Już nie robię fasolki z bułką tartą. Włoski przepis to dla mnie strzał w dziesiątkę

Cena fasolki szparagowej w dyskontach i warzywniakach jest coraz niższa. To najlepszy czas na przygotowanie z niej czegoś dobrego. W Polsce najczęściej podawana jest w wersji na ciepło z masłem i bułką tartą. Zimna sałatka we włoskim stylu budzi zaskoczenie, ale jest o wiele zdrowsza.

Fasolka po włosku jest o wiele lżejsza od polskiej wersjiFasolka po włosku jest o wiele lżejsza od polskiej wersji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kiedy Polacy zajadają się smaczną, ale ciężkostrawną wersją, Włosi przygotowują z zielonych lub żółtych strączków pyszną, wiosenną sałatkę. Fasolka szparagowa z dodatkiem oliwy i czosnku równie dobrze sprawdza się jako dodatek do obiadu, a przy tym jest o wiele lżejsza i bardziej wyrazista w smaku. Przygotowanie jej jest proste i szybkie, a efekt zadowoli nawet najmłodszych smakoszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolkę szparagową podaję po francusku. Nie nadążam z dokładkami

Jaką fasolkę wybrać – zieloną czy żółtą?

Zarówno zielona, jak i żółta fasolka, to wartościowy składnik diety – jest lekkostrawna i bogata w błonnik, wspierający trawienie, a także antyoksydanty, zwalczające wolne rodniki. Strączki w kolorze zielonym są bardziej wyraziste w smaku, zawiera więcej witaminy A oraz kwasu foliowego. Z kolei żółta fasolka jest nieco delikatniejsza i słodsza, a przy tym bogatsza w potas i fosfor.

Zieloną fasolkę należy gotować od 10 do 20 minut, a żółtą od 5 do 12 minut. Do wody warto dodać odrobinę soli i cukru, aby podkreślić jej smak. Ważne jest, aby nie gotować fasolki szparagowej zbyt długo, inaczej straci jędrność i witaminy.

Przepis na fasolkę szparagową z oliwą i czosnkiem

Zanim ugotujesz fasolkę, odetnij z niej końcówki i dokładnie umyj pod bieżącą wodą.

Składniki:

  • 200 g fasolki szparagowej,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz według uznania.

Wykonanie:

  1. Fasolkę gotuj w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie przełóż ją na sitko i przelej zimną wodą.
  2. Czosnek obierz z łupin i pokrój w cienkie plasterki.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej czosnek przez ok. 1 minutę. Dodaj ugotowaną fasolkę, dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce