Podsmażane pierogi z kapustą

To jedna z najprostszych wersji na pierogi. Palce lizać!

Podsmażane pierogi z kapustą
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com
SKOMENTUJ

Zimą pierogi to jedno z dań, które pojawia się na polskich stołach dość często. Obowiązkowo musi znaleźć się także w trakcie wieczerzy wigilijnej. Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", poleca szczególnie pierogi wypełnione pysznym, kapuścianym farszem. Palce lizać!

Składniki na ciasto na pierogi (ok. 60 sztuk):
ok. 550 g mąki pszennej
250 ml bardzo ciepłej wody
1 jajko
1 łyżka oliwy z oliwek

Połączyć ze sobą wszystkie składniki na jednolite, elastyczne ciasto. Następnie rozwałkować je na obsypanej mąką stolnicy lub blacie i wykrawać krążki, np. przy pomocy szklanki.

Składniki na farsz do pierogów z kapustą:

1 główka białej kapusty
3 cebule
pieprz czarny mielony do smaku
sól morska do smaku

Kapustę poszatkować na mniejsze kawałki i ugotować al dente. Następnie odcedzić, posiekać i smażyć na patelni np. z oliwą z oliwek, aby nie przywierała do dna. Trzymać na ogniu do czasu, aż kapusta będzie złocista, jej sok odparuje, a wyglądem będzie przypominać podsmażoną cebulkę. Dodać do niej pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę oraz przyprawy. Wymieszać i gotowym, lekko przestudzonym farszem wypełniać kawałki ciasta lepiąc pierogi.

Więcej przepisów blogerki na: www.justmydelicious.com

POLECAMY:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
To najzdrowszy sok, a sezon zaraz się zacznie. Babcia zawsze miała całą półkę w piwnicy
To najzdrowszy sok, a sezon zaraz się zacznie. Babcia zawsze miała całą półkę w piwnicy
Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem