Koniec z marnowaniem żywności
Co trzeci Polak przyznaje się do wyrzucania niespożytej żywności. Produkty, które przeważają w niechlubnej chrupie marnowanego jedzenia to przede wszystkim pieczywo, owoce, wędliny, warzywa oraz nabiał. Wyrzucając jedzenie marnujemy koszty poniesione na zakup i przygotowanie posiłków oraz produkujemy coraz więcej odpadów. Oto 5 praktycznych porad, jak przestać marnować jedzenie.
Produkty spożywcze, która nie zostały wykorzystane przez konsumenta, czyli mówiąc wprost zostały zmarnowane, wywierają negatywne skutki w wielu sferach ludzkiego życia. Chodzi nie tylko o aspekt ekonomiczny, ale również społeczny i ekologiczny. Do wytworzenia żywności, która codziennie ląduje na naszych stołach niezbędne są bowiem odpowiednie opakowania, transport, energia i wiąże się z tym pewna emisja odpadów przemysłowych. Wyrzucając jedzenie marnujemy koszty poniesione na zakup i przygotowanie posiłków oraz produkujemy coraz więcej odpadów.
We wrześniu 2014 roku przeprowadzono w naszym kraju badania na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności. Wynika z nich, że co trzeci Polak przyznaje się do wyrzucania niespożytej żywności. Znacząco częściej żywność wyrzucają osoby pracujące, mieszkające w dużych miastach. Produkty, które przeważają w niechlubnej grupie marnowanego jedzenia to przede wszystkim pieczywo, owoce, wędliny, warzywa oraz nabiał.
Specjaliści biją na alarm - już dziś każdy z nas powinien zastanowić się, ile tygodniowo marnuje jedzenia i jakie ma to skutki nie tylko na gospodarstwo domowe, ale całe społeczeństwo. Niestety wielu z nas trudno jest robić zakupy w taki sposób, aby nie dać złapać się w promocje typu "2 w cenie jednego" i przestrzeganie terminów ważności produktów spożywczych znajdujących się w lodówce.
Kołem ratunkowym w tej sytuacji okazać się może dopiero raczkująca w Polsce filozofia lean management, czyli tzw. "szczupłe zarządzanie". Jej ideą jest nie tylko robienie rozsądnych list zakupów, ale również planowanie posiłków, a wszystko to w celu ograniczania ilości wyrzucanej żywności. To doskonały sposób na oszczędność czasu i pieniędzy oraz bycie "eko".
Oto 5 praktycznych porad, jak przestać marnować jedzenie.
Planuj posiłki
Najlepiej z odpowiednim wyprzedzeniem. Dzięki temu łatwo zorientować się, czego i w jakich ilościach potrzebujesz. Przed wyjściem na zakupy zajrzyj do lodówki. Co wykorzystasz? Co niedługo się zepsuje? Czego brakuje? Jeśli wiesz, czego potrzebujesz i co masz, zrobisz rozsądne zakupy.
Zrób listę
Zbyt duże zakupy to kolejna przyczyna śmietników pełnych przeterminowanych i zepsutych produktów. Jeśli zauważasz, że w trakcie wizyty w sklepie kupujesz naprawdę spore ilości jedzenia, następnym razem zabierz ze sobą wcześniej przygotowaną listę. Nie kupuj niczego pod wpływem impulsu. Wybieraj tylko to, co w najbliższym czasie wykorzystasz w kuchni. Uważaj na promocje typu "Weź trzy - zapłać za dwa". Brzmi kusząco, ale czy naprawdę tego potrzebujesz? Kupuj to, co spożytkujesz, a nie to, co jest akurat tańsze. Konsekwencją zakupu złego jakościowo produktu także będzie większe marnotrawstwo żywności.
Układaj zakupy
Wracasz z zakupów i upychasz produkty w przypadkowe, wolne miejsca w lodówce. To błąd - produkty, których termin przydatności do spożycia niedługo minie, powinny trafić na jej przód. Będą w zasięgu wzroku, przez co istnieje większa szansa, że je zużyjesz, zanim się zepsują. Jedną z przyczyn marnowania żywności w polskich domach jest przegapienie terminu ważności, dlatego warto tak zarządzać zawartością lodówki i spiżarni, aby na bieżąco dokonywać konsumpcji zakupów spożywczych.
Przechowuj odpowiednio
Dowiedz się, jak przechowywać określone produkty, żeby jak najdłużej zachowywały świeżość. Na przykład większość warzyw dobrze przechowuje się w lodówce, ale nie dotyczy to pomidorów i kartofli. Z kolei chleb lepiej kupować niepokrojony - to może nieco mniej wygodne, ale za to wytrzyma dłużej. Poza tym, napis "najlepiej spożyć do" nie oznacza, że po tej dacie trzeba produkt wyrzucić. Zdaj się na oczy, nos i język - jeśli produkt wygląda, pachnie i smakuje dobrze, to jest zdatny do spożycia.
Gotuj efektywnie
Często gotujemy zbyt dużo i nakładamy sobie zbyt duże porcje. Wielkość porcji dla jednej osoby można oszacować - dorosła osoba zje przeciętnie np. 200 g ugotowanych ziemniaków, 150 g steka i wypije około 200 ml soku owocowego. Nie wyrzucajmy tego, co zostaje. Resztki można schować w lodówce lub zamrozić i później wykorzystać. Planuj posiłki najpierw z tych produktów, których termin przydatności do spożycia wkrótce się skończy - z bardzo dojrzałych owoców zrób sok, a z warzyw pyszną zupę. Wykorzystuj w miarę możliwości wszystkie części warzyw, mięsa. Kreatywna kuchnia? Spróbuj przygotować danie z produktów, których termin do spożycia dobiega końca. Efekt na pewno cię zaskoczy i zainspiruje do dalszych eksperymentów.
Artykuł powstał na podstawie materiału prasowego dotyczącego lean management oraz raportu z badań Millward Brown SMG/KRC.
ksv/mp/kuchnia.wp.pl