Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny

Nie wygląda jak typowy szpinak, nie smakuje jak typowy szpinak, ale robi świetną robotę w kuchni. Szpinak nowozelandzki to warzywo, które warto znać, jeśli chcesz zjeść coś zielonego, co nie smakuje jak papier. Jak już dasz mu szansę, to zobaczysz, że odwdzięczy się wyjątkowym smakiem.

szpinak nowozelandzkiszpinak nowozelandzki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Szpinak nowozelandzki to zupełnie coś innego niż ten klasyczny. Nie czeka na ciebie smutno w sklepie, a gdybyś chciałbyś go sobie wyhodować, to wcale nie będzie takie trudne. Zapytaj o niego Francuzów, oni wręcz go uwielbiają. W Polsce nie jest aż tak popularny, a szkoda. Warto po niego sięgać i to nawet częściej niż po szpinak warzywny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy kompot z 3 owocowych klasyków. Smak jak u babci

Czym różni się szpinak nowozelandzki od warzywnego?

Pierwsza różnica: to zupełnie inne warzywo botanicznie, mimo nazwy. Różnią się też wyglądem – nowozelandzki ma mięsiste, trójkątne liście, bardziej soczyste, twardsze i mniej "więdnące" po minucie w garnku. Jest bardziej chrupki i mniej "rozciapciany" po ugotowaniu.

W smaku delikatniejszy, mniej ziemisty, zero tej charakterystycznej goryczy, która jest dosłownie symbolem zwykłego szpinaku. Ten z Nowej Zelandii smakuje bardziej "świeżo" i ma subtelną nutę orzecha, więc można go nawet wrzucać do sałatki na surowo.

Jeśli chodzi o właściwości, szpinak nowozelandzki:

  • jest źródłem witaminy C, A i K,
  • ma sporo błonnika,
  • działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjne,
  • wspiera serce,
  • wspomaga trawienie i wzmacnia odporność.


Co ważne: ma mniej szczawianów niż tradycyjny szpinak, więc nie psuje tak bardzo przyswajania wapnia. Dla ludzi z problemami nerkowymi to ogromny game-changer.

Jak jeść szpinak nowozelandzki?

Zacznijmy od prostego faktu: nie wszystko trzeba gotować. Szpinak nowozelandzki świetnie smakuje na surowo, o ile liście są młode i świeże. Możesz go wrzucić do wrapa, kanapki, zblendować w smoothie albo po prostu wrzucić na pizzę pod koniec pieczenia.


Jak już gotujesz, to smaż, duś, wrzucaj do zupy albo makaronu. Dobrze smakuje z czosnkiem, cytryną, oliwą, serem feta, jajkami, boczkiem czy orzechami. Ma tę przewagę, że nie znika z patelni jak klasyczny szpinak, który po obróbce wygląda jak zwiędły liść. Nie trzeba go długo gotować. Wystarczy minuta, maksymalnie dwie i szpinak nowozelandzki jest już gotowy. Przesadzisz, to tekstura będzie przypominać papkę ze słoiczka.

Szpinak nowozelandzki z fetą, czosnkiem i orzechami

Składniki:

  • 2 garście świeżych liści szpinaku nowozelandzkiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g sera feta,
  • garść orzechów włoskich (uprażonych),
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

  1. Na oliwie podsmaż pokrojony czosnek, ale nie przypal, bo będzie gorzki.
  2. Wrzuć liście szpinaku, podsmaż 1-2 minuty, aż zmiękną, ale nie zmienią się w papkę.
  3. Dorzuć fetę, orzechy i sok z cytryny. Zamieszaj, dopraw do smaku.

Można jeść samo albo wrzucić na grzankę, makaron czy położyć obok jajka sadzonego.

Wybrane dla Ciebie

Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedz na czczo. Skok cukru masz jak w banku
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedz na czczo. Skok cukru masz jak w banku
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza