Kulinarne rekordy Guinnessa
Miniony rok można zaliczyć do niezwykłych. Zresztą, według Guinnessa, podobnie jak wiele poprzednich. Nie wierzycie? Poznajcie kilka osobliwych rekordów kulinarnych.
Szybkojedząca
12 minut potrzebowała Sonya Thomas, aby zjeść 181 skrzydełek ważących w sumie 2,2 kg. Ta, mierząca zaledwie 152 cm Koreanka ustanowiła rekord podczas odbywających się w Buffalo (Stany Zjednoczone) 29 zawodów w tej nietypowej dyscyplinie. Poprzedni rekord także należał do niej. Ustanowiła go w 2005 r. zjadając 174 skrzydełka w czasie 12 minut. Kobieta jest prawdziwą mistrzynią także w jedzeniu ostryg, jajek na twardo, sernika, papryki jalapeño oraz hot dogów (37 sztuk w 12 minut).
Czas na frytki
Przez 83 godziny Chris Verschueren smażył frytki. Tym samym, ten 53-letni Belg, pobił poprzedni rekord ustanowiony w 1987 r., który był krótszy aż o 11 godzin. Od piątkowego poranka do wieczornego poniedziałku mężczyzna usmażył 1500 kg ziemniaków. Ponieważ jest to bardzo ciężka praca, po każdych 20 godzinach musiał robić sobie 100-minutową przerwę na prysznic i rozciąganie.
Super ciacho
Simon Morgan (32 lata) i Paul Thacker (30 lat) zrobili największe na świecie ciastko typu custard cream - 59 cm długości i 39 cm szerokości, a waga to 15,73 kg. Jego stworzenie trwało 11,5 godziny. Po wpisaniu do księgi rekordów Guinnessa zostało sprzedane na eBayu. Szczęśliwy nabywca zapłacił za nie 410 funtów. Simon i Paul przyznają, że zrobili ciastko, aby zyskać rozgłos i pieniądze. Na cele charytatywne.
Mega czekolada
Armeńska firma Grand Candy, z okazji 10-lecia swojej działalności, stworzyła największą na świecie czekoladę. Tabliczka miała 560 cm długości, 270 cm szerokości i grubość 25 cm. Ważyła 4410 kg. Przygotowywano ją przez cztery dni. W 70 proc. powstała z naturalnych produktów - wykorzystano 500 kg, specjalnie importowanych z Afryki, ziaren kakaowca oraz 300 kg cukru. Przeciętny człowiek potrzebowałby 450 lat, aby zjeść tak dużą ilość czekolady.
Tequila za miliony
Hacienda La Capilla z Meksyku wyprodukowała prawdopodobnie najdroższą na świecie tequilę. Nie jest to jednak zasługą samego trunku, ale jego opakowania - platynowej, wysadzanej diamentami butelki. Alkohol nosi nazwę The Diamond Sterling. Sprzedawany jest w ceramicznych butelkach o pojemności 1,3 litra obłożonych platyną ważącą 2,2 kg, a do tego pokrytych ponad 4000 diamentami o łącznej wielkości 328 karatów. Zawartość to siedmioletnia tequila z Jalisco z Meksyku. Cena? Kosmiczna - 3,5 miliona dolarów.
Trufle są w cenie
Na aukcji w Hong Kongu sprzedano dwie trufle za 330 tys. dolarów. Kupił je Stanley Ho z Makau, potentat w branży kasyn i jeden z najbogatszych ludzi na świecie według Forbs'a. Były to najdroższe trufle na świecie. Zwycięzca licytacji otrzymał 900-gramową truflę białą i 400-gramową zwykłą truflę. Grzyby rosły w Toskanii i zostały przywiezione specjalnie do Hong Kongu na licytację.
Wielkie świętowanie
Cukiernicy z Niemiec upiekli olbrzymi kerststol, który uznano za największe świąteczne ciasto na świecie. Olbrzymi wypiek ważył prawie 4200 kg i powstał specjalnie na festiwal w Dresden. Przygotowywany był przez dwa dni. Potem sprzedany został po kawałku, a pieniądze przeznaczono na cele charytatywne.
qk/kku
fot. Jupiterimages/BananaStock/Thinkstock