WAŻNE
TERAZ

Ostatnie godziny kampanii. Mamy najnowszy sondaż dla WP

Kulinarna wycieczka Mandaryny. Zobacz, czym piosenkarka stołuje się w Budapeszcie

Mandaryna wybrała się z ukochanym na wycieczkę do Budapesztu. Na Instastory pochwaliła się, jak kosztuje węgierskich specjałów. Z tej okazji przedstawiamy wam przepis na tradycyjny gulasz.

Kulinarna wycieczka Mandaryny. Zobacz, czym piosenkarka stołuje się w Budapeszcie
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska
12

Kuchnia węgierska bazuje na mięsie oraz warzywach sezonowych. Madziarzy używają bardzo dużo papryki, zarówno ostrej, jak i tej słodkiej. Już od rana Węgrzy jedzą dość tłusto. Tradycyjne śniadanie składa się z jaj, serów, chleba posmarowanego smalcem z dodatkiem czerwonej cebuli i papryki. Na obiad gulasz, a na kolację zupa rybna.

W węgierskiej kuchni warto spróbować takich specjałów jak lángos, czyli pieczony na oleju placek oraz gęstą zupę gulaszową z kawałkami mięsa wołowego. Piosenkarka postanowiła spróbować jednak innych potraw. Wybrała klasyczną zupę rybną oraz pörkölt, czyli gulasz węgierski, którego podstawą obok mięsa są papryka i pomidory.

Obraz
© Instagram.com

Nie musisz jechać do Węgier, by poczuć ich smak. Przygotowaliśmy dla was tradycyjny gorący kociołek, czyli pyszny gulasz.

*Składniki: *

  • 1 kg mięsa wołowego
  • 3 łyżki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka ostrej mielonej papryki
  • 4 cebule
  • pasta gulaszowa
  • 1 passata pomidorowa
  • sól i pieprz
  • 50 g papryki wędzonej
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 kg ziemniaków
  • 10 dag słoniny wędzonej

*Przepis: *
Postawić kociołek na palenisku. Słoninę pokroić w kostkę, wrzucić do kociołka. Kiedy słonina wytopi się, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Dodać pastę gulaszową i mieszać. Po czym wrzucić paprykę mieloną i pokrojone w kostkę mięso. Następnie zaleć winem i uzupełnić wodą, w taki sposób, żeby ledwo przykryła zawartość kociołka. Wlać passatę i dusić na niewielkim ogniu przez 2 godziny, mieszając co jakiś czas. Kiedy mięso będzie miękkie, dodać pokrojone w ósemkę ziemniaki. Dolać wody i gotować do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć
Zbadali polskie dżemy. Przerażające, że jeden z nich zawierał aż 13 pestycydów
Zbadali polskie dżemy. Przerażające, że jeden z nich zawierał aż 13 pestycydów
Takich owoców nie kupuj pod żadnym pozorem. Mogą zawierać toksyny
Takich owoców nie kupuj pod żadnym pozorem. Mogą zawierać toksyny
O wiele zdrowsze niż ziemniaczane. Takie placki powinni zajadać zwłaszcza seniorzy i dzieci
O wiele zdrowsze niż ziemniaczane. Takie placki powinni zajadać zwłaszcza seniorzy i dzieci
Nie wiemy, jak zdrowa jest ta przyprawa. Ma właściwości przeciwnowotworowe i poprawia trawienie
Nie wiemy, jak zdrowa jest ta przyprawa. Ma właściwości przeciwnowotworowe i poprawia trawienie
Już nie robię fasolki z bułką tartą. Włoski przepis to dla mnie strzał w dziesiątkę
Już nie robię fasolki z bułką tartą. Włoski przepis to dla mnie strzał w dziesiątkę