Piernik staropolski długo dojrzewający

Tradycja nakazuje, by ciasto przed wstawieniem do pieca "odpoczęło". Nasze babcie za robienie ciasta zabierały się nawet na 2 miesiące przed świętami. Przykładem jest długo dojrzewający piernik staropolski, za którego przygotowanie najlepiej zabrać się na 6-7 tygodni przed Wigilią.

Piernik staropolski długo dojrzewający
Źródło zdjęć: © 123RF
10

Niewiele jest wypieków, które kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia bardziej od piernika. Aromatyczny, słodki, pachnący cynamonem, przełożony ulubioną marmoladą i fantazyjnie ozdobiony zasmakuje wszystkim gościom, a dodatkowo będzie ozdobą świątecznego stołu.

Tradycja nakazuje, by ciasto przed wstawieniem do pieca "odpoczęło". Nasze babcie za robienie ciasta zabierały się nawet na 2 miesiące przed świętami. Przykładem jest długo dojrzewający piernik staropolski, za którego przygotowanie najlepiej zabrać się na 6-7 tygodni przed Wigilią.

Wyjątkowego smaku nada mu mieszanka przypraw - tę lepiej zrobić samodzielnie niż kupować gotowy produkt. Wystarczy połączyć w mocnym blenderze lub za pomocą moździerza: 45 g cynamonu, 1 łyżeczkę startej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczkę nasion kolendry, 1 łyżeczkę goździków, 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, szczyptę kakao, 2 łyżeczki mielonego imbiru, kilka strąków kardamonu, ziarenka z dwóch lasek wanilii. Można dodać również odrobinę anyżu i lawendy, a także startą skórę z dużej, sparzonej wcześniej pomarańczy.

Składniki na ciasto: 1,2 kg mąk, 400 g cukru, 1/2 litra miodu, 150 g dobrej jakości masła, 100 g smalcu, 3 duże jajka, 1/2 szklanki zimnego mleka, 3 łyżki domowej przyprawy do piernika, 3 łyżeczki sody oczyszczonej.

Przygotowanie: w dużym rondlu z grubszym dnem roztopić masło i smalec, a następnie dodać miód wraz z cukrem i podgrzewać raz po raz mieszając do połączenia składników (ale nie do zagotowania!). Odstawić do wystygnięcia. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z sodą i przyprawami. Przestudzoną masę maślano-cukrową zmiksować, stopniowo dodając rozbełtane jajka i połowę mąki, następnie cały czas miksując na średnich obrotach wlać mleko i dodać resztę mąki.

Masę przełożyć do szklanej miski (lub kamionkowej), przykryć lnianą ściereczką, a następnie obwiązać sznurkiem i schować na 5-6 tygodni w chłodne, zacienione miejsce.

Na około 8 dni przed Wigilią należy podzielić ciasto na 3 mniejsze części, podsypać mąką i rozwałkować na około 1,5 cm. Przełożyć do blachy (o szerokości ok. 50 cm, wyłożonej papierem do pieczenia - każdy placek po upieczeniu powinien mieć ten sam rozmiar, aby ułożyć je warstwowo z nadzieniem). Piernik piec przez około 20 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 160 stopni C. Z formy wyciągnąć ciasto po około pół godziny, aż przestygnie.

Po 2-3 dniach blaty piernika posmarować powidłami lub kremem budyniowym, złożyć, a następnie polać polewą czekoladową i ozdobić np. posiekanymi orzechami włoskimi.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć