Klasyczny sernik z rodzynkami. Idealny na deser
Rodzynki w serniku to kwestia sporna. Maja tyle samo zwolenników, co przeciwników. Ale jednak moim zdaniem sernik bez rodzynek jest nieco wybrakowany. Dlatego przedstawiam wam swój sprawdzony przepis na pyszny, puszysty sernik z dodatkiem rodzynek moczonych w rumie. Pychotka!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8 |
Okazja: |
- Jajka oddzielamy na białka i żółtka. Cukier wraz z żółtkami ucieramy na puszystą masę, o jasno żółtym kolorze.
- Do utartej masy zaczynamy stopniowo dodawać masło, cukier wanilinowy oraz mąkę ziemniaczaną. Po połączeniu składników zaczynamy partiami dodawać twaróg mieszając do uzyskania jednolitej masy.
- Jeśli lubimy sernik z rodzynkami, to jest to najlepszy moment na dodanie ich.
- Białka ubijamy na sztywno. Ubite białko przekładamy do masy serowej, delikatnie mieszamy (nie za długo), najlepiej używając łyżki.
- Formę dokładnie smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i przelewamy do niej masę sernikową.
- Pieczemy w temperaturze ok. 180 st. C przez ok. 60 minut do złotego koloru.
Przepis poleca Kraina Sosny
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze