Pieczeń "Rzymska"
- Po 50 dag mielonego mięsa wieprzowego i cielęcego,
- 20 dag wątróbki cielęcej lub drobiowej,
- szklanka śmietanki 30%,
- 2 jaja,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- pół łyżeczki kminku,
- sól, pieprz.
Mięso i drobno pokrojoną wątróbkę zmiksować ze śmietaną, jajami i przyprawami. Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę mięsną przełożyć do formy, przykryć formą aluminiową i piec w kąpieli wodnej 90 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni C. Terrynę ostudzić i włożyć do lodówki. Przed podaniem pokroić w plastry i przybrać zieleniną. podawać z piklami i chrzanem.
Przepis dodał użytkownik helas11
Podziel się opinią
Komentarze