Polacy jedzą więcej owoców i warzyw

W ciągu ostatnich kilku lat zmieniły się zwyczaje żywieniowe Polaków. Jak wynika z raportu przeprowadzonego przez Millward Brown, blisko połowa ankietowanych deklaruje, że spożywa znacznie więcej warzyw i owoców niż 5 lat temu. Co ciekawe, ponad 3/4 respondentów twierdzi, że najczęściej kupuje je w sklepach wielkopowierzchniowych.

Polacy jedzą więcej owoców i warzyw
Źródło zdjęć: © 123RF
1

To zmiana diety, dla większości Polaków biorących udział w badaniu "Warzywa i owoce - preferencje, zakupy i konsumpcja" przeprowadzonym w lipcu tego roku, ma największy wpływ na wzrost konsumpcji warzyw i owoców. Świadczy to o zwiększeniu świadomości społeczeństwa w kwestii wpływu nawyków żywieniowych na zdrowie. Nie bez znaczenia dla ankietowanych jest też łatwiejszy dostęp do świeżych warzyw i owoców oraz poszerzenie ich oferty w sklepach.

Polacy są coraz bardziej świadomi tego, jak ważna jest obecność warzyw i owoców w codziennej diecie, dlatego chętniej po nie sięgają. Blisko 90 proc. ankietowanych deklaruje, że je owoce codziennie lub częściej. Analogicznej odpowiedzi w przypadku warzyw udzieliło 82 proc. badanych.

Z naszego badania wynika, że zdecydowana większość Polaków spożywa warzywa lub owoce przynajmniej raz dziennie. Cieszyć powinien fakt, że Polacy zdają sobie sprawę z tego jak istotny wpływ na ich zdrowie ma odpowiednio zbilansowany jadłospis - komentuje Michał Kluczek, koordynator badania z Millward Brown.

Gdzie po warzywa i owoce?

Najważniejszym kryterium, jakim kierują się Polacy przy zakupie warzyw i owoców, jest ich świeżość -– tak odpowiedziało aż 96 proc. uczestników badania. Duże znaczenie ma jednak także pochodzenie produktów. Ponad 3/4 respondentów twierdzi, że owoce i warzywa najczęściej kupuje w supermarketach. Pozostała część badanych jako miejsce zakupu tych produktów wskazała sklepy osiedlowe oraz targi.

Na czele rankingu najczęściej konsumowanych owoców w Polsce uplasowało się jabłko (77 proc. odpowiedzi). Najpopularniejszym warzywem okazał się natomiast pomidor (ponad połowa ankietowanych ma go na liście zakupów spożywczych).

Badania potwierdzają, że świeżość i najwyższa jakoś produktów są dla Polaków najważniejsze. Na przeciw tym potrzebom konsumentów wychodzą właściciele sklepów, współpracując z polskimi dostawcami.

W kuchni nie eksperymentujemy

Polacy są ostrożni w próbowaniu nowych smaków – w ciągu ostatnich sześciu miesięcy aż 82 proc. ankietowanych nie spróbowało nieznanego warzywa, a 3/4 osób owocu. Najczęściej powstrzymywała ich przed tym obawa, że nowy smak nie będzie im odpowiadał (tak twierdzi 1/3 respondentów). Brak wiedzy na temat produktu czy pomysłu na jego wykorzystanie w kuchni to kolejne czynniki zniechęcające Polaków do eksperymentowania. Najczęściej wskazywane warzywa, które badani wprowadzili do swojej kuchni w ostatnim czasie to bakłażan, batat i szparag, natomiast owoce to granat, awokado, liczi i mango.

Badania przeprowadzono przez Millward Brown na zlecenie Intermarché.

mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:
1

Wybrane dla Ciebie

Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok