Tradycyjne świętowanie

Niegdysiejsze święta w znaczący sposób różniły się od tych obecnych. I choć dzisiaj nie wierzymy już w magiczną moc jaj i palm wielkanocnych - warto wiedzieć, jak to kiedyś bywało.

Tradycyjne świętowanie
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Niegdysiejsze święta w znaczący sposób różniły się od tych obecnych. I choć dzisiaj nie wierzymy już w magiczną moc jaj i palm wielkanocnych - warto wiedzieć, jak to kiedyś bywało.

Nasi pradziadowie święta organizowali wystawne i bogate. Nawet wtedy, kiedy czasy lekkie nie były. Robili to, bo tak nakazywała im tradycja, którą przekazywali z pokolenia na pokolenie. Zresztą święta były jedyną okazją, by oderwać się od ciężkiej pracy, zapomnieć o codziennych problemach i spotkać się z rodziną.

Wokół stołu

Na świątecznych stołach zawsze królowała biel, ale nasze prababcie lubiły wyjątki. Stąd często pojawiał się obrusy w kolorze błękitnym lub przyozdabiane przepięknymi, kolorowymi haftami. Na środku stołu stawiano koszyk wypełniony kolorowymi kraszankami z kokoszką lub figurą baranka.

Na wielkanocnym stole baranek pojawiał się właściwie zawsze. Nic w tym jednak dziwnego. Symbolizuje przecież zwycięstwo Chrystusa, który jak baranek Boży oddał swoje życie za ludzi, by następnie zmartwychwstać. Nawet teraz stawiamy między potrawami symboliczną, niewielką figurkę tego zwierzątka.

Jednak w dawniejszych czasach nie uciekano się do minimalizmu i baranek, choć wykonany z cukru lub masła, miał rozmiary bardzo zbliżone do rzeczywistych. Zwykle przyozdabiano go, układając wokół kwiaty i bazie.

Biesiadę zawsze poprzedzała modlitwa i życzenia, podczas których dzielono się święconym jajkiem - tak jak i teraz.

Po czterdziestu dniach ścisłego postu stoły dosłownie uginały się od mięsa. Często serwowano wędzoną szynkę z kością, pieczone prosiaki i galaretki z nóżek cielęcych. Nie można też zapomnieć o domowej roboty białej kiełbasie, która zwykle nie miała czasu dojrzeć ani się uwędzić po wielkim świniobiciu urządzanym na kilka dni przed Wielkanocą. Na świątecznych stołach nie mogło też zabraknąć bigosu z kiełbasą, żurku i domowej roboty chrzanu. Były też wielkanocne baby, do przygotowania których zużywano nawet 80 żółtek.

Jajko na szczęście

Jaja miały też istotne znaczenie symboliczne. By przywołać szczęście, ich liczba w wielkanocnym koszyku musiała być nieparzysta. Podobno pomagały zwalczać złe moce, a po poświęceniu - mogły chronić przed pożarami, zapewnić zdrowie i dostatek. Dlatego kiedy przed rozpoczęciem ucztowania dzielono się święconką, jedno z jaj chowano. Gospodarz zakopywał je potem na polu lub kładł na łanie pszenicy, wierząc, że obłaskawi w ten sposób naturę i zwiększy swoje plony.

Ponieważ jaja miały przynosić szczęście - często bawiono się pisankami. Toczono je po stole lub chowano w różnych miejscach domu i organizowano poszukiwania. Szczęśliwi znalazcy mogli zorganizować sobie bitki, czyli walkę na jaja. Wygrywał ten, którego jajko po „starciu" miało nietkniętą skorupkę. Również za pomocą jaj panny wykupywały się w lany poniedziałek od zimnej kąpieli.

Nie można też zapomnieć o palmie. Według ludowych wierzeń - jeśli poświęconą wkładało się za obraz, chroniła dom od piorunów. Miała też strzec pól przed gradem i plagami, jeśli zostawiano ją na krańcu miedzy.

qk

fot. Jupiterimages

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg