Na świątecznym stole
Tradycja nakazuje, aby Wielkanoc upłynęła Polakom w atmosferze biesiadnej - przy suto zastawionym stole pełnym mięsnych i rybnych potraw. Oczywiście, każdy region ma swoje własne tradycje, są jednak dania, które co roku powinny pojawić się w każdym domu.
Tradycja nakazuje, aby Wielkanoc upłynęła Polakom w atmosferze biesiadnej - przy suto zastawionym stole pełnym mięsnych i rybnych potraw. Oczywiście, każdy region ma swoje własne tradycje, są jednak dania, które co roku powinny pojawić się w każdym domu.
Na początek chrzan. Choć żadne z niego danie, to i tak królować będzie wśród świątecznych potraw. Zamiast kupować w sklepie - najlepiej zróbcie go sami.
Do garnka wlewamy 2 litry maślanki i dodajemy około 15 dag surowego, startego chrzanu. Mieszamy i przykrywamy ścierką, odstawiając na trzy dni. Po tym czasie możemy doprawić do smaku solą i pieprzem. Teraz, kiedy mamy już pyszny, domowy chrzan, możemy wziąć się za przygotowywanie sztandarowego dania wielkanocnego.
Biała kiełbasa
Do jej przygotowania potrzebować będziemy: 1 kg białej kiełbasy, 0,5 l jasnego piwa, 0,5 l wody, 2 cebule, 2 łyżki masła, 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę octu, sól i cukier.
Do garnka wlewamy piwo i wodę. Gdy się zagotuje, dodajemy kiełbasę i pokrojoną w krążki cebulę. Pozostawiamy na wolnym ogniu przez jakieś pół godziny. Przygotowujemy karmel, roztapiając na patelni 1 łyżkę cukru zmieszaną z kilkoma łyżkami wody. Następnie dodajemy do niego masło i mąkę, wywar z kiełbasy oraz ocet. Całość podsmażamy. Do smaku można doprawić solą i cukrem. Tak przygotowanym sosem polewamy kiełbasę. Wyśmienite z chlebem.
Śledzie
W czasie wielkiego świętowania w żadnym polskim domu nie powinno zabraknąć ryb. Oto ich najprostsza, choć całkiem smakowita, wersja. Przygotujmy: 0,5 kg filetów śledziowych, 1 szklankę soku z cytryny, 1 pęczek natki pietruszki, 3 łyżki cukru, 3 cebule, kilka marynowanych grzybów i pieprz.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na sito i przelewamy obficie wrzątkiem. Sok cytrynowy mieszamy z cukrem, przyprawiamy pieprzem i dodajemy posiekaną drobno nać pietruszki, cebulę oraz pokrojone drobno marynowane grzyby. Wymoczone śledzie kroimy na kawałki, wkładając do zamykanego naczynia. Układamy warstwami, każdą z nich przelewając zalewą. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Żurek
Tej zupy na świątecznym stole zabraknąć nie może. Niezbędne składniki to: 0,5 kg kości ze schabu, włoszczyzna, suszone grzyby, wędzony boczek, łyżka chrzanu, łyżka oliwy, zakwas na żurek, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz oraz oczywiście jajka i biała kiełbasa.
Zaczynamy od umycia i obrania włoszczyzny (oczywiście możemy użyć mrożonej, ale zdecydowanie lepsza będzie świeża), którą gotujemy razem z grzybami, kośćmi i dodatkiem przypraw. Gdy wywar będziemy gotowy, należy go odcedzić, dodać do niego pokrojoną białą kiełbasę oraz boczek i gotować na wolnym ogniu przez pół godziny. Po tym czasie dodajemy zakwas i chrzan. Pozostaje jeszcze przygotować jajka - w najpopularniejszej wersji gotujemy je na twardo i kroimy na duże kawałki lub „łódeczki"; mogą też być sadzone. Zupę podajemy, nakładając na talerz porcję kiełbasy i boczku, zalewając żurkiem i dodając jajka. Całość posypujemy przyprawami.
Wesołych i smacznych świąt!
qk
fot. Jupiterimages