Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd

Parówki to jedno z najchętniej wybieranych śniadań. Mogłoby się wydawać, że ich przygotowanie jest proste jak bułka z masłem, ale Robert Makłowicz wskazał najczęstszy błąd, jaki popełniamy przy gotowaniu. Najwyższa pora to zmienić, bo tracimy w ten sposób dużo smaku.

Robert Makłowicz radzi, jak gotować parówkiRobert Makłowicz radzi, jak gotować parówki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram

Robert Makłowicz, uznawany za ikonę polskiej kuchni, nie tylko prowadzi programy telewizyjne, ale także aktywnie działa w mediach społecznościowych. Jego kanał na YouTube, obserwowany przez ponad 600 tys. osób, jest miejscem, gdzie dzieli się swoją wiedzą kulinarną. Nie brakuje tam kadrów z kulinarnych podróży oraz solidnej dawki wiedzy na temat gotowania. W jednym z filmików ,zatytułowanym "Q&A", Makłowicz odpowiadał na pytania fanów. Wśród nich pojawiło się pytanie o to, jak poprawnie gotować parówki. Choć temat może wydawać się błahy, Makłowicz podszedł do niego z pełną powagą. Okazało się, że wielu z nas robi to źle.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Omijanie śniadania to błąd? Ekspert wyjaśnia, w jakich sytuacjach to niezdrowy mit

Parówki na śniadanie

Parówki owiane są od lat złą sławą. I nic w tym dziwnego, bo przed laty znalezienie takich o dobrym składzie nie było łatwym zadaniem. Z biegiem czasu świadomość konsumentów rosła. Dziś znalezienie kiełbasek z samego mięsa i przypraw nie jest już takie trudne. Kluczem do dokonania zdrowego wyboru stało się uważne czytanie etykiet i świadome wybieranie produktów. Producenci, odpowiadając na potrzeby rynku, zaczęli oferować parówki z wysoką zawartością mięsa (nawet powyżej 90 proc.), bez zbędnych wypełniaczy, MOM (mięsa oddzielonego mechanicznie), konserwantów czy sztucznych wzmacniaczy smaku.

Gotujące się parówki
Gotujące się parówki © Adobe Stock | Dmitry Dolgikh 8(914)014-30-33

Dzięki temu parówki mogą ponownie stać się elementem zbilansowanego śniadania – szybkiego, sycącego i, co najważniejsze, wartościowego. Wystarczy poświęcić chwilę na analizę składu, by odnaleźć te, które rzeczywiście dostarczą nam pełnowartościowego białka i energii na początek dnia. Warto jednak pamiętać, że wciąż jest to produkt wysokoprzetworzony, więc nie powinien stanowić podstawy diety.

Jak gotować parówki?

Kiedy parówki są już wybrane, przychodzi czas na gotowanie. Robert Makłowicz ostrzegł jednak, przed zalewaniem ich wodą i wstawianiem na palnik. Zamiast tego, należy najpierw zagotować samą wodę, a gdy zacznie wrzeć, wyłączyć ją i dopiero wtedy włożyć parówki. Makłowicz podkreślił, że długie gotowanie parówek prowadzi do ich pękania. W ten sposób ulatnia się smak, psuje konsystencja, a parówki nabierają wody. Sole peklujące znajdujące się często w parówkach mogą tworzyć szkodliwe związki w czasie niewłaściwej obróbki cieplnej. Z tego powodu parówek nie powinno się również piec, smażyć ani grillować.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru