Nietypowe gołąbki babci Irenki
Międzypokoleniowa kuchnia zbliża i inspiruje do kulinarnych eksperymentów. Kuba Tomaszczyk przygotował bruschettę, czyli słynną włoską przekąskę, a jego babcia Irenka zrobiła nietypowe gołąbki, które wyglądają jak krokiety. Smakują doskonale, a z pewnością zaskoczą całą rodzinę.
Gołąbki babci Irenki
Składniki:
- olej
- 6 jajek
- sól i pieprz
- bułka tarta
- włoszczyzna
- 1 kapusta włoska
- 250 ml śmietany 30 proc.
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 3 gałązki jarmużu do ozdoby
- 3 łyżki mąki pszennej typ 450
- 2 szklanki kaszy gryczanej białej
- 1 mały koncentrat pomidorowy
Przygotowanie:
Mięso ugotuj z włoszczyzną, dodaj sól i pieprz. Kaszę gryczaną ugotuj (1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody), lekko posól. Mięso zmiel oraz wymieszaj z ugotowaną kaszą, dopraw do smaku. Obierz listki z kapusty i ugotuj w osolonej wodzie. Wytnij gruby nerw z listków, na każdy listek nałóż farsz i zwiń w rulonik. Rozgrzej patelnię z olejem, gołąbki zapanieruj w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Gdy olej się rozgrzeje, gołąbki usmaż na rumiano. Do wywaru z mięsa dodaj przecier pomidorowy, zagęść mąką rozrobioną z zimną wodą, dolej śmietanę, dopraw do smaku.