Pradawni kucharze nie stronili od przypraw

Pradawni mieszkańcy obecnych Niemiec i Danii przyrządzali potrawy z mięsa i roślin, nie żałując przypraw. Świadczą o tym mikroskopijne szczątki roślinne zachowane w naczyniach sprzed ponad 6 tys. lat. Wyniki ich analiz opisano w "Public Library of Science ONE".

Pradawni kucharze nie stronili od przypraw
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
SKOMENTUJ
Obraz

Kiedy Hayley Saul i jego współpracownicy z Uniwersytetu w Yorku (Wlk. Brytania) przebadali pociemniałe osady zachowane wewnątrz skorup bardzo starych naczyń, znaleźli tam maleńkie fitolity. Te mikroskopijne, krzemionkowe twory odkładają się w roślinnych komórkach i pozostają nawet wtedy, gdy żywa tkanka obumrze. Ich zdaniem krzemionkowe drobiny wydobyte z pradawnych naczyń bardzo przypominały te, jakie dziś można znaleźć w nasionach popularnego czosnaczku.

Na stronach poświęconych surviwalowi można przeczytać, że u czosnaczku jadalne są młode pędy, liście i nasiona, które w różnych potrawach - zupach, sosach, plackach, pastach twarogowych, baraninie i potrawach z mięsa mielonego - świetnie zastępują czosnek. Z dojrzałych nasion czosnaczku, rozgniecionych i zmieszanych z octem, można zaś zrobić musztardę.

Autorzy publikacji w PLOS ONE zwracają jednak uwagę, że czosnaczek nie ma zbyt wielu wartości odżywczych. Zauważają też, że poddane analizie skorupy zawierały również ślady tłuszczów zwierzęcych (z ryb i gatunków lądowych) oraz pozostałości produktów roślinnych bogatych w skrobię. To pozwala sądzić, że dawni właściciele naczyń używali czosnaczku jako przyprawy, wzbogacającej smak innych produktów.

Badane szczątki naczyń mają co najmniej 6 tys. lat. Pochodzą ze stanowisk w Danii i Niemiec. Powstały w okresie, kiedy prehistoryczni mieszkańcy tych stron zmieniali styl życia - z myśliwych i zbieraczy stawali się osiadłymi rolnikami. Naukowcy zastanawiają się, czy zwyczaj stosowania czosnaczku jako przyprawy narodził się lokalnie w Europie (na terenach położonych na zachód od Bałtyku), czy raczej dotarł tam z Bliskiego Wschodu.

"Potwierdza się, że zwyczaj uwydatniania i zmieniania smaku bogatych w kalorie, podstawowych składników posiłków, był obecny w europejskiej kuchni już w siódmym tysiącleciu p.n.e." - piszą naukowcy. Jeszcze niedawno powszechnie przyjmowano, że gdy przedstawiciele społeczności myśliwsko-zbierackich poszukiwali czegoś do zjedzenia, najważniejsza była dla nich ich kaloryczna zawartość - dodają. (PAP)

zan/ agt/

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki