WAŻNE
TERAZ

Mamy najnowszy sondaż. KO goni PiS, Polska 2050 na szarym końcu

Na świątecznym stole

Tradycja nakazuje, aby Wielkanoc upłynęła Polakom w atmosferze biesiadnej - przy suto zastawionym stole pełnym mięsnych i rybnych potraw. Oczywiście, każdy region ma swoje własne tradycje, są jednak dania, które co roku powinny pojawić się w każdym domu.

Na świątecznym stole
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Tradycja nakazuje, aby Wielkanoc upłynęła Polakom w atmosferze biesiadnej - przy suto zastawionym stole pełnym mięsnych i rybnych potraw. Oczywiście, każdy region ma swoje własne tradycje, są jednak dania, które co roku powinny pojawić się w każdym domu.

Na początek chrzan. Choć żadne z niego danie, to i tak królować będzie wśród świątecznych potraw. Zamiast kupować w sklepie - najlepiej zróbcie go sami.

Do garnka wlewamy 2 litry maślanki i dodajemy około 15 dag surowego, startego chrzanu. Mieszamy i przykrywamy ścierką, odstawiając na trzy dni. Po tym czasie możemy doprawić do smaku solą i pieprzem. Teraz, kiedy mamy już pyszny, domowy chrzan, możemy wziąć się za przygotowywanie sztandarowego dania wielkanocnego.

Biała kiełbasa

Do jej przygotowania potrzebować będziemy: 1 kg białej kiełbasy, 0,5 l jasnego piwa, 0,5 l wody, 2 cebule, 2 łyżki masła, 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę octu, sól i cukier.

Do garnka wlewamy piwo i wodę. Gdy się zagotuje, dodajemy kiełbasę i pokrojoną w krążki cebulę. Pozostawiamy na wolnym ogniu przez jakieś pół godziny. Przygotowujemy karmel, roztapiając na patelni 1 łyżkę cukru zmieszaną z kilkoma łyżkami wody. Następnie dodajemy do niego masło i mąkę, wywar z kiełbasy oraz ocet. Całość podsmażamy. Do smaku można doprawić solą i cukrem. Tak przygotowanym sosem polewamy kiełbasę. Wyśmienite z chlebem.

Śledzie

W czasie wielkiego świętowania w żadnym polskim domu nie powinno zabraknąć ryb. Oto ich najprostsza, choć całkiem smakowita, wersja. Przygotujmy: 0,5 kg filetów śledziowych, 1 szklankę soku z cytryny, 1 pęczek natki pietruszki, 3 łyżki cukru, 3 cebule, kilka marynowanych grzybów i pieprz.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na sito i przelewamy obficie wrzątkiem. Sok cytrynowy mieszamy z cukrem, przyprawiamy pieprzem i dodajemy posiekaną drobno nać pietruszki, cebulę oraz pokrojone drobno marynowane grzyby. Wymoczone śledzie kroimy na kawałki, wkładając do zamykanego naczynia. Układamy warstwami, każdą z nich przelewając zalewą. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Żurek

Tej zupy na świątecznym stole zabraknąć nie może. Niezbędne składniki to: 0,5 kg kości ze schabu, włoszczyzna, suszone grzyby, wędzony boczek, łyżka chrzanu, łyżka oliwy, zakwas na żurek, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz oraz oczywiście jajka i biała kiełbasa.

Zaczynamy od umycia i obrania włoszczyzny (oczywiście możemy użyć mrożonej, ale zdecydowanie lepsza będzie świeża), którą gotujemy razem z grzybami, kośćmi i dodatkiem przypraw. Gdy wywar będziemy gotowy, należy go odcedzić, dodać do niego pokrojoną białą kiełbasę oraz boczek i gotować na wolnym ogniu przez pół godziny. Po tym czasie dodajemy zakwas i chrzan. Pozostaje jeszcze przygotować jajka - w najpopularniejszej wersji gotujemy je na twardo i kroimy na duże kawałki lub „łódeczki"; mogą też być sadzone. Zupę podajemy, nakładając na talerz porcję kiełbasy i boczku, zalewając żurkiem i dodając jajka. Całość posypujemy przyprawami.

Wesołych i smacznych świąt!

qk

fot. Jupiterimages

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm