sernik
- 1 kg dobrego sera,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka cukru,
- 12 dag masła,
- 6 jaj,
- wanilia,
- rodzynki,
- skórka pomarańczowa,
- 1/2 paczki proszku do pieczenia
Ser przepuścić przez maszynkę i dobrze rozetrzeć z masłem. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, ubić pianę z białek. Wymieszać ser, żółtka i pianę, dodając mąkę ziemniaczaną, utłuczoną wanilię i proszek do pieczenia. Włożyć masę do podłużnej formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką i wstawić do gorącego piekarnika. Piec na jasnozłoty kolor. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić cienkim patyczkiem, czy już jest upieczony. Po ostudzenia sernika można udekorować go polewą czekoladową.
Przepis dodał użytkownik suzume
Podziel się opinią
Komentarze