Tajemnice smaku

Na ludzkim języku znajduje się 9 tysięcy kubeczków smakowych. W ten sposób sama natura nadała rangę kulinarnym odczuciom, doznawanym przez nas w czasie jedzenia. Dlatego lubimy dogadzać swojemu podniebieniu i stale szukamy nowych przyjemności smakowych.

Tajemnice smaku
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
1

Jemy nie tylko po to, aby żyć, lecz również dlatego, że jedzenie sprawia nam często prawdziwą przyjemność. Oczywiście, nasze kulinarne gusty są różne. Jedni lubią potrawy słodkie, inni kwaśne, jedni potrafią rozkoszować się gorzkawym, a inni słonym smakiem jedzenia. I choć najczęściej klasyfikujemy je, używając właśnie tych podstawowych czterech określeń, to kompozycji smakowych jest o wiele więcej - dokładnie tyle ile rodzajów dań.

Nie wszyscy rozpoznają je równie precyzyjnie. Wprawdzie natura wyposażyła nasze języki aż w 9 tysięcy kubeczków smakowych w ustach, na podniebieniu i w gardle, ale nie wszyscy mają je rozwinięte równie dobrze. Fizjologowie twierdzą, że mężczyźni w tym względzie są lepsi od kobiet, a osoby młodsze mają więcej kubeczków smakowych niż ludzie starsi. Dlatego nasze preferencje smakowe zależą od płci i wieku, i zmieniają się w miarę jego upływania.

Jednak najmocniej smakowe gusty kształtuje położenie i kultura kulinarna regionu, w którym żyjemy oraz specyfika społeczna i religijna. To one powodują, że kuchnia śródziemnomorska, bogata w dojrzałe warzywa i owoce, jest krańcowo inna od azjatyckiej, bazującej na ryżu i egzotycznych mocnych przyprawach. Wychowani w surowych, klimatycznych warunkach Skandynawowie o wiele bardziej lubią produkty pochodzące z morza, niż na przykład Amerykanie, ceniący przede wszystkim solidną porcję mięsa.

Polskie smaki jeszcze do niedawna były bardzo tradycyjne. Ich podstawę stanowiły potrawy z mąki i mięsa, a aromat nadawały im: pietruszka, koper, czosnek, cebula i majeranek. I chociaż nadal je lubimy, to jednak nasze kulinarne upodobania w ostatnich latach mocno się zmieniły - dzięki dostępności wielu produktów, przedtem nieosiągalnych, zadomowieniu się różnych „obcych" gastronomii oraz podróżom po świecie. Przywozimy z nich nie tylko wrażenia, ale i nowe smaki, dzięki którym nasza kuchnia staje się o wiele ciekawsza.

ek

MWM

Przeczytaj również:

Źródło artykułu:
1

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki