Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Parówki to jedno z najchętniej wybieranych śniadań. Mogłoby się wydawać, że ich przygotowanie jest proste jak bułka z masłem, ale Robert Makłowicz wskazał najczęstszy błąd, jaki popełniamy przy gotowaniu. Najwyższa pora to zmienić, bo tracimy w ten sposób dużo smaku.
Robert Makłowicz, uznawany za ikonę polskiej kuchni, nie tylko prowadzi programy telewizyjne, ale także aktywnie działa w mediach społecznościowych. Jego kanał na YouTube, obserwowany przez ponad 600 tys. osób, jest miejscem, gdzie dzieli się swoją wiedzą kulinarną. Nie brakuje tam kadrów z kulinarnych podróży oraz solidnej dawki wiedzy na temat gotowania. W jednym z filmików ,zatytułowanym "Q&A", Makłowicz odpowiadał na pytania fanów. Wśród nich pojawiło się pytanie o to, jak poprawnie gotować parówki. Choć temat może wydawać się błahy, Makłowicz podszedł do niego z pełną powagą. Okazało się, że wielu z nas robi to źle.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Omijanie śniadania to błąd? Ekspert wyjaśnia, w jakich sytuacjach to niezdrowy mit
Parówki na śniadanie
Parówki owiane są od lat złą sławą. I nic w tym dziwnego, bo przed laty znalezienie takich o dobrym składzie nie było łatwym zadaniem. Z biegiem czasu świadomość konsumentów rosła. Dziś znalezienie kiełbasek z samego mięsa i przypraw nie jest już takie trudne. Kluczem do dokonania zdrowego wyboru stało się uważne czytanie etykiet i świadome wybieranie produktów. Producenci, odpowiadając na potrzeby rynku, zaczęli oferować parówki z wysoką zawartością mięsa (nawet powyżej 90 proc.), bez zbędnych wypełniaczy, MOM (mięsa oddzielonego mechanicznie), konserwantów czy sztucznych wzmacniaczy smaku.
Dzięki temu parówki mogą ponownie stać się elementem zbilansowanego śniadania – szybkiego, sycącego i, co najważniejsze, wartościowego. Wystarczy poświęcić chwilę na analizę składu, by odnaleźć te, które rzeczywiście dostarczą nam pełnowartościowego białka i energii na początek dnia. Warto jednak pamiętać, że wciąż jest to produkt wysokoprzetworzony, więc nie powinien stanowić podstawy diety.
Jak gotować parówki?
Kiedy parówki są już wybrane, przychodzi czas na gotowanie. Robert Makłowicz ostrzegł jednak, przed zalewaniem ich wodą i wstawianiem na palnik. Zamiast tego, należy najpierw zagotować samą wodę, a gdy zacznie wrzeć, wyłączyć ją i dopiero wtedy włożyć parówki. Makłowicz podkreślił, że długie gotowanie parówek prowadzi do ich pękania. W ten sposób ulatnia się smak, psuje konsystencja, a parówki nabierają wody. Sole peklujące znajdujące się często w parówkach mogą tworzyć szkodliwe związki w czasie niewłaściwej obróbki cieplnej. Z tego powodu parówek nie powinno się również piec, smażyć ani grillować.