Ser żółty czy twaróg?

Sery stanowią popularny składnik codziennego menu. Sprawdzają się zarówno jako dodatek do kanapek, składnik sałatek, ciast, past i dań mącznych. Szeroki asortyment serów dojrzewających, twarogów oraz serków sprawia jednak, że czasem trudno zdecydować, który z nich najlepiej wrzucić do koszyka. Co lepsze - typowo polski twaróg czy żółty ser?

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Zanim mleko zamieni się w ser

Sery dzielą się na dwie grupy: niedojrzewające (twarogowe) oraz dojrzewające. Do pierwszej z nich należą sery kwasowe i kwasowo-podpuszczkowe. Druga grupa składa się z serów twardych dojrzewających ( np.: ementaler, gouda, parmezan, cheddar) oraz serów miękkich dojrzewających (brie, camembert, bryndza).

Początek procesu produkcyjnego serów dojrzewających i twarogów wygląda podobnie. Mleko przeznaczone do ich produkcji poddaje się normalizacji, czyli wyrównaniu zawartości tłuszczu do określonego poziomu oraz wstępnemu działaniu wysokiej temperatury (pasteryzacji)
. W przypadku twarogów mleko po ochłodzeniu zaszczepia się następnie bakteriami kwasu mlekowego. Te pożyteczne mikroorganizmy wytwarzają z cukru zawartego w mleku kwasy. Nagromadzenie kwasów organicznych wpływa na zmiany w strukturze białek mleka, co prowadzi do wytworzenia skrzepu. Ze skrzepu usuwa się następnie część wody. W dalszych etapach odwodniony skrzep ulega rozdrabnianiu, dosuszaniu i formowaniu. Przy produkcji serów dojrzewających do wytworzenia skrzepu wykorzystuje się dodatkowo enzym – podpuszczkę. Ponadto osuszony i uformowany skrzep poddaje się działaniu solanki (16 – 20 % roztwór soli), a następnie pozostawia w specjalnych dojrzewalniach, gdzie nabiera smaku i aromatu.

Sery kwasowo – podpuszczkowe wytwarza się wykorzystując do produkcji skrzepu zarówno bakterie fermentacji mlekowej, jak i podpuszczkę. Wyglądem oraz składem przypominają one zwykłe twarogi kwasowe, są jednak bardziej pastowate. Metodą kwasowo – podpuszczkową produkuje się również sery typu „cottage cheese”.

Co w serze siedzi?

Twarogi oraz sery dojrzewające są powszechnie uznawane za dobre źródło wartościowego białka oraz dobrze przyswajalnego wapnia. Różnice w procesie produkcji sprawiają jednak, że ich skład chemiczny jest nieco inny. Twarogi zawierają ok. 75 – 80% wody a, sery żółte ok. 40 – 55%. Sery białe mają z kolei niższą zawartość tłuszczu (od 0 do ok. 10%) oraz cholesterolu (2 – 40 mg na 100 g). Zawartość tłuszczu w serach żółtych to średnio 23 – 30%, a zawartość cholesterolu 70 – 90 mg na 100g. Ilość wapnia w serach żółtych waha się w granicy 800 – 600 mg na 100g, podczas gdy w twarogach jest to zaledwie 80 – 100 mg na 100 g, czyli kilkakrotnie mniej. Sery żółte mają również więcej sodu i fosforu niż białe.

Wady i zalety
Zarówno sery twarogowe, jak i dojrzewające mają swoje plusy i minusy. Twarogi, zwłaszcza chude, są lekkostrawne i niskokaloryczne. Sprawdzają się zatem jako element diety osób z dolegliwościami przewodu pokarmowego oraz tych, które chcą schudnąć. Sery żółte są jednak bogatsze w wapń oraz witaminę D, niestety ich kaloryczność jest przy tym znacznie wyższa. Porcja wielkości 100 g dostarcza średnio ok. 300 – 350 kcal! Znaczna zawartość tłuszczu obfitującego w nasycone kwasy tłuszczowe, sprawia że nie są one polecane w menu osób zagrożonych chorobami układu krążenia. Ponadto sery dojrzewające dostarczają sporo sodu, który powinien być ograniczony w przypadku nadciśnienia tętniczego oraz niewydolności nerek.

Czytaj etykiety!

Mleko i przetwory mleczne są zalecanym elementem codziennej diety. Zanim jednak sięgniemy w sklepie po wybrany produkt warto zerknąć na jego etykietę. Część smakowych serków może zawierać w składzie dodatek znacznej ilości cukru, a to powoduje wzrost ich kaloryczności. Nie zawsze warto również wybierać wyłącznie produkty oznaczane jako: 0%, light czy fit. Jeśli z mleka usunięty zostanie całkowicie tłuszcz, spadnie również zawartość witaminy D, ważnej między innymi w procesie wchłaniania wapnia. Ponadto wiele dietetycznych i smakowych przetworów mlecznycch ma wysoką ceną i sporo substancji dodatkowych jak np.: zagęstniki, aromaty, barwniki, regulatory kwasowości.

Czujność warto również zachować wybierając sery żółte i topione. W sklepach coraz częściej pojawiają się produkty seropodobne z dodatkiem tłuszczów roślinnych. Na pierwszy rzut oka nie różnią się one wyglądem od klasycznego sera. Dopiero analizując etykietę można zauważyć, że jest to właśnie produkt seropodobny.

Warto wiedzieć!

- Dwa plastry sera żółtego (60g) dostarczają blisko 500 mg wapnia, co pozwala zrealizować ok. 50% dziennego zapotrzebowania na ten składnik.

- Pół kostki chudego twarogu (100g) zawiera ponad 19 g białka. Stanowi to ok. 30% dziennego zapotrzebowania na białko dla dorosłej kobiety o masie 60 kg.

- Porcja sera Cheddar wielkości 100 g pozwala w ok. 50% zapewnić dzienne zapotrzebowanie na witaminę B2.

Karolina Malecka, specjalista ds. żywienia człowieka

Polecamy również:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀