WP
WP

Gołąbki - Przepis

Trwa ładowanie...
Gołąbki
Podziel się
Składniki
    • 1 kapusta o wadze
  • co najmniej 1000 g
    • 600 g mięsa mielonego
    • 1 duża cebula
    • 1/2 szklanki ryżu surowego
    • przyprawy
    • 250 g pieczarek
    • 1 cebula
Przepis

Kapustę włożyć do gotującej osolonej wody na 3-4 minuty. Pooddzielać wszystkie liście, które dają się bez większych problemów oddzielić. Znowu włożyć kapustę na krótko do wrzątku i tak powtarzać, aż wszystkie liście zostaną oddzielone.
Ugotować ryż: do gotującej wody ( 2 szklanki wody) wsypać szklankę ryżu i gotować do miękkości, czyli mniej więcej aż wyparuje prawie całkiem woda.

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć. Zmielone mięso dodać do cebuli, podsmażyć, dorzucić ryż ugotowany, doprawić solą i pieprzem. Przesmażyć wszystko około 4 minut. Mieszać cały czas aby się mięso nie posklejało.

Robienie gołąbków: liść rozłożyć, nałożyć łyżką trochę farszu, zwinąć jak kopertę. Układać goląbki w garnku żaroodpornym, wlać nieco gorącej wody i dusić, od czasu do czasu przewracając. Duszenie trwa 2 godziny, tak więc należy wyparowaną wodę uzupełniać wrzątkiem. Można też piec je w piekarniku (180C obieg powietrza).

WP

Sos pieczarkowy:
Cebulę pokroić i podsmażyć, dodać pokrojone pieczarki, usmażyc wszystko razem. Po ugotowaniu doprawic do smaku, dolać wody tyle ile potrzeba do zrobienia sosu, zagęścić mąką lub zagęszczaczem do sosów.

Przepis dodał użytkownik agajolaw

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP