Pektyny zapobiegają nowotworom
Pektyny, substancje zawarte w większości warzyw i owoców, mogą zapobiegać nowotworom - informuje "The FASEB Journal".
Pektyny, substancje zawarte w większości warzyw i owoców, mogą zapobiegać nowotworom - informuje „The FASEB Journal".
Pektyny to mieszaniny bezpostaciowych cukrów o dużej masie cząsteczkowej, występujące w warzywach i owocach. To dzięki nim owocowe galaretki czy dżemy sa gęste. Szczególnie dużo pektyn zawierają jabłka i pomarańcze, podczas gdy w truskawkach i winogronach jest ich niewiele.
Zespół prof. Vica Morrisa z Institute of Food Research wykazał, że pektyny hamują działanie powodującego nowotwory białka Gal3. Komentując te wyniki, naukowiec zwrócił uwagę, że przy planowaniu diety nie należy się koncentrować tylko na niektórych warzywach bądź owocach (na przykład uważanych za "superpokarmy" borówkach czy szpinaku). ale raczej starać się jeść wiele różnych owoców i warzyw.
(PAP)