Już nie robię fasolki z bułką tartą. Włoski przepis to dla mnie strzał w dziesiątkę

Cena fasolki szparagowej w dyskontach i warzywniakach jest coraz niższa. To najlepszy czas na przygotowanie z niej czegoś dobrego. W Polsce najczęściej podawana jest w wersji na ciepło z masłem i bułką tartą. Zimna sałatka we włoskim stylu budzi zaskoczenie, ale jest o wiele zdrowsza.

Fasolka po włosku jest o wiele lżejsza od polskiej wersjiFasolka po włosku jest o wiele lżejsza od polskiej wersji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kiedy Polacy zajadają się smaczną, ale ciężkostrawną wersją, Włosi przygotowują z zielonych lub żółtych strączków pyszną, wiosenną sałatkę. Fasolka szparagowa z dodatkiem oliwy i czosnku równie dobrze sprawdza się jako dodatek do obiadu, a przy tym jest o wiele lżejsza i bardziej wyrazista w smaku. Przygotowanie jej jest proste i szybkie, a efekt zadowoli nawet najmłodszych smakoszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolkę szparagową podaję po francusku. Nie nadążam z dokładkami

Jaką fasolkę wybrać – zieloną czy żółtą?

Zarówno zielona, jak i żółta fasolka, to wartościowy składnik diety – jest lekkostrawna i bogata w błonnik, wspierający trawienie, a także antyoksydanty, zwalczające wolne rodniki. Strączki w kolorze zielonym są bardziej wyraziste w smaku, zawiera więcej witaminy A oraz kwasu foliowego. Z kolei żółta fasolka jest nieco delikatniejsza i słodsza, a przy tym bogatsza w potas i fosfor.

Zieloną fasolkę należy gotować od 10 do 20 minut, a żółtą od 5 do 12 minut. Do wody warto dodać odrobinę soli i cukru, aby podkreślić jej smak. Ważne jest, aby nie gotować fasolki szparagowej zbyt długo, inaczej straci jędrność i witaminy.

Przepis na fasolkę szparagową z oliwą i czosnkiem

Zanim ugotujesz fasolkę, odetnij z niej końcówki i dokładnie umyj pod bieżącą wodą.

Składniki:

  • 200 g fasolki szparagowej,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz według uznania.

Wykonanie:

  1. Fasolkę gotuj w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie przełóż ją na sitko i przelej zimną wodą.
  2. Czosnek obierz z łupin i pokrój w cienkie plasterki.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej czosnek przez ok. 1 minutę. Dodaj ugotowaną fasolkę, dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj.

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm