Już nie robię fasolki z bułką tartą. Włoski przepis to dla mnie strzał w dziesiątkę
Cena fasolki szparagowej w dyskontach i warzywniakach jest coraz niższa. To najlepszy czas na przygotowanie z niej czegoś dobrego. W Polsce najczęściej podawana jest w wersji na ciepło z masłem i bułką tartą. Zimna sałatka we włoskim stylu budzi zaskoczenie, ale jest o wiele zdrowsza.
Kiedy Polacy zajadają się smaczną, ale ciężkostrawną wersją, Włosi przygotowują z zielonych lub żółtych strączków pyszną, wiosenną sałatkę. Fasolka szparagowa z dodatkiem oliwy i czosnku równie dobrze sprawdza się jako dodatek do obiadu, a przy tym jest o wiele lżejsza i bardziej wyrazista w smaku. Przygotowanie jej jest proste i szybkie, a efekt zadowoli nawet najmłodszych smakoszy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Fasolkę szparagową podaję po francusku. Nie nadążam z dokładkami
Jaką fasolkę wybrać – zieloną czy żółtą?
Zarówno zielona, jak i żółta fasolka, to wartościowy składnik diety – jest lekkostrawna i bogata w błonnik, wspierający trawienie, a także antyoksydanty, zwalczające wolne rodniki. Strączki w kolorze zielonym są bardziej wyraziste w smaku, zawiera więcej witaminy A oraz kwasu foliowego. Z kolei żółta fasolka jest nieco delikatniejsza i słodsza, a przy tym bogatsza w potas i fosfor.
Zieloną fasolkę należy gotować od 10 do 20 minut, a żółtą od 5 do 12 minut. Do wody warto dodać odrobinę soli i cukru, aby podkreślić jej smak. Ważne jest, aby nie gotować fasolki szparagowej zbyt długo, inaczej straci jędrność i witaminy.
Przepis na fasolkę szparagową z oliwą i czosnkiem
Zanim ugotujesz fasolkę, odetnij z niej końcówki i dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
Składniki:
- 200 g fasolki szparagowej,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy,
- sól i pieprz według uznania.
Wykonanie:
- Fasolkę gotuj w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie przełóż ją na sitko i przelej zimną wodą.
- Czosnek obierz z łupin i pokrój w cienkie plasterki.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej czosnek przez ok. 1 minutę. Dodaj ugotowaną fasolkę, dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj.