Wzdęcia, zaparcia i bóle brzucha? Nie mam ich, odkąd zastosowałam dietę Low FODMAP

Dieta Low FODMAP wyklucza produkty, powodujące najczęściej nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jest szczególnie polecana w przypadku osób z IBS, a także jako wsparcie przy SIBO i IMO. Na czym polega i jakie są jej zasady?

Podstawa diety Low FODMAPPodstawa diety Low FODMAP
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kalivmasa

Dieta Low FODMAP to dieta eliminacyjna, która wyklucza lub znacznie ogranicza pokarmy zawierające fermentujące oligo-, di- i monosacharydy oraz poliole. Tajemniczo brzmiąca nazwa tej diety, czyli FODMAP, wzięła się właśnie od eliminowanych składników pokarmowych (w języku angielskim jest to Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols).

O jakich składnikach pokarmowych mowa? Co należy wykluczać w tej diecie? Przede wszystkim chodzi o węglowodany (ale nie tylko), które u osób cierpiących na zespół jelita drażliwego (IBS), w niewłaściwy sposób rozkładają się w jelicie cienkim.

Osoby z IBS borykają się z problemami ze strony układu pokarmowego: mają zaparcia, biegunki, bóle brzucha czy wzdęcia, nasilające się po spożyciu niektórych produktów — szczególnie tych zawierających wysoką zawartość FODMAP. Jeśli pacjenci ograniczą ich przyjmowanie, lepiej się czują i funkcjonują, zauważają także wydłużone okresy remisji choroby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz też: Skrzydła indycze po pańsku. Fantastyczny przepis na przysmak warmińsko-mazurski

Wsparcie przy SIBO i IMO

Dietę Low FODMAP stosuje się również jako wsparcie terapii SIBO i IMO. SIBO (z ang. small intestinal bacterial overgrowth) to zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego. To schorzenie coraz częściej rozpoznaje się u osób mających objawy ze strony przewodu pokarmowego, takie jak w przypadku IBS, czyli wzdęcia, zaparcia, biegunki.

Z kolei skrót IMO pochodzi od angielskiej nazwy intestinal methane overgrowth i jest to zespół rozrostu metanogenów w jelitach. To zaburzenie wiąże się z nadmiernym rozmnażaniem się mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym. Objawy IMO są podobne do SIBO i IBS (wzdęcia, bóle brzucha, zaparcia).

Należy jednak podkreślić, że dietę Low FODMAP powinno się stosować pod okiem dietetyka. Doświadczony specjalista doradzi w kwestii prawidłowego uzupełnienia składników odżywczych i związków mineralnych, których może zabraknąć przez eliminację poszczególnych produktów.

Dieta Low FODMAP – jak powstała?

Autorami diety FODMAP są naukowcy z australijskiego Monash University w Melbourne - prof. Peter Gibson i dr Jane Muir. Badacze od lat prowadzą badania dotyczące zawartości łatwo fermentujących substancji w konkretnych produktach. Z wynikami prowadzonych przez nich analiz można na bieżąco zapoznawać się w aplikacji "Monash University FODMAP diet", która jest wsparciem dla osób zainteresowanych tym rodzajem diety – ułatwia ona codzienne komponowanie posiłków czy robienie zakupów.

W przyrządzaniu posiłków kluczowa jest wiedza na temat tego, co można jeść, a co jest zakazane, by móc cieszyć z pozytywnych efektów takiego systemu odżywiania.

Dieta Low FODMAP – jakie produkty są niedozwolone?

Wykluczeniu w diecie Low FODMAP podlegają całe grupy produktów, zawierających dużą ilość FODMAP. Są to między innymi:

  • produkty bogate we fruktozę: owoce (gruszki, brzoskwinie, jabłka, nektarynki, arbuz, mango, owoce z puszki w syropie, suszone owoce, soki owocowe), słodycze, miód, syrop kukurydziany z fruktozą, syrop z agawy;
  • produkty bogate w laktozę: mleko i przetwory mleczne (jogurty, maślanki, śmietana, serki typu ricotta, mascarpone, twaróg, mleko kondensowane, mleko w proszku, lody, bita śmietana);
  • produkty, które są bogate w oligosacharydy: warzywa (buraki, kapusta, cebula, karczochy, czosnek, szparagi, brokuły, kiełki brokuła, por, patisony, koper włoski, groszek, okra), zboża (spożywane w dużych ilościach jęczmień, pszenica i ryż), rośliny strączkowe (soczewica, ciecierzyca, czerwona fasola), orzechy (nerkowce i pistacje), a także soja, mleko sojowe;
  • produkty bogate w poliole: owoce (wiśnie, morele, jabłka, brzoskwinie, liczi, śliwki, gruszki, arbuz, śliwki suszone), warzywa (kalafior, awokado, grzyby), słodziki (ksylitol, sorbitol, mannitol, maltitol) i gumy do żucia.

Co zatem można jeść będąc na diecie Low FODMAP?

Wśród najbardziej popularnych produktów z niską zawartością FODMAP znajdują się:

  • warzywa (ogórek, pomidor, seler, marchew, bakłażan, kabaczek, dynia, sałata, słodkie ziemniaki, szczypiorek, kiełki bambusa);
  • owoce (jagody, banany, truskawki, mandarynki, cytryny, kiwi, winogrona, ananasy, pomarańcze, grejpfruty);
  • produkty mleczne bez laktozy (sery typu camembert, mozzarella, brie, parmezan, cheddar), masło, margaryna, mleko migdałowe i ryżowe, masło orzechowe;
  • białko w postaci mięsa – w szczególności drób, jajka, ryby, tofu;
  • produkty zbożowe (pieczywo bezglutenowe, makaron bezglutenowy, płatki owsiane i ryżowe, chleb orkiszowy na zakwasie, mąka orkiszowa i owsiana, ryż, komosa ryżowa, proso, płatki kukurydziane, kasza gryczana);
  • orzechy i nasiona w umiarkowanej ilości (orzechy: pekan, włoskie, makadamia, migdały, ziemne, pinii, pestki dyni, nasiona słonecznika, ziarna sezamu).

Na liście dozwolonych produktów znajduje się także ciemna czekolada, cukier, syrop klonowy i stewia.

Dieta Low FODMAP i jej etapy

Dieta Low FODMAP składa się z trzech następujących po sobie etapach.

Etap I

Etap pierwszy koncentruje się na wyeliminowaniu z menu produktów zawierających duże ilości FODMAP. Powinien trwać maksymalnie 6 tygodni. W tym czasie można jeść produkty o niskiej zawartości FODMAP. Jeśli pacjent stosujący dietę eliminacyjną zaczyna odczuwać poprawę, można przejść do następnego etapu.

Etap II

W drugim etapie można powoli wprowadzać do jadłospisu produkty, które wcześniej zostały wykluczone. Produkty powinno się wprowadzać pojedynczo i na początku w stosunkowo niewielkich ilościach, zachowując przerwy najlepiej kilkudniowe. W tym etapie istotne jest obserwowanie reakcji organizmu, a nawet zapisywanie, jak przyjmuje poszczególne produkty. Gdy wyraźnie widać, że któryś z produktów wywołuje nieprzyjemne dolegliwości, na stałe trzeba go wykluczyć z jadłospisu.

Etap III

Ostatni etap jest bezpośrednio związany ze środkową fazą diety FODMAP. Jest to czas, w którym powinno się dokonać personalizacji diety — wykluczyć produkty, przyczyniające się do nieprzyjemnych dolegliwości. Po zakończeniu diety pacjenci zazwyczaj wracają do normalnego sposobu odżywiania się, uwzględniając poszczególne eliminacje produktowe.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw