Trwa ładowanie...
d2bfkj1
d2bfkj1

Sernik

Przepis
3.9
(99 głosów)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • CIASTO
  • 750 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 180 g masła
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • łyżka masła do natarcia formy
    • DODATKI
  • skórka pomarańczowa
  • rodzynki
  • orzechy
Przepis

Krok 1
Jajka oddzielamy na białka i żółtka. Cukier wraz z żółtkami ucieramy na puszystą masę, o jasno żółtym kolorze. Do utartej masy zaczynamy stopniowo dodawać masło, cukier wanilinowy oraz mąkę ziemniaczaną. Po połączeniu składników zaczynamy partiami dodawać twaróg mieszając do uzyskania jednolitej masy. Jeśli lubimy sernik z rodzynkami, orzechami lub skórką pomarańczową, to jest najlepszy moment na dodanie ich.
Krok 2
Białka ubijamy na sztywno. Ubite białko przekładamy do masy serowej, delikatnie mieszamy (nie za długo), najlepiej używając łyżki.
Krok 3
Formę dokładnie smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą I przelewamy do niej masę sernikową. Piec w temperaturze ok. 180ºC przez ok. 60 minut do złotego koloru.
Krok 4
Sernik pieczemy przez ok 60 minut w temperaturze 180 stopni, do otrzymania złotego koloru sernika.
Smacznego! :)

Przepis poleca Kraina Sosny

d2bfkj1

Podziel się opinią

Share
d2bfkj1

d2bfkj1
d2bfkj1
d2bfkj1