Smażona wieprzowina po chińsku
Kawałki mięsa smażone z kapustą, grzybami mun i pędami bambusa, podane z ryżem. Przepyszna chińszczyzna łatwa do przygotowania w domu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: |
- 50 g grzybów mun
- 25 dag chudej wieprzowiny
- 25 dag kapusty pekińskiej lub kapusty chińskiej
- 15 dag pędów bambusa
- 2 cebulki dymki
- 3 jajka
- sól
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry
- olej sezamowy
- Najpierw trzeba zalać gorącą woda grzyby i moczyć je przez około 30 minut. Następnie wyciśnij je dokładnie, i pokrój na cienkie paseczki odrzucając stwardniałe części. Wieprzowinę pokrój również w nie za duże paski. Tak samo potraktuj kapustę, pędy bambusa i cebulkę.
- Jajka roztrzep ze szczyptą soli. W woku lub innym garnku rozgrzej odrobinę oliwy i zrób z nich bardzo lekko ściętą jajecznicę. Odstaw na bok.
- Na pozostałym oleju smaż mięso, aż zniknie czerwony jego kolor. Następnie dodaj wszystkie warzywa, sos sojowy, wino ryżowe i przypraw solą. Smaż do momentu odpowiedniej dla ciebie miękkości składników.
- Na sam koniec dodaj jajka i delikatnie wszystko razem wymieszaj. Przed podaniem skrop potrawę sosem sezamowym. Podawaj z ryżem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze