Wigilia i przygotowania do świąt według Jana Kuronia

Świąteczne witryny sklepów, dekoracje na ulicach miast i zewsząd docierające reklamy o promocjach na produkty związane z Bożym Narodzeniem to sygnał, że przygotowania do świąt najwyższy czas zacząć. Jan Kuroń specjalnie dla naszych czytelników podpowiedział, jak rozpocząć zakupy, gotowanie i podał przepis na pyszny zakwas na barszcz.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Świąteczne witryny sklepów, dekoracje na ulicach miast i zewsząd docierające reklamy o promocjach na produkty związane z Bożym Narodzeniem to sygnał, że przygotowania do świąt czas zacząć. Jan Kuroń specjalnie dla naszych czytelników podpowiedział, jak rozpocząć zakupy, gotowanie i podał przepis na pyszny zakwas na barszcz.

Czas "świątecznej gorączki" nie należy do ulubionych momentów w roku, ale z pewnymi trikami możemy przejść przez niego bez szaleństw. Kilka zasad przedstawił nam Jan Kuroń, ambasador kuchni polskiej, uczeń prestiżowej szkoły Le Cordon Bleu w Londynie, podczas rozmowy przy okazji premiery jego pierwszej książki. "Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia" to zbiór przepisów na pyszne i szybkie dania oraz desery, cennych wskazówek na temat ekonomicznych, przemyślanych, zaplanowanych zakupów, prawidłowego przechowywania i przetwarzania żywności, tak by nic się nie zmarnowało

WP: : Tradycyjnie 12 potraw wigilijnych czy gotowanie "na skróty"? Jak pana zdaniem Polacy przygotowują się do świąt Bożego Narodzenia?

- Wydaje mi się, że to nadal jest święto mocno osadzone w tradycji i ona zobowiązuje nas do pewnych zachowań. Wiadomo, że styl naszego życia się zmienia i mało kto może pozwolić sobie, aby spędzić kilka dni w kuchni na przygotowaniu wigilijnej kolacji. Jednak samo menu, które będzie na stołach, od lat jest niezmienne i moim zdaniem w tej kwestii jesteśmy wierni tradycji. Ten trend łatwo zauważyć zwłaszcza przy świętach Bożego Narodzenia.

WP: : Czy statystycznego Polaka stać na suto zastawiony stół wigilijny?

- Myślę, że tak. Wigilijne potrawy są stosunkowo tanie. Gdy mamy wachlarz aż dwunastu potraw, to możemy je stosunkowo tanim sumptem przygotować. Przykładowo na kapustę z grochem nie wydamy majątku. Pierogi to również danie, które nie jest zbyt drogie. Oczywiście nie musimy przygotowywać ogromnych ilości każdej potrawy - wystarczy zrobić optymalne porcje dla każdego uczestnika wieczerzy i postawić na rozmaitość smaków. Możemy kupić kilogram śledzi i zrobić je aż na cztery sposoby. Moim zdaniem ograniczeniem może być brak wyobraźni lub doświadczenia kulinarnego, wtedy lepiej postawić na kilka sprawdzonych przepisów wigilijnych. Uważam jednak przygotowanie kolacji składającej się z dwunastu potraw nie jest znacznym obciążeniem dla portfela.

WP: : Zakupy spożywcze i przygotowania do Bożego Narodzenia to dla wielu osób prawdziwa katorga. Jak pana zdaniem najlepiej to rozplanować?

- Pamiętajmy, że są rzeczy, które warto kupić na promocjach, zwłaszcza jeśli mają dłuższą datę przydatności do spożycia. Dzięki temu po pierwsze unikniemy kolejek przed świętami, a po drugie zaoszczędzimy. Nie bójmy się też mrożenia - przygotowując wcześniej np. pierogi z kapustą i grzybami na niedzielny obiad, część porcji można zamrozić i będę gotowe na wigilijną wieczerzę.

Chcąc zabłysnąć kulinarne przed wymagającą teściową czy wiecznie narzekającym wujkiem, warto skupić się na swoich popisowych daniach - ich zróbmy najwięcej, a pozostałe potrawy niech będą dla nich tłem.

WP: : Jednym z symboli wigilijnego stołu jest barszcz na zakwasie. Jak pan przygotowuje to danie?

- Zakwas to rzecz bardzo prosta. Do jego przygotowania potrzeba nam surowych buraków pokrojonych w plastry, które umieszczamy w wyparzonym słoiku. Do tego dorzucamy 2-3 ząbki czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, odrobinę soli i pieprzu. Możemy również wzbogacić jego smak goździkami. Całość zalewamy zimną lub letnią wodą i odstawiamy na tydzień w chłodne miejsce. Słoik przykrywamy gazą, która będzie przepuszczała powietrze, aby fermentacja mogła pracować. Po tym czasie zlewamy do butelki. Należy ją zakorkować i dzięki temu możemy przechowywać zakwas w lodówce przez 5-7 tygodni. Aby przyśpieszyć fermentację, dla spóźnialskich polecam dodanie kawałka razowego chleba na zakwasie.

WP: : Święta to dobry czas, aby wesprzeć potrzebujących - dobrym słowem i ciepłym posiłkiem. Pan znany jest z działalności społecznej i udowadnianiu, że realnie można pomagać.

- Współpracuję z bankami żywności i tam staram się uczestniczyć w pisaniu ustaw oraz ich składaniu w sejmie, aby to miało większy wydźwięk. Namawiam Polaków, aby dzielić się żywnością i aby jej nie marnować, ponieważ w kraju, gdzie tak duża liczba osób żyje poniżej minimum socjalnego to spory problem. Również w swojej książce dużą uwagę zwracam na niemarnowanie jedzenia - to jedna z głównych zasad postępowania w kuchni, które wpoił mi mój tata - Maciej Kuroń.

Rozmawiała: Magdalena Pomorska/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia