Ser żółty czy twaróg?

Sery stanowią popularny składnik codziennego menu. Sprawdzają się zarówno jako dodatek do kanapek, składnik sałatek, ciast, past i dań mącznych. Szeroki asortyment serów dojrzewających, twarogów oraz serków sprawia jednak, że czasem trudno zdecydować, który z nich najlepiej wrzucić do koszyka. Co lepsze - typowo polski twaróg czy żółty ser?

Ser żółty czy twaróg?
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Zanim mleko zamieni się w ser

Sery dzielą się na dwie grupy: niedojrzewające (twarogowe) oraz dojrzewające. Do pierwszej z nich należą sery kwasowe i kwasowo-podpuszczkowe. Druga grupa składa się z serów twardych dojrzewających ( np.: ementaler, gouda, parmezan, cheddar) oraz serów miękkich dojrzewających (brie, camembert, bryndza).

Początek procesu produkcyjnego serów dojrzewających i twarogów wygląda podobnie. Mleko przeznaczone do ich produkcji poddaje się normalizacji, czyli wyrównaniu zawartości tłuszczu do określonego poziomu oraz wstępnemu działaniu wysokiej temperatury (pasteryzacji)
. W przypadku twarogów mleko po ochłodzeniu zaszczepia się następnie bakteriami kwasu mlekowego. Te pożyteczne mikroorganizmy wytwarzają z cukru zawartego w mleku kwasy. Nagromadzenie kwasów organicznych wpływa na zmiany w strukturze białek mleka, co prowadzi do wytworzenia skrzepu. Ze skrzepu usuwa się następnie część wody. W dalszych etapach odwodniony skrzep ulega rozdrabnianiu, dosuszaniu i formowaniu. Przy produkcji serów dojrzewających do wytworzenia skrzepu wykorzystuje się dodatkowo enzym – podpuszczkę. Ponadto osuszony i uformowany skrzep poddaje się działaniu solanki (16 – 20 % roztwór soli), a następnie pozostawia w specjalnych dojrzewalniach, gdzie nabiera smaku i aromatu.

Sery kwasowo – podpuszczkowe wytwarza się wykorzystując do produkcji skrzepu zarówno bakterie fermentacji mlekowej, jak i podpuszczkę. Wyglądem oraz składem przypominają one zwykłe twarogi kwasowe, są jednak bardziej pastowate. Metodą kwasowo – podpuszczkową produkuje się również sery typu „cottage cheese”.

Co w serze siedzi?

Twarogi oraz sery dojrzewające są powszechnie uznawane za dobre źródło wartościowego białka oraz dobrze przyswajalnego wapnia. Różnice w procesie produkcji sprawiają jednak, że ich skład chemiczny jest nieco inny. Twarogi zawierają ok. 75 – 80% wody a, sery żółte ok. 40 – 55%. Sery białe mają z kolei niższą zawartość tłuszczu (od 0 do ok. 10%) oraz cholesterolu (2 – 40 mg na 100 g). Zawartość tłuszczu w serach żółtych to średnio 23 – 30%, a zawartość cholesterolu 70 – 90 mg na 100g. Ilość wapnia w serach żółtych waha się w granicy 800 – 600 mg na 100g, podczas gdy w twarogach jest to zaledwie 80 – 100 mg na 100 g, czyli kilkakrotnie mniej. Sery żółte mają również więcej sodu i fosforu niż białe.

Wady i zalety
Zarówno sery twarogowe, jak i dojrzewające mają swoje plusy i minusy. Twarogi, zwłaszcza chude, są lekkostrawne i niskokaloryczne. Sprawdzają się zatem jako element diety osób z dolegliwościami przewodu pokarmowego oraz tych, które chcą schudnąć. Sery żółte są jednak bogatsze w wapń oraz witaminę D, niestety ich kaloryczność jest przy tym znacznie wyższa. Porcja wielkości 100 g dostarcza średnio ok. 300 – 350 kcal! Znaczna zawartość tłuszczu obfitującego w nasycone kwasy tłuszczowe, sprawia że nie są one polecane w menu osób zagrożonych chorobami układu krążenia. Ponadto sery dojrzewające dostarczają sporo sodu, który powinien być ograniczony w przypadku nadciśnienia tętniczego oraz niewydolności nerek.

Czytaj etykiety!

Mleko i przetwory mleczne są zalecanym elementem codziennej diety. Zanim jednak sięgniemy w sklepie po wybrany produkt warto zerknąć na jego etykietę. Część smakowych serków może zawierać w składzie dodatek znacznej ilości cukru, a to powoduje wzrost ich kaloryczności. Nie zawsze warto również wybierać wyłącznie produkty oznaczane jako: 0%, light czy fit. Jeśli z mleka usunięty zostanie całkowicie tłuszcz, spadnie również zawartość witaminy D, ważnej między innymi w procesie wchłaniania wapnia. Ponadto wiele dietetycznych i smakowych przetworów mlecznycch ma wysoką ceną i sporo substancji dodatkowych jak np.: zagęstniki, aromaty, barwniki, regulatory kwasowości.

Czujność warto również zachować wybierając sery żółte i topione. W sklepach coraz częściej pojawiają się produkty seropodobne z dodatkiem tłuszczów roślinnych. Na pierwszy rzut oka nie różnią się one wyglądem od klasycznego sera. Dopiero analizując etykietę można zauważyć, że jest to właśnie produkt seropodobny.

Warto wiedzieć!

- Dwa plastry sera żółtego (60g) dostarczają blisko 500 mg wapnia, co pozwala zrealizować ok. 50% dziennego zapotrzebowania na ten składnik.

- Pół kostki chudego twarogu (100g) zawiera ponad 19 g białka. Stanowi to ok. 30% dziennego zapotrzebowania na białko dla dorosłej kobiety o masie 60 kg.

- Porcja sera Cheddar wielkości 100 g pozwala w ok. 50% zapewnić dzienne zapotrzebowanie na witaminę B2.

Karolina Malecka, specjalista ds. żywienia człowieka

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać