Pyszne różyczki

Kalafior zalicza się do gatunku kapustowatych. Uważany za jedno z cenniejszych warzyw ze względu na fakt, że jest bardzo bogaty w witaminy, smaczny i... dietetyczny.

Pyszne różyczki
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Kalafior zalicza się do gatunku kapustowatych. Uważany za jedno z cenniejszych warzyw ze względu na fakt, że jest bardzo bogaty w witaminy, smaczny i... dietetyczny.

Pochodzi z Cypru. Na terenie Europy zaczęto go uprawiać już w XVI wieku. W tym samym czasie pojawił się też na terenie Polski. Od tamtego czasu możemy cieszyć się z obecności kalafiora na naszych stołach. Warto, bo warzywo zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny oraz witaminy: K, B1, B2, B6, C.

Prosto z piekarnika

Potrzebne składniki to: 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 1 średni kalafior, 1 szklanka mleka, 1 łyżka soku z cytryny, 1 szklanka żółtego sera, gałka muszkatołowa, odrobina tłuszczu, sól i pieprz.

Kalafiora myjemy i czyścimy, a następnie gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedzamy, gdy będzie lekko twardy. Czas na przygotowanie „kołderki", pod którą go zapieczemy. Rozpuszczamy masło, do którego dodajemy mąkę, i dokładnie mieszamy. Całość lekko podsmażamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko. Cały czas mieszamy, aby nie powstały grudki. Doprowadzamy do wrzenia; sos powinien być gęsty.

Teraz można doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Kalafiora układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy sosem i posypujemy tartym serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Kotleciki w płatkach kukurydzianych

Wegetarianie wiedzą, że kotlety nie muszą być robione z mięsa. Do przygotowania wersji kalafiorowej potrzebować będziemy: 2,5 szklanki płatków kukurydzianych, 3 łyżki mąki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 jajka, 1 średniego kalafiora, 1 cebula, 1 łyżeczka bułki tartej, oregano, sól i pieprz.

Różyczki kalafiora gotujemy do miękkości, a następnie odsączamy, studzimy i miksujemy. Do tak powstałej pasty dodajemy podsmażoną, drobno posiekaną cebulę, jajka, mąkę, tartą bułkę oraz koncentrat pomidorowy. Całość przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.

Teraz bierzemy się za dokładne rozdrobnienie płatków kukurydzianych, w których obtaczać będziemy kalafiorowe kotleciki. Pozostaje jeszcze usmażyć danie na złocisty kolor i podać na przykład z ziemniakami.

Kalafiorowa sałatka

Do jej przygotowania przyda się: 150 ml śmietany, 8 ogórków kiszonych, 4 jaja (ugotowane na twardo), 1 mały kalafior, 1 kukurydza w puszce, 1 słoiczek szparagów, 1 mały majonez, sól i pieprz.

Gotujemy kalafior do miękkości. W tym samym czasie możemy pokroić ogórki, jajka i szparagi. Wszystkie składniki wymieszać z kalafiorem, kukurydzą, śmietaną oraz majonezem. Doprawiamy do smaku.

Podsmażone w panierce

Trudno o prostsze danie. Potrzebne będzie: 10 dag mąki, 3 jajka, 2 łyżki mleka, 1 średni kalafior, bułka tarta, olej do smażenia i sól.

Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy je w lekko osolonej wodzie; powinny być średnio twarde. Gdy będą gotowe, odcedzamy i suszymy. Połowa pracy za nami. Teraz wystarczy roztrzepać jaja z mlekiem i odrobiną soli, zanurzać różyczki kalafiora, a następnie obtaczać je w bułce tartej. Cząstki warzywa podsmażamy równomiernie na rozgrzanym tłuszczu. Pychota!

qk

fot. Jupiterimages

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory