Diabelsko smaczne. Jajko idealne metodą 6-6-6

Większość z nas kocha jajka. Są idealną bazą weekendowego śniadania, niezbędnym dodatkiem do wielu sałatek, czy pysznym i zdrowym wykończeniem obiadu. Podstawa podstaw polskiej kuchni. Aż trudno uwierzyć, że z porządnym ugotowaniem jajka wciąż mamy problemy.

Gotowanie jaj wbrew pozorom nie jest rzeczą łatwą.
Źródło zdjęć: © iStock.com
Magdalena Kowalska-Kotwica

Metod gotowania jajka na miękko jest cała masa. Jedni liczą czas od zagotowania wody, inni od włożenia do niej jajka. Pytanie tylko do jakiej, bo i na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Są fani opcji, w której gotowanie zaczyna się w lodowatej H2O i tacy, którzy twierdzą, że woda już na początku musi być ciepła. Ale uwaga, metoda 6-6 -6 wcale nie dotyczy jaj na miękko. Co może pójść nie tak, jeśli chcemy uzyskać idealne jajko na twardo? Wiele rzeczy.

Po pierwsze – pęknięta skorupka. Znacie ten moment rozczarowania, kiedy planujecie podać piękne i gładkie jajka na przykład z majonezem, a okazuje się, że z każdego z nich wystaje coś na kształt nadmuchanego bąbelka z białka? Oto problem numer jeden.

Jajka gotowane na twardo w garnku
© 123RF.COM

Problem numer dwa też jest zgoła estetyczny i w sumie z tej samej kategorii. Chcesz mieć ładne, jajko a wychodzi jak zwykle. To klasyczny problem z obieraniem. Ci, którzy chcą się pocieszyć, mówią, że problem z eleganckim pozbywaniem się skorupki dotyczy przede wszystkim jaj bardzo świeżych. Niezmiennie jednak wszyscy szukają cudownej metody, która problem rozwiąże.

I trzeci spory problem, choć nie przez wszystkich odnotowywany – zielona obwódka wokół żółtka. Niektórzy wręcz specjalnie tak długo gotują jajko, by ją wygenerować. To bardzo źle – przekonują kulinarni eksperci. Zielona "powłoczka" na żółtku oznacza tyle, że gotowaliśmy nasze jajo za długo i zaczęło się psuć. To nic zdrowego, pachnie nieco jak zepsute i absolutnie nie należy do takiego stanu dopuścić.

Szybkowar
© Shutterstock.com

I teraz wchodzi ona – nowa teoria gotowania jaj metodą 6-6-6, która ma ponoć rozwiązać wszystkie te problemy. Minus ma tylko jeden – trzeba mieć szybkowar. Autorką jest amerykańska blogerka Jessica, która przeprowadziła wiele testów i twierdzi, że za ten pomysł da sobie rękę uciąć.
Jessica testowała swój patent na 6 jajkach – radzimy się tego trzymać, żeby niczego nie popsuć. I teraz clue zasady 6-6-6: gotujemy jajka 6 minut w szybkowarze, 6 minut pozwalamy im odpocząć w szybkowarze pod ciśnieniem – 6 minut moczymy w zimnej wodzie. I voila – mamy idealnie ugotowane jajka, z których łatwo ściągniemy skorupkę. Gładkie, pyszne i w odpowiednim kolorze.

Zobacz też: Kurze, strusie i przepiórcze. Które jajko do czego?

Ciesząc się na spektakularne efekty, pamiętajcie o jednej ważnej rzeczy – z szybkowarem trzeba postępować ostrożnie. Uważajcie więc na twarz i na ręce. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji