Na świątecznym stole

Tradycja nakazuje, aby Wielkanoc upłynęła Polakom w atmosferze biesiadnej - przy suto zastawionym stole pełnym mięsnych i rybnych potraw. Oczywiście, każdy region ma swoje własne tradycje, są jednak dania, które co roku powinny pojawić się w każdym domu.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Tradycja nakazuje, aby Wielkanoc upłynęła Polakom w atmosferze biesiadnej - przy suto zastawionym stole pełnym mięsnych i rybnych potraw. Oczywiście, każdy region ma swoje własne tradycje, są jednak dania, które co roku powinny pojawić się w każdym domu.

Na początek chrzan. Choć żadne z niego danie, to i tak królować będzie wśród świątecznych potraw. Zamiast kupować w sklepie - najlepiej zróbcie go sami.

Do garnka wlewamy 2 litry maślanki i dodajemy około 15 dag surowego, startego chrzanu. Mieszamy i przykrywamy ścierką, odstawiając na trzy dni. Po tym czasie możemy doprawić do smaku solą i pieprzem. Teraz, kiedy mamy już pyszny, domowy chrzan, możemy wziąć się za przygotowywanie sztandarowego dania wielkanocnego.

Biała kiełbasa

Do jej przygotowania potrzebować będziemy: 1 kg białej kiełbasy, 0,5 l jasnego piwa, 0,5 l wody, 2 cebule, 2 łyżki masła, 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę octu, sól i cukier.

Do garnka wlewamy piwo i wodę. Gdy się zagotuje, dodajemy kiełbasę i pokrojoną w krążki cebulę. Pozostawiamy na wolnym ogniu przez jakieś pół godziny. Przygotowujemy karmel, roztapiając na patelni 1 łyżkę cukru zmieszaną z kilkoma łyżkami wody. Następnie dodajemy do niego masło i mąkę, wywar z kiełbasy oraz ocet. Całość podsmażamy. Do smaku można doprawić solą i cukrem. Tak przygotowanym sosem polewamy kiełbasę. Wyśmienite z chlebem.

Śledzie

W czasie wielkiego świętowania w żadnym polskim domu nie powinno zabraknąć ryb. Oto ich najprostsza, choć całkiem smakowita, wersja. Przygotujmy: 0,5 kg filetów śledziowych, 1 szklankę soku z cytryny, 1 pęczek natki pietruszki, 3 łyżki cukru, 3 cebule, kilka marynowanych grzybów i pieprz.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na sito i przelewamy obficie wrzątkiem. Sok cytrynowy mieszamy z cukrem, przyprawiamy pieprzem i dodajemy posiekaną drobno nać pietruszki, cebulę oraz pokrojone drobno marynowane grzyby. Wymoczone śledzie kroimy na kawałki, wkładając do zamykanego naczynia. Układamy warstwami, każdą z nich przelewając zalewą. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Żurek

Tej zupy na świątecznym stole zabraknąć nie może. Niezbędne składniki to: 0,5 kg kości ze schabu, włoszczyzna, suszone grzyby, wędzony boczek, łyżka chrzanu, łyżka oliwy, zakwas na żurek, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz oraz oczywiście jajka i biała kiełbasa.

Zaczynamy od umycia i obrania włoszczyzny (oczywiście możemy użyć mrożonej, ale zdecydowanie lepsza będzie świeża), którą gotujemy razem z grzybami, kośćmi i dodatkiem przypraw. Gdy wywar będziemy gotowy, należy go odcedzić, dodać do niego pokrojoną białą kiełbasę oraz boczek i gotować na wolnym ogniu przez pół godziny. Po tym czasie dodajemy zakwas i chrzan. Pozostaje jeszcze przygotować jajka - w najpopularniejszej wersji gotujemy je na twardo i kroimy na duże kawałki lub „łódeczki"; mogą też być sadzone. Zupę podajemy, nakładając na talerz porcję kiełbasy i boczku, zalewając żurkiem i dodając jajka. Całość posypujemy przyprawami.

Wesołych i smacznych świąt!

qk

fot. Jupiterimages

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości