cukru, żeby puściły sok. W misce ubić dobrze schłodzoną śmietankę z dwoma łyżkami cukru pudru. Na tym etapie możemy dodać do śmietanki np. skórkę startą z cytryny bądź starty świeży imbir - ilość zależy od naszych upodobań. Taki dodatek sprawi, że deser będzie bardziej odświeżający. Następnie należy pokruszyć beziki na mniejsze kawałki - oczywiście też kilka malutkich możemy zostawić do dekoracji. Beziki zawsze robię w domu, kilka udekorowałam czerwonym barwnikiem.

Całość - truskawki, beziki i śmietanę - można od razu ze sobą wymieszać albo ułożyć warstwami, żeby deser wyglądał bardziej estetycznie. Nakładam truskawki z bezikami, które przykrywam śmietaną. Całość dekoruję bezikami i truskawkami.

/ 10Dorsz z truskawkową salsą

Obraz
© archiwum

autor: iwa643

Składniki
1 filet z dorsza, 6 truskawek, 1/2 limonki, 1/4 papryczka chilli, 1 cm imbiru, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka miodu płynnego, 1 łyżka oleju, koperek, kolendra, pieprz

Przygotowanie
Filet opłukać i osuszyć. Imbir drobno posiekać, wymieszać z miodem, sosem sojowym i olejem. Do takiej marynaty włożyć rybę, odstawić na 10 minut. Przygotowujemy salsę. Truskawki kroimy w kosteczkę , dodajemy sok z limonki z ok 1/2 sztuki. Kolendrę, koperek i chilli siekamy, dodajemy do salsy. Rybę wyciągamy z marynaty i pieczemy w piekarniku w 190 stopniach przez ok 10 min. Gotową rybę podajemy z salsą. Całość doprawiamy pieprzem i ozdabiamy roszponką.

/ 10Torcik truskawkowy zawrót głowy

Obraz
© archiwum

autor: Malareczka

Składniki
500 g truskawek, mały biszkopt, 4 żółtka, 100 g cukru, 500 g serka mascarpone, 30 ml śmietanki lub mleko

Przygotowanie
Trzy czwarte truskawek pokroić w drobną kostkę, jedną czwartą zostawić do dekoracji. Pokrojone truskawki zasypać 2-3 łyżkami cukru i zostawić na pół godziny na sitku położonym na miseczce, w której będzie zbierał się sok. Żółtka ubić z cukrem do białości, stopniowo dodawać serek mascarpone, cały czas ubijając. Sok z truskawek wymieszać ze śmietanką, nasączyć nim biszkopt przekrojony na dwie części (nie trzeba zbyt mocno nasączać, gdyż truskawki nadal będą puszczać sok). Na pierwszą część biszkoptu wykładamy warstwę truskawek z cukrem (połowę), następnie 40 proc. masy serowej. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, nasączamy kilkoma łyżkami soku z truskawek, znów kładziemy warstwę serową (trochę masy zostawiamy do posmarowania boków). Tak przygotowany torcik wstawiamy do lodówki na godzinę, żeby delikatnie stężał. Po tym czasie wyjmujemy i ozdabiamy truskawkami.

/ 10Sałata z fetą, kiwi, truskawkami i awokado

Obraz
© archiwum

autor: ilka_86

Składniki
1 główka sałaty lodowej, 200 g sera feta, 200 g truskawek, 1 awokado, 1 łyżka sezamu
Dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżeczki musztardy francuskiej, szczypta soli, szczypta pieprzu

Przygotowanie
Sałatę i truskawki myjemy i zostawiamy do osuszenia. Awokado i kiwi obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki. Fetę kroimy w kostkę.
Dressing: Łączymy w małym słoiczku oliwę, ocet balsamiczny, miód i musztardę francuską, doprawiamy solą i pieprzem. Wstrząsamy kilka razy zamkniętym słoiczkiem, aby wszystkie składniki sosu dokładnie się ze sobą połączyły.
Na talerz przekładamy porwaną na mniejsze kawałki sałatę, kostki sera feta, półplasterki kiwi i awokado oraz przekrojone na pół truskawki.Posypujemy całość ziarnami sezamu i skrapiamy przygotowanym sosem.

/ 10Truskawki w czekoladzie

Obraz
© archiwum

autor: ilka_86

Składniki
Truskawki z szypułkami, 100 g gorzkiej czekolady (można zastąpić mleczną lub białą), 1 łyżka masła

Przygotowanie
Truskawki umyć i dokładnie osuszyć. Czekoladę połamać, włożyć do miseczki zawieszonej na garnku z gotującą się wodą. Dodać masło i mieszając roztopić, lekko ostudzić. Truskawki nabijać na długie patyczki od szaszłyków i maczać w płynnej czekoladzie, trzymając za ogonek. Układać w szklance, tak aby nie stykały się ze sobą. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Przed samym podaniem wyjąć z lodówki, ułożyć na małych papilotkach.

/ 10Tort rafaello z truskawkami

Obraz
© archiwum

autor: czekoladka_m

Składniki
Biszkopt: 4 jajka, szklanka cukru, szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatkowo: 40 dag truskawek, 2,5 tabliczki białej czekolady, śmietan-fix, 2 szklanki kremówki, 10 dag wiórków kokosowych.

Przygotowanie
Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Dodać mąki zmieszane z proszkiem. Przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec ok. 30 min w temp. 175 stopni. Ostudzić, przekroić na dwa krążki. Czekoladę rozpuścić, przestudzić. Śmietankę ubić, wsypać śmietan-fix, dodawać po łyżce rozpuszczonej czekolady. Dosypać wiórki. Schładzać pół godz. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji, resztę pokroić w plasterki. Pierwszy krążek ciasta posmarować kremem, powciskać pokrojone truskawki, przykryć drugim krążkiem ciasta. Wierzch i boki ciasta posmarować resztą kremu. Udekorować truskawkami.

/ 10Deser łasucha

Obraz
© archiwum

autor: czekoladka_m

Składniki
250 g jogurtu naturalnego, 25 dag twarogu, 3-4 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki cukru, szklanka truskawek, 2 szklanki malin.

Przygotowanie
Twaróg rozgnieść widelcem z cukrem pudrem, dodać jogurt, dobrze wymieszać. Owoce rozgnieść, zasypać cukrem, wymieszać. Do pucharków nakładać warstwami owoce i krem. Udekorować całymi owocami i świeżą miętą lub melisą.

/ 10Placuszki z bitą śmietaną i truskawkami

Obraz
© archiwum

autor: eluchap56

Składniki
200 g makaronu ryżowego,jajko, 1,5 szklanki śmietany kremówki,5 łyżek cukru pudru, 45 g masła, 400 g truskawek, śmietan-fix, polewa czekoladowa

Przygotowanie
Makaron ryżowy przygotować według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić i dobrze odsączyć na papierowym ręczniku. Rozkłócone jajko wymieszać z łyżką kremówki i łyżką cukru pudru dodać do makaronu i wymieszać. Niewielkie porcje masła rozpuścić na patelni. Z masy makaronowej uformować małe placuszki i smażyć na gorącym maśle z obu stron na
złoty kolor. Każdy krążek odsączyć z tłuszczu, kładąc go na papierowym ręczniku. Pozostałą śmietanę ubić z resztą cukru pudru i śmietan -fixem. Truskawki opłukać usunąć szypułki i pokroić w plasterki. Placki (3 sztuki)przekładać bitą śmietaną i truskawkami. Wierzch posmarować również bitą śmietaną polać polewą czekoladową i udekorować truskawką. Odstawić do lodówki na 30 minut.

/ 10Rolada bezowa

Obraz
© archiwum

autor: IKM

Składniki
5 białek, 3/4 szklanki cukru, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu, szczypta soli, 400 g śmietany kremówki, 1 opakowanie śmietan-fixu, 250 g truskawek, cukier puder, tłuszcz

Przygotowanie
Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać ocet oraz mąkę i chwilkę miksować. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Formę do pieczenia posmarować margaryną a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć pianę i rozsmarować równo. Piec w piekarniku 30 min w temp. 140 st. C. Gotową pozostawić, aż przestygnie. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem śmietan-fixu. Truskawki dokładnie umyć, odciąć szypułki i pokroić w ćwiartki. Na zimną bezę nakładamy ubitą śmietanę a następnie posypujemy truskawkami i delikatnie zwijamy, od krótszego boku. Posypujemy cukrem pudrem i przyozdabiamy truskawkami.

10 / 10Sorbet truskawkowy z szampanem

Obraz
© archiwum

autor: a.klimecka

Składniki
500 g mrożonych truskawek, 5 łyżeczek drobnego cukru, 1/4 szklanki wody mineralnej niegazowanej (dorośli - szampan), ciasteczka kokosowo-czekoladowe do dekoracji

Przygotowanie
Truskawki umieszczamy w blenderze, dodajemy cukier, wodę mineralna i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Podajemy zaraz po przygotowaniu z pokruszonymi ciasteczkami czekoladowo-kokosowymi.

Wybrane dla Ciebie

Tańsza konkurencja dla botwinki. To skarbnica chlorofilu dla zdrowych nerek i wątroby
Tańsza konkurencja dla botwinki. To skarbnica chlorofilu dla zdrowych nerek i wątroby
Pij codziennie na czczo. Twoja wątroba ci podziękuje i będzie jak nowa
Pij codziennie na czczo. Twoja wątroba ci podziękuje i będzie jak nowa
Zamówili tradycyjne klopsiki w Sztokholmie. Kwota na paragonie robi wrażenie
Zamówili tradycyjne klopsiki w Sztokholmie. Kwota na paragonie robi wrażenie
Taka kranówka nie nadaje się do picia. Wiele osób nie ma świadomości
Taka kranówka nie nadaje się do picia. Wiele osób nie ma świadomości
Zbija cukier, chroni organizm przed rakiem. Dietetyk alarmuje: Polacy jedzą go za mało
Zbija cukier, chroni organizm przed rakiem. Dietetyk alarmuje: Polacy jedzą go za mało
Jesz paczkowaną rukolę lub inne sałaty? Dietetyczka tłumaczy, dlaczego mogą być niebezpieczne
Jesz paczkowaną rukolę lub inne sałaty? Dietetyczka tłumaczy, dlaczego mogą być niebezpieczne
Pij kawę z tymi dodatkami. Chronią serce i mózg, odtłuszczają wątrobę
Pij kawę z tymi dodatkami. Chronią serce i mózg, odtłuszczają wątrobę
Wlej 2 łyżki do serka wiejskiego. Mózg będzie działał jak komputer, a jelita jak w zegarku
Wlej 2 łyżki do serka wiejskiego. Mózg będzie działał jak komputer, a jelita jak w zegarku
W PRL-u panie piły do śniadania. Pomagała utrzymać płaski brzuch i zgrabną sylwetkę
W PRL-u panie piły do śniadania. Pomagała utrzymać płaski brzuch i zgrabną sylwetkę
To najzdrowsza odmiana cebuli. Jest smaczna i wykazuje działanie przeciwnowotworowe
To najzdrowsza odmiana cebuli. Jest smaczna i wykazuje działanie przeciwnowotworowe
Z kawy zrób kompot. Ma mniej kofeiny i pomaga w trawieniu
Z kawy zrób kompot. Ma mniej kofeiny i pomaga w trawieniu
Pij na czczo lub przed posiłkiem. Wspomaga regenerację wątroby i pomaga zrzucić zbędne kilogramy
Pij na czczo lub przed posiłkiem. Wspomaga regenerację wątroby i pomaga zrzucić zbędne kilogramy