Trwa ładowanie...

Już nie robię fasolki z bułką tartą. Włoski przepis to dla mnie strzał w dziesiątkę

Cena fasolki szparagowej w dyskontach i warzywniakach jest coraz niższa. To najlepszy czas na przygotowanie z niej czegoś dobrego. W Polsce najczęściej podawana jest w wersji na ciepło z masłem i bułką tartą. Zimna sałatka we włoskim stylu budzi zaskoczenie, ale jest o wiele zdrowsza.

Fasolka po włosku jest o wiele lżejsza od polskiej wersjiFasolka po włosku jest o wiele lżejsza od polskiej wersjiŹródło: Adobe Stock
d1w3hy6
d1w3hy6

Kiedy Polacy zajadają się smaczną, ale ciężkostrawną wersją, Włosi przygotowują z zielonych lub żółtych strączków pyszną, wiosenną sałatkę. Fasolka szparagowa z dodatkiem oliwy i czosnku równie dobrze sprawdza się jako dodatek do obiadu, a przy tym jest o wiele lżejsza i bardziej wyrazista w smaku. Przygotowanie jej jest proste i szybkie, a efekt zadowoli nawet najmłodszych smakoszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolkę szparagową podaję po francusku. Nie nadążam z dokładkami

Jaką fasolkę wybrać – zieloną czy żółtą?

Zarówno zielona, jak i żółta fasolka, to wartościowy składnik diety – jest lekkostrawna i bogata w błonnik, wspierający trawienie, a także antyoksydanty, zwalczające wolne rodniki. Strączki w kolorze zielonym są bardziej wyraziste w smaku, zawiera więcej witaminy A oraz kwasu foliowego. Z kolei żółta fasolka jest nieco delikatniejsza i słodsza, a przy tym bogatsza w potas i fosfor.

d1w3hy6

Zieloną fasolkę należy gotować od 10 do 20 minut, a żółtą od 5 do 12 minut. Do wody warto dodać odrobinę soli i cukru, aby podkreślić jej smak. Ważne jest, aby nie gotować fasolki szparagowej zbyt długo, inaczej straci jędrność i witaminy.

Przepis na fasolkę szparagową z oliwą i czosnkiem

Zanim ugotujesz fasolkę, odetnij z niej końcówki i dokładnie umyj pod bieżącą wodą.

Składniki:

  • 200 g fasolki szparagowej,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz według uznania.
d1w3hy6

Wykonanie:

  1. Fasolkę gotuj w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie przełóż ją na sitko i przelej zimną wodą.
  2. Czosnek obierz z łupin i pokrój w cienkie plasterki.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej czosnek przez ok. 1 minutę. Dodaj ugotowaną fasolkę, dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj.
d1w3hy6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w3hy6
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj