Diabelsko smaczne. Jajko idealne metodą 6-6-6

Większość z nas kocha jajka. Są idealną bazą weekendowego śniadania, niezbędnym dodatkiem do wielu sałatek, czy pysznym i zdrowym wykończeniem obiadu. Podstawa podstaw polskiej kuchni. Aż trudno uwierzyć, że z porządnym ugotowaniem jajka wciąż mamy problemy.

Gotowanie jaj wbrew pozorom nie jest rzeczą łatwą.
Źródło zdjęć: © iStock.com
Magdalena Kowalska-Kotwica

Metod gotowania jajka na miękko jest cała masa. Jedni liczą czas od zagotowania wody, inni od włożenia do niej jajka. Pytanie tylko do jakiej, bo i na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Są fani opcji, w której gotowanie zaczyna się w lodowatej H2O i tacy, którzy twierdzą, że woda już na początku musi być ciepła. Ale uwaga, metoda 6-6 -6 wcale nie dotyczy jaj na miękko. Co może pójść nie tak, jeśli chcemy uzyskać idealne jajko na twardo? Wiele rzeczy.

Po pierwsze – pęknięta skorupka. Znacie ten moment rozczarowania, kiedy planujecie podać piękne i gładkie jajka na przykład z majonezem, a okazuje się, że z każdego z nich wystaje coś na kształt nadmuchanego bąbelka z białka? Oto problem numer jeden.

Jajka gotowane na twardo w garnku
© 123RF.COM

Problem numer dwa też jest zgoła estetyczny i w sumie z tej samej kategorii. Chcesz mieć ładne, jajko a wychodzi jak zwykle. To klasyczny problem z obieraniem. Ci, którzy chcą się pocieszyć, mówią, że problem z eleganckim pozbywaniem się skorupki dotyczy przede wszystkim jaj bardzo świeżych. Niezmiennie jednak wszyscy szukają cudownej metody, która problem rozwiąże.

I trzeci spory problem, choć nie przez wszystkich odnotowywany – zielona obwódka wokół żółtka. Niektórzy wręcz specjalnie tak długo gotują jajko, by ją wygenerować. To bardzo źle – przekonują kulinarni eksperci. Zielona "powłoczka" na żółtku oznacza tyle, że gotowaliśmy nasze jajo za długo i zaczęło się psuć. To nic zdrowego, pachnie nieco jak zepsute i absolutnie nie należy do takiego stanu dopuścić.

Szybkowar
© Shutterstock.com

I teraz wchodzi ona – nowa teoria gotowania jaj metodą 6-6-6, która ma ponoć rozwiązać wszystkie te problemy. Minus ma tylko jeden – trzeba mieć szybkowar. Autorką jest amerykańska blogerka Jessica, która przeprowadziła wiele testów i twierdzi, że za ten pomysł da sobie rękę uciąć.
Jessica testowała swój patent na 6 jajkach – radzimy się tego trzymać, żeby niczego nie popsuć. I teraz clue zasady 6-6-6: gotujemy jajka 6 minut w szybkowarze, 6 minut pozwalamy im odpocząć w szybkowarze pod ciśnieniem – 6 minut moczymy w zimnej wodzie. I voila – mamy idealnie ugotowane jajka, z których łatwo ściągniemy skorupkę. Gładkie, pyszne i w odpowiednim kolorze.

Zobacz też: Kurze, strusie i przepiórcze. Które jajko do czego?

Ciesząc się na spektakularne efekty, pamiętajcie o jednej ważnej rzeczy – z szybkowarem trzeba postępować ostrożnie. Uważajcie więc na twarz i na ręce. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni