Brownie
- 185 g masła
- 185 g gorzkiej czekolady
- 85 g mąki pszennej
- 40 g gorzkiego kakao
- 50 g białej czekolady (posiekanej na drobne kawałki)
- 50 g mlecznej czekolady (posiekanej na drobne kawałki)
- 3 jajka
- 275 g drobnego cukru trzcinowego (można zastąpić cukrem pudrem)
Papierem do pieczenia wykładamy formę o wymiarach 20x20 cm. Małe kawałki czekolady mieszamy z masłem, roztapiamy i studzimy.
Cukier razem z jajkami ubijamy na jednolitą masę, a następnie mieszamy ją z wcześniej przygotowaną mieszanką. Mąkę z kakao przesiewamy do masy i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy mleczną oraz białą czekoladę i delikatnie ze sobą łączymy. Taką gotową masę wykładamy do formy. Jej powierzchnia powinna być wygładzona. Ciasto pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Boki brownie powinny odstawać od formy a wierzch ciasta musi być błyszczący.
Ostudzone ciasto jest gotowe do jedzenia. Możemy przechowywać je w szczelnym pojemniku przez dwa tygodnie w lodówce lub miesiąc w zamrażarce.
Podziel się opinią
Komentarze