Przechowywanie to sztuka
Umiejętne przechowywanie pieczywa, owoców, warzyw i nabiału zapobiegnie marnowaniu pożywienia
*Żywność lubi się szybko psuć. Kiedy zmienia kolor, zaczyna brzydko pachnieć lub pojawia się pleśń - nadaje się tylko do wyrzucenia. Oczywiście można temu zapobiec, ale trzeba wiedzieć w jaki sposób. Umiejętne przechowywanie pieczywa, owoców, warzyw i nabiału zapobiegnie marnowaniu pożywienia. *
Chleba nigdy nie należy trzymać w folii (choć w większości przypadków tak jest właśnie sprzedawany), bo szybko pleśnieje. W temperaturach od -10 do 10 st. C następuje najszybsze czerstwienie pieczywa. Wysycha, twardnieje, znika jego charakterystyczny zapach i smak. Chleb doskonale daje się natomiast zamrozić. Minusowa temperatura hamuje proces psucia, a dzięki temu chleb możemy zjeść ze smakiem nawet po kilku miesiącach. Mrozić z powodzeniem możemy też ciasta, pizze, pierogi i pyzy. W kaszy i mące lubią zalęgać się robale. Pomoże nam kilka liści laurowych.
Cytryny w temperaturze pokojowej wysychają nieco szybciej niż w lodówce. Jeśli chcemy, by były dłużej świeże, wybierzmy niższą temperaturę. Czosnek zawsze powinien być trzymany w chłodnym miejscu. Lodówka odpada, ale jeśli zechcesz, możesz go zamrozić. Wystarczy użyć foliowej torebki, aby nie stracił aromatu i nie wypełnił swoim zapachem całej zamrażarki. Owoce jagodowe, tj. truskawki, poziomki, czy maliny najlepiej przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż kilka dni. One także nadają się do zamrożenia.
Pomidorów, papryki i ogórków nie należy trzymać w lodówce, bo to przyspiesza ich psucie. Poza tym po wyjęciu wyglądają też mało estetycznie. Szybko dostają plam. Idealna temperatura to od 7 do 10 st. C. Rabarbar także przechowujemy poza lodówką. Owinięty zwilżoną ściereczką bez problemu poleży 3 dni. Sałaty, buraki, marchew, pietruszka i rzodkiewki można przechowywać nawet w temperaturze 0 st. C. Zielony koperek najdłużej poleży z korzonkiem. Przeciwnie zielona pietruszka - jeśli nie utniemy korzonka, szybko przestanie być świeża. Ziemniaki i jabłka na kilka dni można schować do szafki. Jednak najlepsza temperatura przechowywania to 10 st. C.
Jajka trzymane w lodówce mogą poleżeć nawet 3 tygodnie. Najlepiej kłaść je „czubkiem" do dołu. Nie należy ich wcześniej myć, za to przed spożyciem - koniecznie trzeba je sparzyć, aby wykluczyć zarażenie salmonellą. Jogurty i kefiry powinny być przechowywane w lodówce (na niższych półkach) nie dłużej, niż podano na opakowaniu. Mleko UHT, a także napoje mleczne w zamkniętych kartonach mają długie terminy ważności. Jednak po otwarciu należy je wypić w ciągu 12 godzin.
Sery żółte w lodówce zachowują swoją świeżość nawet przez kilka dni. Wystarczy, że owiniemy je w papier spożywczy. Przed zjedzeniem dobrze jest wyjąć, aby poleżały trochę w temperaturze pokojowej. Będą smaczniejsze i bardziej elastyczne. Sery twarogowe przechowujemy tylko w lodówce. Są bardzo nietrwałe. Zwykle ich termin ważności to 48 godzin. Po tym czasie należy je wyrzucić.
qk