Gołąbki w sosie pieczarkowym. Klasyka w wyjątkowym wydaniu
Tradycyjnie gołąbki serwuje się z sosem pomidorowym. Jednak kremowy sos pieczarkowy również doskonale pasuje do gołąbków. Próbowaliście już takiego połączenia? Zapraszamy po przepis!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- 1 kapusta o wadze co najmniej 1000 g
- 600 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 1/2 szklanki ryżu surowego
- przyprawy
Sos pieczarkowy:
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- Kapustę włożyć do gotującej osolonej wody na 3-4 minuty. Pooddzielać wszystkie liście, które dają się bez większych problemów oddzielić. Znowu włożyć kapustę na krótko do wrzątku i tak powtarzać, aż wszystkie liście zostaną oddzielone.
- Ugotować ryż: do gotującej wody ( 2 szklanki wody) wsypać szklankę ryżu i gotować do miękkości, czyli mniej więcej aż wyparuje prawie całkiem woda.
- Cebulę drobno pokroić i podsmażyć. Zmielone mięso dodać do cebuli, podsmażyć, dorzucić ryż ugotowany, doprawić solą i pieprzem. Przesmażyć wszystko około 4 minut. Mieszać cały czas aby się mięso nie posklejało.
- Robienie gołąbków: liść rozłożyć, nałożyć łyżką trochę farszu, zwinąć jak kopertę.
- Układać gołąbki w garnku żaroodpornym, wlać nieco gorącej wody i dusić, od czasu do czasu przewracając. Duszenie trwa 2 godziny, tak więc należy wyparowaną wodę uzupełniać wrzątkiem. Można też piec je w piekarniku (180 st. C z termoobiegiem).
- Sos pieczarkowy: cebulę pokroić i podsmażyć, dodać pokrojone pieczarki, usmażyć wszystko razem. Po ugotowaniu doprawić do smaku, dolać wody tyle, ile potrzeba do zrobienia sosu, zagęścić mąką lub zagęszczaczem do sosów.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze