Trwa ładowanie...
23-01-2017 16:36

Nietypowe gołąbki babci Irenki

Międzypokoleniowa kuchnia zbliża i inspiruje do kulinarnych eksperymentów. Kuba Tomaszczyk przygotował bruschettę, czyli słynną włoską przekąskę, a jego babcia Irenka zrobiła nietypowe gołąbki, które wyglądają jak krokiety. Smakują doskonale, a z pewnością zaskoczą całą rodzinę.

d2tb3p4
d2tb3p4

Gołąbki babci Irenki
Składniki:

  • olej
  • 6 jajek
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • włoszczyzna
  • 1 kapusta włoska
  • 250 ml śmietany 30 proc.
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 3 gałązki jarmużu do ozdoby
  • 3 łyżki mąki pszennej typ 450
  • 2 szklanki kaszy gryczanej białej
  • 1 mały koncentrat pomidorowy

Przygotowanie:
Mięso ugotuj z włoszczyzną, dodaj sól i pieprz. Kaszę gryczaną ugotuj (1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody), lekko posól. Mięso zmiel oraz wymieszaj z ugotowaną kaszą, dopraw do smaku. Obierz listki z kapusty i ugotuj w osolonej wodzie. Wytnij gruby nerw z listków, na każdy listek nałóż farsz i zwiń w rulonik. Rozgrzej patelnię z olejem, gołąbki zapanieruj w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Gdy olej się rozgrzeje, gołąbki usmaż na rumiano. Do wywaru z mięsa dodaj przecier pomidorowy, zagęść mąką rozrobioną z zimną wodą, dolej śmietanę, dopraw do smaku.

d2tb3p4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2tb3p4
Więcej tematów