Trwa ładowanie...
d2hhaum
10-03-2022 08:13

Gołąbki w sosie pieczarkowym. Klasyka w wyjątkowym wydaniu

Przepis

Tradycyjnie gołąbki serwuje się z sosem pomidorowym. Jednak kremowy sos pieczarkowy również doskonale pasuje do gołąbków. Próbowaliście już takiego połączenia? Zapraszamy po przepis!

d2hhaum
4.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

adobe stock
Źródło: adobe stock
Składniki
  • 1 kapusta o wadze co najmniej 1000 g
  • 600 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki ryżu surowego
  • przyprawy

Sos pieczarkowy:

  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
Przepis
  • Kapustę włożyć do gotującej osolonej wody na 3-4 minuty. Pooddzielać wszystkie liście, które dają się bez większych problemów oddzielić. Znowu włożyć kapustę na krótko do wrzątku i tak powtarzać, aż wszystkie liście zostaną oddzielone.
  • Ugotować ryż: do gotującej wody ( 2 szklanki wody) wsypać szklankę ryżu i gotować do miękkości, czyli mniej więcej aż wyparuje prawie całkiem woda.
  • Cebulę drobno pokroić i podsmażyć. Zmielone mięso dodać do cebuli, podsmażyć, dorzucić ryż ugotowany, doprawić solą i pieprzem. Przesmażyć wszystko około 4 minut. Mieszać cały czas aby się mięso nie posklejało.
  • Robienie gołąbków: liść rozłożyć, nałożyć łyżką trochę farszu, zwinąć jak kopertę.
  • Układać gołąbki w garnku żaroodpornym, wlać nieco gorącej wody i dusić, od czasu do czasu przewracając. Duszenie trwa 2 godziny, tak więc należy wyparowaną wodę uzupełniać wrzątkiem. Można też piec je w piekarniku (180 st. C z termoobiegiem).
  • Sos pieczarkowy: cebulę pokroić i podsmażyć, dodać pokrojone pieczarki, usmażyć wszystko razem. Po ugotowaniu doprawić do smaku, dolać wody tyle, ile potrzeba do zrobienia sosu, zagęścić mąką lub zagęszczaczem do sosów.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Gołąbki w sosie pieczarkowym. Klasyka w wyjątkowym wydaniu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
Więcej tematów
d2hhaum

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj