Nietypowe gołąbki babci Irenki
Międzypokoleniowa kuchnia zbliża i inspiruje do kulinarnych eksperymentów. Kuba Tomaszczyk przygotował bruschettę, czyli słynną włoską przekąskę, a jego babcia Irenka zrobiła nietypowe gołąbki, które wyglądają jak krokiety. Smakują doskonale, a z pewnością zaskoczą całą rodzinę.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Przygotowanie:
Mięso ugotuj z włoszczyzną, dodaj sól i pieprz. Kaszę gryczaną ugotuj (1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody), lekko posól. Mięso zmiel oraz wymieszaj z ugotowaną kaszą, dopraw do smaku. Obierz listki z kapusty i ugotuj w osolonej wodzie. Wytnij gruby nerw z listków, na każdy listek nałóż farsz i zwiń w rulonik. Rozgrzej patelnię z olejem, gołąbki zapanieruj w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Gdy olej się rozgrzeje, gołąbki usmaż na rumiano. Do wywaru z mięsa dodaj przecier pomidorowy, zagęść mąką rozrobioną z zimną wodą, dolej śmietanę, dopraw do smaku.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.