Tajemnice smaku
Na ludzkim języku znajduje się 9 tysięcy kubeczków smakowych. W ten sposób sama natura nadała rangę kulinarnym odczuciom, doznawanym przez nas w czasie jedzenia. Dlatego lubimy dogadzać swojemu podniebieniu i stale szukamy nowych przyjemności smakowych.
Jemy nie tylko po to, aby żyć, lecz również dlatego, że jedzenie sprawia nam często prawdziwą przyjemność. Oczywiście, nasze kulinarne gusty są różne. Jedni lubią potrawy słodkie, inni kwaśne, jedni potrafią rozkoszować się gorzkawym, a inni słonym smakiem jedzenia. I choć najczęściej klasyfikujemy je, używając właśnie tych podstawowych czterech określeń, to kompozycji smakowych jest o wiele więcej - dokładnie tyle ile rodzajów dań.
Nie wszyscy rozpoznają je równie precyzyjnie. Wprawdzie natura wyposażyła nasze języki aż w 9 tysięcy kubeczków smakowych w ustach, na podniebieniu i w gardle, ale nie wszyscy mają je rozwinięte równie dobrze. Fizjologowie twierdzą, że mężczyźni w tym względzie są lepsi od kobiet, a osoby młodsze mają więcej kubeczków smakowych niż ludzie starsi. Dlatego nasze preferencje smakowe zależą od płci i wieku, i zmieniają się w miarę jego upływania.
Jednak najmocniej smakowe gusty kształtuje położenie i kultura kulinarna regionu, w którym żyjemy oraz specyfika społeczna i religijna. To one powodują, że kuchnia śródziemnomorska, bogata w dojrzałe warzywa i owoce, jest krańcowo inna od azjatyckiej, bazującej na ryżu i egzotycznych mocnych przyprawach. Wychowani w surowych, klimatycznych warunkach Skandynawowie o wiele bardziej lubią produkty pochodzące z morza, niż na przykład Amerykanie, ceniący przede wszystkim solidną porcję mięsa.
Polskie smaki jeszcze do niedawna były bardzo tradycyjne. Ich podstawę stanowiły potrawy z mąki i mięsa, a aromat nadawały im: pietruszka, koper, czosnek, cebula i majeranek. I chociaż nadal je lubimy, to jednak nasze kulinarne upodobania w ostatnich latach mocno się zmieniły - dzięki dostępności wielu produktów, przedtem nieosiągalnych, zadomowieniu się różnych „obcych" gastronomii oraz podróżom po świecie. Przywozimy z nich nie tylko wrażenia, ale i nowe smaki, dzięki którym nasza kuchnia staje się o wiele ciekawsza.
ek
MWM