Móżdżki z całego świata

Smażone móżdżki - w każdej praktycznie książce kucharskiej, obojętnie z jakiego miejsca świata znajdziemy dziesiątki przepisów na móżdżki cielęce, wołowe, baranie czy wieprzowe. A w niektórych rejonach świata zjemy nawet małpi móżdżek.

Móżdżki z całego świata
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
14

Francuski, bardzo klasyczny przepis na cielęcy móżdżek a la Maitre (gotowany, polany masłem i oprószony zieloną pietruszką) jest znany także w Polsce. Danie to podawane jest nawet w najbardziej wyszukanych restauracjach nad Loarą. Zresztą we Francji, wbrew pozorom, nic się ze zwierzęcia nie zmarnuje. Zjadane są kopyta, śledziona i, oczywiście, mózg.

W móżdżku rozsmakowała się kiedyś nawet konserwatywna Ameryka. W Saint Louis w stanie Missouri nadal można kupić kanapki ze smażonymi cielęcymi móżdżkami. W Salwadorze i Meksyku wołowe móżdżki są wykorzystywane przy przygotowaniu tacos i burritos.

Móżdżek jest tani i smaczny, choć jego kremowa konsystencja nie wszystkim odpowiada. W Pakistanie ominięto ten problem przygotowując masalę z móżdżkami baranimi. Ugotowane we wrzątku i pokrojone na małe kawałeczki móżdżki smaży się z przyprawami (cebulą, pastą imbirową, czosnkiem i zieloną chili)
i dusi w jogurcie. Podobno - palce lizać.

Kozi mózg wykorzystywany jest z kolei w jednym z indyjskich dań. Podgotowane móżdżki smaży się na małej ilości oleju z tradycyjną, monstrualną dawką indyjskich przypraw (kardamon, imbir, cynamon, goździki, trawa cytrynowa, kurkuma, kmin rzymski, chili, etc) i dusi.

W Polsce móżdżek przyrządza się najczęściej jak schabowego - obgotowany panierujemy i smażymy. Obowiązkowym dodatkiem jest cytryna. Innym sposobem przyrządzania tego frykasu jest smażenie z jajkiem, a'la jajecznica.

Polskie sposoby na móżdżek są niczym jednak w porównaniu do najbardziej egzotycznej metody. W Azji małe kawałeczki nabija się na patyczki i piecze nad grillem. Rozpływające się w ustach kawałki mięsa stanowią duże wyzwanie nawet dla najbardziej twardych smakoszy. W Ameryce Łacińskiej przygotowuje się także małpie móżdżki. Całkowicie fałszywy sposób konsumpcji pokazany lata temu w słynnym filmie "Mondocane", gdzie zainscenizowano scenę jedzenie mózgów żywych jeszcze małpek. W rzeczywistości potrawę się gotuje, z dodatkiem pieprzu kajeńskiego i wielu innych przypraw.

W krajach północnej Afryki natomiast gotowany móżdżek owczy czy wielbłądzi jest jednym z bardziej dostępnych na targowiskach dań. Tak więc nie bójmy się móżdżku - jeśli jedzą go na całym świecie, to może wiedzą, że warto?

Agata Dutkowska

fot. flickr.com/jlastras/cc/at

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem