Trwa ładowanie...
22-08-2013 09:57

Pradawni kucharze nie stronili od przypraw

Pradawni mieszkańcy obecnych Niemiec i Danii przyrządzali potrawy z mięsa i roślin, nie żałując przypraw. Świadczą o tym mikroskopijne szczątki roślinne zachowane w naczyniach sprzed ponad 6 tys. lat. Wyniki ich analiz opisano w "Public Library of Science ONE".

Pradawni kucharze nie stronili od przyprawŹródło: Thinkstock, fot: Thinkstock
d2ukpnk
d2ukpnk

Kiedy Hayley Saul i jego współpracownicy z Uniwersytetu w Yorku (Wlk. Brytania) przebadali pociemniałe osady zachowane wewnątrz skorup bardzo starych naczyń, znaleźli tam maleńkie fitolity. Te mikroskopijne, krzemionkowe twory odkładają się w roślinnych komórkach i pozostają nawet wtedy, gdy żywa tkanka obumrze. Ich zdaniem krzemionkowe drobiny wydobyte z pradawnych naczyń bardzo przypominały te, jakie dziś można znaleźć w nasionach popularnego czosnaczku.

Na stronach poświęconych surviwalowi można przeczytać, że u czosnaczku jadalne są młode pędy, liście i nasiona, które w różnych potrawach - zupach, sosach, plackach, pastach twarogowych, baraninie i potrawach z mięsa mielonego - świetnie zastępują czosnek. Z dojrzałych nasion czosnaczku, rozgniecionych i zmieszanych z octem, można zaś zrobić musztardę.

Autorzy publikacji w PLOS ONE zwracają jednak uwagę, że czosnaczek nie ma zbyt wielu wartości odżywczych. Zauważają też, że poddane analizie skorupy zawierały również ślady tłuszczów zwierzęcych (z ryb i gatunków lądowych) oraz pozostałości produktów roślinnych bogatych w skrobię. To pozwala sądzić, że dawni właściciele naczyń używali czosnaczku jako przyprawy, wzbogacającej smak innych produktów.

d2ukpnk

Badane szczątki naczyń mają co najmniej 6 tys. lat. Pochodzą ze stanowisk w Danii i Niemiec. Powstały w okresie, kiedy prehistoryczni mieszkańcy tych stron zmieniali styl życia - z myśliwych i zbieraczy stawali się osiadłymi rolnikami. Naukowcy zastanawiają się, czy zwyczaj stosowania czosnaczku jako przyprawy narodził się lokalnie w Europie (na terenach położonych na zachód od Bałtyku), czy raczej dotarł tam z Bliskiego Wschodu.

"Potwierdza się, że zwyczaj uwydatniania i zmieniania smaku bogatych w kalorie, podstawowych składników posiłków, był obecny w europejskiej kuchni już w siódmym tysiącleciu p.n.e." - piszą naukowcy. Jeszcze niedawno powszechnie przyjmowano, że gdy przedstawiciele społeczności myśliwsko-zbierackich poszukiwali czegoś do zjedzenia, najważniejsza była dla nich ich kaloryczna zawartość - dodają. (PAP)

zan/ agt/

d2ukpnk
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ukpnk
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj