Diabelsko smaczne. Jajko idealne metodą 6-6-6

Większość z nas kocha jajka. Są idealną bazą weekendowego śniadania, niezbędnym dodatkiem do wielu sałatek, czy pysznym i zdrowym wykończeniem obiadu. Podstawa podstaw polskiej kuchni. Aż trudno uwierzyć, że z porządnym ugotowaniem jajka wciąż mamy problemy.

Gotowanie jaj wbrew pozorom nie jest rzeczą łatwą.
Źródło zdjęć: © iStock.com
Magdalena Kowalska-Kotwica

Metod gotowania jajka na miękko jest cała masa. Jedni liczą czas od zagotowania wody, inni od włożenia do niej jajka. Pytanie tylko do jakiej, bo i na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Są fani opcji, w której gotowanie zaczyna się w lodowatej H2O i tacy, którzy twierdzą, że woda już na początku musi być ciepła. Ale uwaga, metoda 6-6 -6 wcale nie dotyczy jaj na miękko. Co może pójść nie tak, jeśli chcemy uzyskać idealne jajko na twardo? Wiele rzeczy.

Po pierwsze – pęknięta skorupka. Znacie ten moment rozczarowania, kiedy planujecie podać piękne i gładkie jajka na przykład z majonezem, a okazuje się, że z każdego z nich wystaje coś na kształt nadmuchanego bąbelka z białka? Oto problem numer jeden.

Jajka gotowane na twardo w garnku
© 123RF.COM

Problem numer dwa też jest zgoła estetyczny i w sumie z tej samej kategorii. Chcesz mieć ładne, jajko a wychodzi jak zwykle. To klasyczny problem z obieraniem. Ci, którzy chcą się pocieszyć, mówią, że problem z eleganckim pozbywaniem się skorupki dotyczy przede wszystkim jaj bardzo świeżych. Niezmiennie jednak wszyscy szukają cudownej metody, która problem rozwiąże.

I trzeci spory problem, choć nie przez wszystkich odnotowywany – zielona obwódka wokół żółtka. Niektórzy wręcz specjalnie tak długo gotują jajko, by ją wygenerować. To bardzo źle – przekonują kulinarni eksperci. Zielona "powłoczka" na żółtku oznacza tyle, że gotowaliśmy nasze jajo za długo i zaczęło się psuć. To nic zdrowego, pachnie nieco jak zepsute i absolutnie nie należy do takiego stanu dopuścić.

Szybkowar
© Shutterstock.com

I teraz wchodzi ona – nowa teoria gotowania jaj metodą 6-6-6, która ma ponoć rozwiązać wszystkie te problemy. Minus ma tylko jeden – trzeba mieć szybkowar. Autorką jest amerykańska blogerka Jessica, która przeprowadziła wiele testów i twierdzi, że za ten pomysł da sobie rękę uciąć.
Jessica testowała swój patent na 6 jajkach – radzimy się tego trzymać, żeby niczego nie popsuć. I teraz clue zasady 6-6-6: gotujemy jajka 6 minut w szybkowarze, 6 minut pozwalamy im odpocząć w szybkowarze pod ciśnieniem – 6 minut moczymy w zimnej wodzie. I voila – mamy idealnie ugotowane jajka, z których łatwo ściągniemy skorupkę. Gładkie, pyszne i w odpowiednim kolorze.

Zobacz też: Kurze, strusie i przepiórcze. Które jajko do czego?

Ciesząc się na spektakularne efekty, pamiętajcie o jednej ważnej rzeczy – z szybkowarem trzeba postępować ostrożnie. Uważajcie więc na twarz i na ręce. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane