Na przekór świńskiej grypie
Fakt, że po ptasiej grypie przyszedł czas na świńską, która sprawia, że cały świat powoli ogarnia panika epidemiologiczna - nie oznacza wcale, że powinniśmy wyrzec się ulubionych potraw z mięsa tego sympatycznego zwierzątka.
Fakt, że po ptasiej grypie przyszedł czas na świńską, która sprawia, że cały świat powoli ogarnia panika epidemiologiczna - nie oznacza wcale, że powinniśmy wyrzec się ulubionych potraw z mięsa tego sympatycznego zwierzątka.
Świnie towarzyszą człowiekowi od wieków, głównie w jadłospisie, choć hodowane czasem są nie tylko w celach kulinarnych, ale i jako zwierzątka domowe.
Oprócz wybitnego smaku, świnie są podobno bardzo inteligentne i doskonale spełniają rolę pupila.
Z wieprzowiną na stole jest różnie - w niektórych krajach jest bardzo popularna (Polska zdecydowanie przoduje w spożyciu tego mięsa, razem z ...Chinami), jednak w kulturach zdominowanych przez religię świnia jest zwierzęciem uznawanym za nieczyste, a spożywanie jej mięsa - surowo zakazane. Tak więc próżno możemy szukać wieprzowiny w jadłospisie kuchni muzułmańskiej czy żydowskiej.
Jeśli natomiast chodzi o świńską grypę, to - wbrew nazwie - zarazić się nią można od człowieka, a nie w wyniku kontaktu z trzodą lub spożyciem wieprzowiny.
Na zarażenie się nowymi, zmutowanymi szczepami chorób pochodzenia zwierzęcego najbardziej narażeni są rolnicy, który w swych gospodarstwach przebywają niemal cały czas wśród zwierząt. odmian wirusów - krzyżówek ludzkich i zwierzęcych. Głównym czynnikiem jest tu także brak zachowania dostatecznej higieny. W efekcie „zwierzęce” choroby mogą „przeskoczyć” na człowieka, dla którego będą groźne ze względu na fakt, że styka się z nimi po raz pierwszy. „Świńska grypa” – czyli H1N1 zawiera DNA wirusów świńskich, ptasich i ludzkich, jednak nie powinniśmy wpadać w panikę.
Zanim stanie się realnym zagrożeniem w Europie – możemy spokojnie zajadać się naszą ulubioną wieprzowiną. W wypadku rozprzestrzenienia się wirusa należy zachować środki ostrożności typowe dla normalnej grypy.
Dlatego też chwilowo odradzamy wizyty w Meksyku, sugerujemy zwiększoną dbałość o higienę (zwłaszcza rąk), ograniczenie kontaktu w osobami wyglądającymi na chore, a na pocieszenie polecamy wizytę w sklepie mięsnym i nabycie świeżego, soczystego, ulubionego fragmentu wieprzowiny i spełnienie się w kuchni.
Przepisów na przyrządzenie wyśmienitej wieprzowiny jest mnóstwo, a nam pozostaje tylko wybór, przygotowanie i zaproszenie na kolację przyjaciół (po uprzednim subtelnym przeprowadzeniu wywiadu zdrowotnego).
Smacznego i na zdrowie!
aka
Zobacz w innych serwisach:
Karły w pasztecie Molekularny atak na kotlet schabowy