Truskawkowa uczta

Świeży smak truskawek łatwo podbija serca - a co ważniejsze, także żołądki - największych smakoszy. Te owoce to nie tylko prawdziwe bogactwo witaminy C, fosforu i żelaza. Stanowią też niezastąpiony składnik wielu pysznych deserów.

Truskawkowa uczta
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Świeży smak truskawek łatwo podbija serca - a co ważniejsze, także żołądki - największych smakoszy. Te owoce to nie tylko prawdziwe bogactwo witaminy C, fosforu i żelaza. Stanowią też niezastąpiony składnik wielu pysznych deserów.

Truskawki powstały z połączenia dwóch gatunków poziomek - chilijskiej z Ameryki Południowej i wirginijskiej z Ameryki Północnej. Gdy w XVII wieku oba gatunki sprowadzono do Europy i posadzono blisko siebie, doszło do krzyżowego zapylenia. Efektem była poziomka, jakiej nikt dotąd nie widział. Duża i soczysta. Początkowo nazywano ją poziomką ananasową, wielkoowocową lub wielkokwiatową. Teraz najbardziej znana jest jako truskawka.

Mariaż z marscapone

Na początek prawdziwie wykwintny deser. Potrzebujemy: 25 dag sera mascarpone, 25 dag truskawek, 4 jaja i 2 czubate łyżki cukru pudru.

Z jajek oddzielamy żółtka i ucieramy je z cukrem. Gdy powstanie „kogel-mogel", łączymy go z serkiem mascarpone. Teraz miksujemy umyte i pozbawione szypułek truskawki i dodajemy je do masy serowej.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Ją także łączymy z kremem serowo-truskawowym. Gotowe. Teraz nakładamy do niewielkich miseczek i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Znikające pierożki

Niektórzy mogą powiedzieć, że pierożki z truskawkami to żaden deser. Może i tak, ale szybkość, z jaką znikają z talerzy, jest naprawdę zaskakująca. Do przygotowania tego przysmaku potrzeba niewiele: 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka oleju, 1 jajko i 0,75 szklanki ciepłej wody do ciasta oraz oczywiście truskawki jako nadzienie. Przyda się także śmietana i cukier puder.

Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej wgłębienie, dodajemy sól, olej i jajko. Dodając ciepłą wodę, wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i bierzemy się za truskawki. Trzeba je opłukać, usunąć szypułki i pokroić.

Teraz wracamy do ciasta. Dzielimy je na dwie części i wałkujemy na placki. Gdy będą gotowe, za pomocą szklanki wycinamy kółka i układamy w nich truskawki. Powinno ich być tyle, aby ciasto można było złożyć na pół i zlepić brzegi. Pierożki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez około 5 minut. Podajemy ze śmietaną, posypane cukrem pudrem. Smacznego!

Sernik owocowy

Do przygotowania sernika potrzebować będziemy: 50 dag sera twarogowego, 30 dag biszkoptów, 25 dag truskawek, 10 dag cukru, 1,5 szklanki śmietany kremówki, 1 torebkę galaretki truskawkowej, 1 torebkę cukru waniliowego i 0,5 cytryny.

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, a następnie dodajemy do niej sok i startą skórkę z cytryny. Ser miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym oraz 1 szklanką śmietany. Gdy powstanie jednolita masa, mieszamy ją ze zmiksowanymi truskawkami. Teraz można połączyć ją z galaretką.

Tortownicę wykładamy biszkoptami i wykładamy masę. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem wykładamy na wierzch pozostałą, ubitą na sztywno śmietanę.

Ciasteczka truskawkowo-pomarańczowe

Istnieje też prostsza wersja ciasta, a raczej... ciasteczka z truskawkami. Przygotujmy: 20 małych biszkopcików, 45 dag truskawek, 4 łyżki soku pomarańczowego, 2 łyżki cukru i bitą śmietanę.

Połowę truskawek kroimy w paski, a drugą połowę miksujemy z cukrem. Biszkopciki nasączamy delikatnie sokiem pomarańczowym. Na każdy wykładamy porcję bitej śmietany, polewamy ją zmiksowanymi truskawkami i wykładamy kilka pokrojonych truskawek. Na to kładziemy biszkopcik i znowu robimy jak wyżej. Przekładaniec powinien mieć ze 3 warstwy. Dla większego efektu można udekorować go z góry odrobiną bitej śmietany i truskawkowego syropu.

qk

fot. Jupiterimages

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty