Trwa ładowanie...

Kulinarna wycieczka Mandaryny. Zobacz, czym piosenkarka stołuje się w Budapeszcie

Mandaryna wybrała się z ukochanym na wycieczkę do Budapesztu. Na Instastory pochwaliła się, jak kosztuje węgierskich specjałów. Z tej okazji przedstawiamy wam przepis na tradycyjny gulasz.

Kulinarna wycieczka Mandaryny. Zobacz, czym piosenkarka stołuje się w BudapeszcieŹródło: 123RF
duas09u
duas09u

Kuchnia węgierska bazuje na mięsie oraz warzywach sezonowych. Madziarzy używają bardzo dużo papryki, zarówno ostrej, jak i tej słodkiej. Już od rana Węgrzy jedzą dość tłusto. Tradycyjne śniadanie składa się z jaj, serów, chleba posmarowanego smalcem z dodatkiem czerwonej cebuli i papryki. Na obiad gulasz, a na kolację zupa rybna.

W węgierskiej kuchni warto spróbować takich specjałów jak lángos, czyli pieczony na oleju placek oraz gęstą zupę gulaszową z kawałkami mięsa wołowego. Piosenkarka postanowiła spróbować jednak innych potraw. Wybrała klasyczną zupę rybną oraz pörkölt, czyli gulasz węgierski, którego podstawą obok mięsa są papryka i pomidory.

Instagram.com
Źródło: Instagram.com

Nie musisz jechać do Węgier, by poczuć ich smak. Przygotowaliśmy dla was tradycyjny gorący kociołek, czyli pyszny gulasz.

*Składniki: *

  • 1 kg mięsa wołowego
  • 3 łyżki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka ostrej mielonej papryki
  • 4 cebule
  • pasta gulaszowa
  • 1 passata pomidorowa
  • sól i pieprz
  • 50 g papryki wędzonej
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 kg ziemniaków
  • 10 dag słoniny wędzonej
duas09u

*Przepis: *
Postawić kociołek na palenisku. Słoninę pokroić w kostkę, wrzucić do kociołka. Kiedy słonina wytopi się, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Dodać pastę gulaszową i mieszać. Po czym wrzucić paprykę mieloną i pokrojone w kostkę mięso. Następnie zaleć winem i uzupełnić wodą, w taki sposób, żeby ledwo przykryła zawartość kociołka. Wlać passatę i dusić na niewielkim ogniu przez 2 godziny, mieszając co jakiś czas. Kiedy mięso będzie miękkie, dodać pokrojone w ósemkę ziemniaki. Dolać wody i gotować do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.

duas09u
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
duas09u
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj