Racuszki według przepisu z 1904 roku

To danie, które smakuje niezależnie od pory dnia. Robiły je nasze babcie, a wcześniej także prababcie. Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne" przetestowała recepturę na ten smakołyk spod pióra Marty Norkowskiej z 1904 roku. Na sam widok ślinka cieknie!

Racuszki według przepisu z 1904 roku
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl
8

To danie, które smakuje niezależnie od pory dnia. Robiły je nasze babcie, a wcześniej także prababcie. Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne", przetestowała recepturę na ten smakołyk spod pióra Marty Norkowskiej z 1904 roku. Na sam widok ślinka cieknie!

"Funt mąki rozczynić 2-ma łutami drożdży rozpuszczonych w letniem mleku; wbić 2 żółtka, dodać łyżkę masła i cukru i odrobiną soli, ciasto dobrze wymieszać, dodając mleka, ile potrzeba, postawić w cieple, aby podrosło, potem wsypać 2 łyżki rodzenków i szczyptę tartej skórki cytrynowej i na gorący szmalec lub masło kłaść łyżką okrągłe placki. Można do nich podać sok lub śmietaną ubitą" - tak pisała o tej potrawie Norkowska w 1904 roku.

Składniki:

200 g mąki
10 g drożdży
1 szt żółtka
1 łyżka rodzynków
1 łyżeczka masła
150 ml mleka
1 łyżeczka cukru
Szczypta soli
Odrobina otartej skórki cytrynowej

Przygotowanie:

Przesiewam mąkę i robię na środku małe wgłębienie. Do dołka kruszę drożdże. Zalewam drożdże odrobiną mleka (50 ml o letniej temperaturze). Przykrywam miskę ściereczką i zostawiam ją na ok. 20 minut. Po tym czasie dodaję jedno żółtko, masło, cukier, sól i resztę mleka. Wszystko dokładnie mieszam. Ciasto będzie gęste. Zostawiam ciasto pod przykryciem na ok. 1 godzinę. Jak ciasto już porządnie wyrosło, dodaję rodzynki i otartą skórkę cytrynową. Na rozgrzanej patelni wykładam łyżką ciasto i formuję placki. Trzeba uważać na ogień - jeżeli jest zbyt mocny, to placki zaczną się od razu przypalać. Gotowe racuszki posypuję cukrem pudrem.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad