Przechowywanie to sztuka

Umiejętne przechowywanie pieczywa, owoców, warzyw i nabiału zapobiegnie marnowaniu pożywienia

Przechowywanie to sztuka
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
1

*Żywność lubi się szybko psuć. Kiedy zmienia kolor, zaczyna brzydko pachnieć lub pojawia się pleśń - nadaje się tylko do wyrzucenia. Oczywiście można temu zapobiec, ale trzeba wiedzieć w jaki sposób. Umiejętne przechowywanie pieczywa, owoców, warzyw i nabiału zapobiegnie marnowaniu pożywienia. *

Chleba nigdy nie należy trzymać w folii (choć w większości przypadków tak jest właśnie sprzedawany), bo szybko pleśnieje. W temperaturach od -10 do 10 st. C następuje najszybsze czerstwienie pieczywa. Wysycha, twardnieje, znika jego charakterystyczny zapach i smak. Chleb doskonale daje się natomiast zamrozić. Minusowa temperatura hamuje proces psucia, a dzięki temu chleb możemy zjeść ze smakiem nawet po kilku miesiącach. Mrozić z powodzeniem możemy też ciasta, pizze, pierogi i pyzy. W kaszy i mące lubią zalęgać się robale. Pomoże nam kilka liści laurowych.

Cytryny w temperaturze pokojowej wysychają nieco szybciej niż w lodówce. Jeśli chcemy, by były dłużej świeże, wybierzmy niższą temperaturę. Czosnek zawsze powinien być trzymany w chłodnym miejscu. Lodówka odpada, ale jeśli zechcesz, możesz go zamrozić. Wystarczy użyć foliowej torebki, aby nie stracił aromatu i nie wypełnił swoim zapachem całej zamrażarki. Owoce jagodowe, tj. truskawki, poziomki, czy maliny najlepiej przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż kilka dni. One także nadają się do zamrożenia.

Pomidorów, papryki i ogórków nie należy trzymać w lodówce, bo to przyspiesza ich psucie. Poza tym po wyjęciu wyglądają też mało estetycznie. Szybko dostają plam. Idealna temperatura to od 7 do 10 st. C. Rabarbar także przechowujemy poza lodówką. Owinięty zwilżoną ściereczką bez problemu poleży 3 dni. Sałaty, buraki, marchew, pietruszka i rzodkiewki można przechowywać nawet w temperaturze 0 st. C. Zielony koperek najdłużej poleży z korzonkiem. Przeciwnie zielona pietruszka - jeśli nie utniemy korzonka, szybko przestanie być świeża. Ziemniaki i jabłka na kilka dni można schować do szafki. Jednak najlepsza temperatura przechowywania to 10 st. C.

Jajka trzymane w lodówce mogą poleżeć nawet 3 tygodnie. Najlepiej kłaść je „czubkiem" do dołu. Nie należy ich wcześniej myć, za to przed spożyciem - koniecznie trzeba je sparzyć, aby wykluczyć zarażenie salmonellą. Jogurty i kefiry powinny być przechowywane w lodówce (na niższych półkach) nie dłużej, niż podano na opakowaniu. Mleko UHT, a także napoje mleczne w zamkniętych kartonach mają długie terminy ważności. Jednak po otwarciu należy je wypić w ciągu 12 godzin.

Sery żółte w lodówce zachowują swoją świeżość nawet przez kilka dni. Wystarczy, że owiniemy je w papier spożywczy. Przed zjedzeniem dobrze jest wyjąć, aby poleżały trochę w temperaturze pokojowej. Będą smaczniejsze i bardziej elastyczne. Sery twarogowe przechowujemy tylko w lodówce. Są bardzo nietrwałe. Zwykle ich termin ważności to 48 godzin. Po tym czasie należy je wyrzucić.

qk

Źródło artykułu:
1

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki