Podsmażane pierogi z kapustą
To jedna z najprostszych wersji na pierogi. Palce lizać!
Zimą pierogi to jedno z dań, które pojawia się na polskich stołach dość często. Obowiązkowo musi znaleźć się także w trakcie wieczerzy wigilijnej. Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", poleca szczególnie pierogi wypełnione pysznym, kapuścianym farszem. Palce lizać!
Składniki na ciasto na pierogi (ok. 60 sztuk):
ok. 550 g mąki pszennej
250 ml bardzo ciepłej wody
1 jajko
1 łyżka oliwy z oliwek
Połączyć ze sobą wszystkie składniki na jednolite, elastyczne ciasto. Następnie rozwałkować je na obsypanej mąką stolnicy lub blacie i wykrawać krążki, np. przy pomocy szklanki.
Składniki na farsz do pierogów z kapustą:
1 główka białej kapusty
3 cebule
pieprz czarny mielony do smaku
sól morska do smaku
Kapustę poszatkować na mniejsze kawałki i ugotować al dente. Następnie odcedzić, posiekać i smażyć na patelni np. z oliwą z oliwek, aby nie przywierała do dna. Trzymać na ogniu do czasu, aż kapusta będzie złocista, jej sok odparuje, a wyglądem będzie przypominać podsmażoną cebulkę. Dodać do niej pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę oraz przyprawy. Wymieszać i gotowym, lekko przestudzonym farszem wypełniać kawałki ciasta lepiąc pierogi.
Więcej przepisów blogerki na: www.justmydelicious.com