Kulinarna wycieczka Mandaryny. Zobacz, czym piosenkarka stołuje się w Budapeszcie
Mandaryna wybrała się z ukochanym na wycieczkę do Budapesztu. Na Instastory pochwaliła się, jak kosztuje węgierskich specjałów. Z tej okazji przedstawiamy wam przepis na tradycyjny gulasz.
Kuchnia węgierska bazuje na mięsie oraz warzywach sezonowych. Madziarzy używają bardzo dużo papryki, zarówno ostrej, jak i tej słodkiej. Już od rana Węgrzy jedzą dość tłusto. Tradycyjne śniadanie składa się z jaj, serów, chleba posmarowanego smalcem z dodatkiem czerwonej cebuli i papryki. Na obiad gulasz, a na kolację zupa rybna.
W węgierskiej kuchni warto spróbować takich specjałów jak lángos, czyli pieczony na oleju placek oraz gęstą zupę gulaszową z kawałkami mięsa wołowego. Piosenkarka postanowiła spróbować jednak innych potraw. Wybrała klasyczną zupę rybną oraz pörkölt, czyli gulasz węgierski, którego podstawą obok mięsa są papryka i pomidory.
Nie musisz jechać do Węgier, by poczuć ich smak. Przygotowaliśmy dla was tradycyjny gorący kociołek, czyli pyszny gulasz.
*Składniki: *
- 1 kg mięsa wołowego
- 3 łyżki słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka ostrej mielonej papryki
- 4 cebule
- pasta gulaszowa
- 1 passata pomidorowa
- sól i pieprz
- 50 g papryki wędzonej
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 2 kg ziemniaków
- 10 dag słoniny wędzonej
*Przepis: *
Postawić kociołek na palenisku. Słoninę pokroić w kostkę, wrzucić do kociołka. Kiedy słonina wytopi się, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Dodać pastę gulaszową i mieszać. Po czym wrzucić paprykę mieloną i pokrojone w kostkę mięso. Następnie zaleć winem i uzupełnić wodą, w taki sposób, żeby ledwo przykryła zawartość kociołka. Wlać passatę i dusić na niewielkim ogniu przez 2 godziny, mieszając co jakiś czas. Kiedy mięso będzie miękkie, dodać pokrojone w ósemkę ziemniaki. Dolać wody i gotować do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.