Trwa ładowanie...

Seler w roli głównej, czyli co zrobić z selera korzeniowego?

Seler należy do warzyw korzeniowych. Biało-szara bulwa w pierwszej chwili nie wydaje się zbyt atrakcyjna. Olejki eteryczne obecne zarówno w korzeniu, jak i łodygach sprawiają, że ma on mocny smak i ostry aromat. Jeśli dodamy go zbyt dużo do potrawy, potrafi ją zdominować. W umiarkowanych ilościach jest bardzo pożądanym składnikiem rosołu czy ryby po grecku. Okazuje się też, że seler może stanowić podstawę wielu wyjątkowych dań, które warto wypróbować. Oto kilka przykładowych sposobów na wykorzystanie selera korzeniowego w kuchni.

Seler w roli głównej, czyli co zrobić z selera korzeniowego?Źródło: Adobe Stock, fot: Aleksandr Sidorov
d1e9kl6
d1e9kl6

Na kanapkę… pasztet z selera!

Warzywne pasztety to żadna nowość, ale pasztet zrobiony z selera? Otóż to!

Składniki:

  • 2 duże selery korzeniowe,
  • 2 duże cebule,
  • 2 kostki bulionu grzybowego,
  • 4 jajka, 1 szkl. bułki tartej,
  • 20 dag masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie

  1. Selery i cebulę obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach albo mielimy w maszynce.
  2. Warzywa wkładamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 40 minut.
  3. Następnie do garnka dodajemy masło oraz kostki rosołowe. Mieszamy do rozpuszczenia. Całość zdejmujemy z ognia i doprawiamy.
  4. Potem należy wsypać bułkę tartą, dodać żółtka i wyrobić wszystko na gładką masę.
  5. Białka ubijamy na sztywną piane, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
  6. Pieczemy w natłuszczonej i posypanej bułką tartą blasze przez ok. godzinę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Cykoria – właśnie zaczyna się sezon

Zupa krem z selera

Może być zupa pomidorowa, ogórkowa, kalafiorowa, brokułowa, a nawet porowa. Czemu więc nie selerowa?

d1e9kl6

Składniki:

  • 1 seler korzeniowy,
  • 6-8 łodyg selera naciowego,
  • 1 ziemniak,
  • 1 cebula,
  • 500 ml bulionu drobiowego,
  • 125 ml śmietanki 30 proc.,
  • 50 g serka topionego typu ementaler,
  • 10 dag sera z niebieską pleśnią,
  • masło do smażenia,
  • do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:

  1. Seler korzeniowy obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Seler naciowy myjemy i kroimy w centymetrowe kawałki. Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy.
  2. Masło rozgrzewamy na patelni i wrzucamy do niego cebulkę, którą trzeba zeszklić. Potem należy dodać oba selery oraz ziemniaka. Podsmażamy wszystko przez kilka minut. Następnie mieszamy z gorącym bulionem i gotujemy do miękkości warzyw.
  3. Dodajemy serek topiony i blendujemy zupę na gładką masę. Stopniowo dodajemy śmietankę, ciągle mieszając potrawę. Przyprawiamy.
  4. Na talerzach dekorujemy świeżymi listami selera oraz pokruszonym serem pleśniowym. Podajemy z groszkiem ptysiowym albo grzankami. Danie można też posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
d1e9kl6

Kotlety z selera

Idealne danie dla osób, które chcą odpocząć od mięsa. Aromatyczne i bardzo proste w przygotowaniu.

Składniki:

  • 1 seler korzeniowy,
  • 1 l warzywnego bulionu,
  • 1 jajko,
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Obrany seler kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Gotujemy je w warzywnym bulionie, a następnie wyjmujemy z niego, osuszamy i studzimy.
  2. Następnie plastry selera przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  3. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
d1e9kl6

Puree z selera

Zamiast zwykłych ziemniaków jako doskonałe urozmaicenie drugiego dania.

Składniki:

  • 1 seler korzeniowy,
  • 2 ziemniaki,
  • 1/3 kostki masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Selera i ziemniaki myjemy i dokładnie obieramy. Następnie kroimy je w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy masło i smażymy na nim selera z ziemniakami, doprawiając solą i pieprzem.
  2. Gdy warzywa będą miękkie, zalewamy je 2 szklankami wody. Dusimy pod przykryciem przez ok. pół godziny.
  3. Całość miksujemy lub blendujemy na gładką masę i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Kotlety z selera Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©Magdalena Bujak - stock.adobe.com

Placki z selera

Pachnące, łatwe w przygotowaniu i idealne zarówno na obiad, jak i śniadanie czy kolację.

d1e9kl6

Składniki:

  • 1 seler korzeniowy,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 1-2 cebule,
  • ½ szkl. kwaśnej śmietany + śmietana do podania,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1-2 łyżeczki natki pietruszki,
  • sól do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Seler obieramy i myjemy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy lub również ścieramy.
  2. Do warzyw dodajemy jajka, śmietanę, mąkę, natkę pietruszki i przyprawy. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy warzywną masę i smażymy placuszki na złoty kolor.
  4. Podajemy udekorowane keksem z kwaśnej śmietany i posypane posiekaną natką pietruszki.
d1e9kl6

Seler korzeniowy jest warzywem zawierającym ogromne ilości witamin i składników mineralnych. Dodatkowo ma niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii. Dlatego też warto jeść go często i w różnej formie. Z pewnością będziecie zaskoczeni, jak wspaniale może smakować, a przy okazji zadbacie o swoje zdrowie i talię.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1e9kl6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1e9kl6
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj