Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników

Nadchodzące wakacje nie będą nas oszczędzać. Upały sprawiają, że przede wszystkim wybieramy chłodne przekąski, dzięki którym odpoczniemy od wszechobecnego ciepła. Ten prosty deser ukoi cię latem i zajmie tylko chwilę

Mrożony jogurtMrożony jogurt
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nadchodzące lato sprawia, że coraz więcej osób rozgląda się za zdrowymi sposobami na deser. Nie od dziś wiadomo, że cukier nie jest najlepszym towarzyszem osób dbających o linię. Na szczęście istnieją zdrowe rozwiązania, które gwarantują nam słodki zawrót głowy.

Naturalnie pyszny, bez wyrzutów sumienia – jogurt

W sklepach dostępna jest ogromna różnorodność jogurtów greckich – warto jednak zwrócić uwagę na ich skład. Najlepiej wybierać te bez dodatku cukru i sztucznych substancji. Nawet jeśli masz ochotę na coś słodkiego, lepiej samodzielnie dodać kostkę czekolady niż sięgać po dosładzany produkt. Taka kostka skuteczniej zaspokoi ochotę na słodycze niż cukier zawarty w jogurcie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Luksusowe ciasto Santoska z kremem kawowym i orzechami - hit każdej okazji

Świetną alternatywą dla czekolady są owoce – naturalne źródło słodyczy, a przy tym bogactwo witamin. Doskonale sprawdzą się szczególnie owoce leśne, które zawierają dużo antyoksydantów i uchodzą za jedne z najzdrowszych. Dobrym wyborem będą również owoce sezonowe, takie jak truskawki czy maliny.

Jeśli chcesz wzbogacić swój deser o zdrowe tłuszcze, sięgnij po posiekane pistacje lub orzechy włoskie. Nie musisz ograniczać się do jednego dodatku – śmiało eksperymentuj, łącz różne składniki i twórz własne, pełnowartościowe kompozycje.

Jak mrozić jogurt?

Jogurt możesz spokojnie zamrozić. Dzięki temu możesz uzyskać domowe lody wzbogacone o dowolne dodatki. Aby uzyskać dobrą konsystencję, należy wybrać jogurt z małą zawartością wody, ponieważ podczas zamarzania woda tworzy kryształki lodu, które mogą uszkodzić strukturę jogurtu i sprawić, że po rozmrożeniu stanie się wodnisty. Zwróć uwagę na pojemnik, w którym mrozisz jogurt – ważne, aby nie zapełnić go do pełna, bo jogurt lekko się rozszerza podczas zamrażania. Upewnij się, że pojemnik jest szczelnie zamknięty, aby jogurt nie chłonął zapachów z zamrażalnika. Ostatnim elementem jest czas mrożenia – najlepiej jest włożyć go na całą noc.

Przepis na mrożoną tabliczkę z jogurtu, białej czekolady i owoców

Składniki:

  • 400 g jogurtu naturalnego,
  • 40 g białej czekolady,
  • garść borówek i garść truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Owoce dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój truskawki na mniejsze kawałki, a borówki zostaw w całości.
  2. Pokrój drobno białą czekoladę. Do przygotowanego pojemnika wlej jogurt naturalny, wsyp owoce, białą czekoladę i wymieszaj.
  3. Następnie szczelnie zamknij pojemnik i wstaw do zamrażalnika na całą noc. Następnego dnia masz gotowy pyszny deser.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości