WAŻNE
TERAZ

B. szef CBA doprowadzony na komisję. Od razu spięcie

Kuszące potrawy tylko dla odważnych

Kulinaria zwykle kojarzą się z przyjemnością i poczuciem bezpieczeństwem. Jednak w niektórych kulturach popularność zdobyły potencjalnie niebezpieczne potrawy, których niewłaściwie przygotowanie sprawia, że posiłek zamienia się w grę w rosyjską ruletkę.

Kuszące potrawy tylko dla odważnych
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
3
Kulinaria zwykle kojarzą się z przyjemnością i poczuciem bezpieczeństwem. Jednak w niektórych kulturach popularność zdobyły potencjalnie niebezpieczne potrawy, których niewłaściwie przygotowanie sprawia, że posiłek zamienia się w grę w rosyjską ruletkę.

Japońskie smakołyki

Na czele takich „smakołyków" należy wymienić popularną w Japonii rybę z rodziny rozdymkowatych nazywaną fugu. Wnętrzna tej ryby wydzielają toksynę nazywaną tetrodoksyną, która jest 100 razy silniejsza niż cyjanek potasu.

Mimo że japońscy kucharze muszą mieć licencję pozwalającą na przygotowanie fugu, to wypadki się zdarzają. Toksyny zwykle gromadzą się w narządach płciowych i wątrobie ryby. Podczas usuwania tych organów należy zachować ostrożność tak, aby nie pękły i nie zatruły mięsa.

Niedawno w Tsuruoka - mieście w północnej Japonii - siedem osób po zjedzeniu potrawy zawierającej tę rybkę trzeba było hospitalizować ponieważ wystąpiły u nich objawy paraliżu i kłopoty z oddychaniem. Akurat w tym wypadku kucharz nie miał licencji i został aresztowany przez policję. W samym tylko 2007 roku w Japonii w wyniku zatrucia fugu zmarły 44 osoby.

Żywa ośmiorniczka

San Nak Ji, czyli żywa ośmiorniczka, jest uznanym przysmakiem w Korei i Japonii. Cała zabawa polega na zjadaniu jej żywej. Jednak podczas konsumpcji trzeba starać się ją połknąć bez zakrztuszenia. Wbrew pozorom okazuje się to nie takie łatwe, skoro w Korei Południowej rocznie umiera 6 osób w wyniku zadławienia.

Cassava (nazywana też maniokiem) jest bardzo popularną rośliną w rejonie Karaibów i w Afryce Zachodniej. Gotowana może zastąpić ziemniaki, wyrabia się z niej również mąkę, służącą na przykład do wyrobu słodkości. Jednak roślina ta zawiera cyjanek i w wypadku niewłaściwego przygotowania powoduje ostre zatrucie lub nawet śmierć.

Żaba byk

Żaba rycząca (nazywana też żabą byk) uchodzi za przysmak w Namibii, gdzie jest spożywana w całości z wyłączeniem przewodu pokarmowego. W krajach, w których żaby trafiają na talerz, zwykle konsumuje się ich poszczególne części, jak na przykład udka, ponieważ skóra i organy wewnętrzne zawierają trujące toksyny. Zjedzenie takiej żabki, która jeszcze nie osiągnęła dojrzałości, kończy się niewydolnością wątroby.

Owoce Ackee, oryginalnie pochodzące z Zachodniej Afryki, stały się bardzo popularne na Karaibach, a w szczególności Jamajce, gdzie są jednym z głównych składników potraw. Dojrzałe owoce mają kolor czerwony i przypominają gruszkę. Powinny być zbierane, kiedy otwierają się, ukazując nasiona.

Ackee jest jadalne, a w zasadzie tylko jego miąższ, znajdujący się w pobliżu nasion, tylko gdy jest w pełni dojrzałe. Owoce niedojrzałe bądź przejrzałe prowadzą na przykład do Jamajskiej Choroby Wymiotnej, powodującej ostrą hipoglikemię.

Ryba z toksynami

Blaasop jest rybą występującą w Oceanie Indyjskim i Zachodnim Pacyfiku. Miejscowi uważają ją za smakołyk, jednak potrafią oni pozbywać się organów i skóry zawierających toksyny, które powodują paraliż i niewydolność oddechową. Niestety, gdy ryby te pojawiły się nieoczekiwanie we wschodniej części morza Śródziemnego, spowodowały 10 przypadków śmiertelnych.

Pora na muchomora

Muchomor czerwony co prawda nie jest przysmakiem, jednak znane są przypadki spożywania go w celach odurzających bądź samobójczych. Są oczywiście pasjonaci, którzy wielokrotnie gotują go dla samej przyjemności zjedzenia muchomora. W wypadku grzybów jednak powinniśmy pamiętać, że wszystkie są jadalne, ale niektóre tylko raz.

Na koniec jeszcze jedna uwaga. Jak dowodzi przykład londyńskiej restauracji „Fat Duck" Hestona Blumenthala, nawet 2 gwiazdki Michelina nie chronią przed zatruciem.

Artur Olejniczak

Źródło artykułu:
3

Wybrane dla Ciebie

Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon