Gołąbki w sosie pieczarkowym. Klasyka w wyjątkowym wydaniu

Tradycyjnie gołąbki serwuje się z sosem pomidorowym. Jednak kremowy sos pieczarkowy również doskonale pasuje do gołąbków. Próbowaliście już takiego połączenia? Zapraszamy po przepis!

cabbage rolls on a wooden gray rustic background
cabbage rolls on a wooden gray rustic background.
cabbage, rolls, stuffed, food, roll, meat, rice, dinner, meal, plate, dish, sauce, healthy, lunch, green, fresh, tasty, nutrition, cuisine, pepper, fried, traditional, vegetable, eating, white, cooking, lazy, homemade, pork, dolmacabbage rolls on a wooden gray rustic background cabbage rolls on a wooden gray rustic background. cabbage, rolls, stuffed, food, roll, meat, rice, dinner, meal, plate, dish, sauce, healthy, lunch, green, fresh, tasty, nutrition, cuisine, pepper, fried, traditional, vegetable, eating, white, cooking, lazy, homemade, pork, dolma
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kapusta o wadze co najmniej 1000 g
  • 600 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki ryżu surowego
  • przyprawy

Sos pieczarkowy:

  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki

Przepis

  • Kapustę włożyć do gotującej osolonej wody na 3-4 minuty. Pooddzielać wszystkie liście, które dają się bez większych problemów oddzielić. Znowu włożyć kapustę na krótko do wrzątku i tak powtarzać, aż wszystkie liście zostaną oddzielone.
  • Ugotować ryż: do gotującej wody ( 2 szklanki wody) wsypać szklankę ryżu i gotować do miękkości, czyli mniej więcej aż wyparuje prawie całkiem woda.
  • Cebulę drobno pokroić i podsmażyć. Zmielone mięso dodać do cebuli, podsmażyć, dorzucić ryż ugotowany, doprawić solą i pieprzem. Przesmażyć wszystko około 4 minut. Mieszać cały czas aby się mięso nie posklejało.
  • Robienie gołąbków: liść rozłożyć, nałożyć łyżką trochę farszu, zwinąć jak kopertę.
  • Układać gołąbki w garnku żaroodpornym, wlać nieco gorącej wody i dusić, od czasu do czasu przewracając. Duszenie trwa 2 godziny, tak więc należy wyparowaną wodę uzupełniać wrzątkiem. Można też piec je w piekarniku (180 st. C z termoobiegiem).
  • Sos pieczarkowy: cebulę pokroić i podsmażyć, dodać pokrojone pieczarki, usmażyć wszystko razem. Po ugotowaniu doprawić do smaku, dolać wody tyle, ile potrzeba do zrobienia sosu, zagęścić mąką lub zagęszczaczem do sosów.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw