Seler w roli głównej, czyli co zrobić z selera korzeniowego?
Seler należy do warzyw korzeniowych. Biało-szara bulwa w pierwszej chwili nie wydaje się zbyt atrakcyjna. Olejki eteryczne obecne zarówno w korzeniu, jak i łodygach sprawiają, że ma on mocny smak i ostry aromat. Jeśli dodamy go zbyt dużo do potrawy, potrafi ją zdominować. W umiarkowanych ilościach jest bardzo pożądanym składnikiem rosołu czy ryby po grecku. Okazuje się też, że seler może stanowić podstawę wielu wyjątkowych dań, które warto wypróbować. Oto kilka przykładowych sposobów na wykorzystanie selera korzeniowego w kuchni.
Na kanapkę… pasztet z selera!
Warzywne pasztety to żadna nowość, ale pasztet zrobiony z selera? Otóż to!
Składniki:
- 2 duże selery korzeniowe,
- 2 duże cebule,
- 2 kostki bulionu grzybowego,
- 4 jajka, 1 szkl. bułki tartej,
- 20 dag masła,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie
- Selery i cebulę obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach albo mielimy w maszynce.
- Warzywa wkładamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 40 minut.
- Następnie do garnka dodajemy masło oraz kostki rosołowe. Mieszamy do rozpuszczenia. Całość zdejmujemy z ognia i doprawiamy.
- Potem należy wsypać bułkę tartą, dodać żółtka i wyrobić wszystko na gładką masę.
- Białka ubijamy na sztywną piane, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
- Pieczemy w natłuszczonej i posypanej bułką tartą blasze przez ok. godzinę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Cykoria – właśnie zaczyna się sezon
Zupa krem z selera
Może być zupa pomidorowa, ogórkowa, kalafiorowa, brokułowa, a nawet porowa. Czemu więc nie selerowa?
Składniki:
- 1 seler korzeniowy,
- 6-8 łodyg selera naciowego,
- 1 ziemniak,
- 1 cebula,
- 500 ml bulionu drobiowego,
- 125 ml śmietanki 30 proc.,
- 50 g serka topionego typu ementaler,
- 10 dag sera z niebieską pleśnią,
- masło do smażenia,
- do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
- Seler korzeniowy obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Seler naciowy myjemy i kroimy w centymetrowe kawałki. Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy.
- Masło rozgrzewamy na patelni i wrzucamy do niego cebulkę, którą trzeba zeszklić. Potem należy dodać oba selery oraz ziemniaka. Podsmażamy wszystko przez kilka minut. Następnie mieszamy z gorącym bulionem i gotujemy do miękkości warzyw.
- Dodajemy serek topiony i blendujemy zupę na gładką masę. Stopniowo dodajemy śmietankę, ciągle mieszając potrawę. Przyprawiamy.
- Na talerzach dekorujemy świeżymi listami selera oraz pokruszonym serem pleśniowym. Podajemy z groszkiem ptysiowym albo grzankami. Danie można też posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Kotlety z selera
Idealne danie dla osób, które chcą odpocząć od mięsa. Aromatyczne i bardzo proste w przygotowaniu.
Składniki:
- 1 seler korzeniowy,
- 1 l warzywnego bulionu,
- 1 jajko,
- mąka,
- bułka tarta,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Obrany seler kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Gotujemy je w warzywnym bulionie, a następnie wyjmujemy z niego, osuszamy i studzimy.
- Następnie plastry selera przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
- Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Puree z selera
Zamiast zwykłych ziemniaków jako doskonałe urozmaicenie drugiego dania.
Składniki:
- 1 seler korzeniowy,
- 2 ziemniaki,
- 1/3 kostki masła,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Selera i ziemniaki myjemy i dokładnie obieramy. Następnie kroimy je w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy masło i smażymy na nim selera z ziemniakami, doprawiając solą i pieprzem.
- Gdy warzywa będą miękkie, zalewamy je 2 szklankami wody. Dusimy pod przykryciem przez ok. pół godziny.
- Całość miksujemy lub blendujemy na gładką masę i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Placki z selera
Pachnące, łatwe w przygotowaniu i idealne zarówno na obiad, jak i śniadanie czy kolację.
Składniki:
- 1 seler korzeniowy,
- 4 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 1-2 cebule,
- ½ szkl. kwaśnej śmietany + śmietana do podania,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1-2 łyżeczki natki pietruszki,
- sól do smaku,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Seler obieramy i myjemy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy lub również ścieramy.
- Do warzyw dodajemy jajka, śmietanę, mąkę, natkę pietruszki i przyprawy. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy warzywną masę i smażymy placuszki na złoty kolor.
- Podajemy udekorowane keksem z kwaśnej śmietany i posypane posiekaną natką pietruszki.
Seler korzeniowy jest warzywem zawierającym ogromne ilości witamin i składników mineralnych. Dodatkowo ma niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii. Dlatego też warto jeść go często i w różnej formie. Z pewnością będziecie zaskoczeni, jak wspaniale może smakować, a przy okazji zadbacie o swoje zdrowie i talię.