Pora na pora

Choć są bardzo zdrowe i polecane szczególnie zimą - nie każdy lubi smak cebuli czy czosnku. Alternatywą w takim wypadku pozostaje por, który ma łagodniejszy i słodszy smak, a zalety właściwie te same. Chociaż warzywo to jest dostępne przez cały rok, to zima i wczesna wiosna to najlepszy sezon, by do pora się przekonać.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Choć są bardzo zdrowe i polecane szczególnie zimą - nie każdy lubi smak cebuli czy czosnku. Alternatywą w takim wypadku pozostaje por, który ma łagodniejszy i słodszy smak, a zalety właściwie te same. Chociaż warzywo to jest dostępne przez cały rok, to zima i wczesna wiosna to najlepszy sezon, by do pora się przekonać.

Por należy do rodziny roślin czosnkowatych. Wszystkie one wywierają korzystny wpływ na nasze zdrowie poprzez obniżanie poziomu złego cholesterolu i jednocześnie podwyższanie dobrego. Ponadto powodują obniżenie zbyt wysokiego ciśnienia krwi - tym samym chronią przed zawałem i udarem mózgu. Wystarczy, że por czy cebula pojawią się w naszym jadłospisie dwa razy w tygodniu (jeśli częściej, to jeszcze lepiej), a zmniejszą ryzyko zachorowania na raka prostaty i okrężnicy.

To często niedoceniane warzywo jest także bogatym źródłem flawonoidów. Badania dotyczące spożycia tych związków chemicznych przeprowadzone wśród 66940 kobiet w Nurses Health Study w latach 1984-2002 wykazały, że wysoka zawartość kemferolu w diecie skutkowała 40 proc. redukcją wystąpienia ryzyka raka jajnika w stosunku do kobiet , których menu było ubogie w ten flawonoid.

Wreszcie pory to doskonałe źródło witaminy B6, witaminy C, kwasu foliowego i żelaza. Zasobne są też w potas i wapń. Niemniej jednak por, choć niskokaloryczny, nie jest lekkostrawny, więc po warzywo to nie powinny sięgać mamy karmiące, dzieci w wieku poniżej 3 lat, osoby z problemami wątrobowymi oraz jelitowymi.

Oto kilka propozycji dla tych, którzy zechcą pora włączyć do swego menu:

Surówka na zdrowie

Potrzebne składniki:
- 2 białe części sporego pora,
- 2 jabłka,
- 1 duża marchewka,
- pół puszki kukurydzy,
- jogurt naturalny,
- majonez,
- przyprawy: sól, pieprz.

Białą część pora przecinamy wzdłuż, dokładnie myjemy i kroimy w półtalarki (można przedtem przelać części pora wrzątkiem, smak potrawy będzie wówczas łagodniejszy). Jabłka oraz marchewkę obieramy i trzemy na tarce. Wszystko mieszamy w misce, doprawiamy i odstawiamy na kilka minut, aż por zmięknie. Następnie dodajemy majonez wymieszany z jogurtem w dowolnych proporcjach.

Zapiekane pory

Potrzebne składniki:
- 4 białe części pora,
- masło,
- szklanka bulionu,
- śmietanka 18-proc.,
- około 20 dag tartego żółtego sera,
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, słodka papryka.

Pory kroimy wzdłuż i dokładnie myjemy. W rondlu rozpuszczamy masło i wkładamy pory, które delikatnie posypujemy gałką, papryką i ziołami. Czekamy aż zmiękną, po czym podlewamy je bulionem i dusimy pod przykryciem jeszcze przez około 10 minut.

W międzyczasie naczynie żaroodporne smarujemy masłem, następnie układamy w nim odcedzone pory. Całość zasypujemy serem i podlewamy śmietanką. Zapiekamy w piekarniku (temperatura około 200 stopni Celsjusza), aż ser się zrumieni.

Zupa z pora

Potrzebne składniki:
- 3 białe części pora,
- 1 duża cebula,
- 4 ziemniaki,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka mąki,
- 1,5 litra bulionu,
- kubeczek kwaśnej śmietany,
- 2 łyżeczki musztardy,
- 15 dag sera z niebieską pleśnią.

Posiekaną cebulę smażymy na maśle do momentu, aż się zeszkli, po czym dokładamy pokrojone w półtalarki pory i obsmażamy przez kolejne kilkanaście minut. Następnie dorzucamy ziemniaki pokrojone w niedużą kostkę oraz mąkę; wszystko dokładnie mieszamy. Całość zalewamy rosołem i gotujemy przez około kwadrans. Dodajemy musztardę wymieszaną ze śmietaną i ser w kawałkach.

Tarta z porami i serem

Potrzebne składniki:
(Ciasto)

- 250 g mąki,
- 125 g masła,
- 1/4 szklanki wody,
- 1 łyżka oleju,
- sól do smaku.

(Nadzienie)
- 3 białe części porów,

- 15 dag pieczarek,

- kubek kwaśnej śmietany 18-proc.,

- 1 szklanka mleka,

- 35 dag startego sera,

- 2 jajka,

- przyprawy: sól, pieprz.

Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy wodę, olej oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto i wykładamy nim formę do tarty, spód nakłuwamy widelcem. Chłodzimy w lodówce przez 40 minut.

Pory kroimy w talarki i dusimy na maśle pod przykryciem, lekko solimy. Podobnie postępujemy z pieczarkami. Jajka mieszamy dokładnie ze śmietaną, dodajemy mleko i przyprawy.

Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki, spód posypujemy połową sera, na to wykładamy pory i pieczarki, resztę sera, a całość zalewamy śmietaną. Tartę zapiekamy w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez około 40 minut.

Aleksandra Dwórznik

fot. Jupiterimages

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości