Koniec z marnowaniem żywności

Co trzeci Polak przyznaje się do wyrzucania niespożytej żywności. Produkty, które przeważają w niechlubnej chrupie marnowanego jedzenia to przede wszystkim pieczywo, owoce, wędliny, warzywa oraz nabiał. Wyrzucając jedzenie marnujemy koszty poniesione na zakup i przygotowanie posiłków oraz produkujemy coraz więcej odpadów. Oto 5 praktycznych porad, jak przestać marnować jedzenie.

Koniec z marnowaniem żywności
Źródło zdjęć: © 123RF
7

Produkty spożywcze, która nie zostały wykorzystane przez konsumenta, czyli mówiąc wprost zostały zmarnowane, wywierają negatywne skutki w wielu sferach ludzkiego życia. Chodzi nie tylko o aspekt ekonomiczny, ale również społeczny i ekologiczny. Do wytworzenia żywności, która codziennie ląduje na naszych stołach niezbędne są bowiem odpowiednie opakowania, transport, energia i wiąże się z tym pewna emisja odpadów przemysłowych. Wyrzucając jedzenie marnujemy koszty poniesione na zakup i przygotowanie posiłków oraz produkujemy coraz więcej odpadów.

We wrześniu 2014 roku przeprowadzono w naszym kraju badania na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności. Wynika z nich, że co trzeci Polak przyznaje się do wyrzucania niespożytej żywności. Znacząco częściej żywność wyrzucają osoby pracujące, mieszkające w dużych miastach. Produkty, które przeważają w niechlubnej grupie marnowanego jedzenia to przede wszystkim pieczywo, owoce, wędliny, warzywa oraz nabiał.
Specjaliści biją na alarm - już dziś każdy z nas powinien zastanowić się, ile tygodniowo marnuje jedzenia i jakie ma to skutki nie tylko na gospodarstwo domowe, ale całe społeczeństwo. Niestety wielu z nas trudno jest robić zakupy w taki sposób, aby nie dać złapać się w promocje typu "2 w cenie jednego" i przestrzeganie terminów ważności produktów spożywczych znajdujących się w lodówce.

Kołem ratunkowym w tej sytuacji okazać się może dopiero raczkująca w Polsce filozofia lean management, czyli tzw. "szczupłe zarządzanie". Jej ideą jest nie tylko robienie rozsądnych list zakupów, ale również planowanie posiłków, a wszystko to w celu ograniczania ilości wyrzucanej żywności. To doskonały sposób na oszczędność czasu i pieniędzy oraz bycie "eko".

Oto 5 praktycznych porad, jak przestać marnować jedzenie.

Planuj posiłki

Najlepiej z odpowiednim wyprzedzeniem. Dzięki temu łatwo zorientować się, czego i w jakich ilościach potrzebujesz. Przed wyjściem na zakupy zajrzyj do lodówki. Co wykorzystasz? Co niedługo się zepsuje? Czego brakuje? Jeśli wiesz, czego potrzebujesz i co masz, zrobisz rozsądne zakupy.

Zrób listę

Zbyt duże zakupy to kolejna przyczyna śmietników pełnych przeterminowanych i zepsutych produktów. Jeśli zauważasz, że w trakcie wizyty w sklepie kupujesz naprawdę spore ilości jedzenia, następnym razem zabierz ze sobą wcześniej przygotowaną listę. Nie kupuj niczego pod wpływem impulsu. Wybieraj tylko to, co w najbliższym czasie wykorzystasz w kuchni. Uważaj na promocje typu "Weź trzy - zapłać za dwa". Brzmi kusząco, ale czy naprawdę tego potrzebujesz? Kupuj to, co spożytkujesz, a nie to, co jest akurat tańsze. Konsekwencją zakupu złego jakościowo produktu także będzie większe marnotrawstwo żywności.

Układaj zakupy

Wracasz z zakupów i upychasz produkty w przypadkowe, wolne miejsca w lodówce. To błąd - produkty, których termin przydatności do spożycia niedługo minie, powinny trafić na jej przód. Będą w zasięgu wzroku, przez co istnieje większa szansa, że je zużyjesz, zanim się zepsują. Jedną z przyczyn marnowania żywności w polskich domach jest przegapienie terminu ważności, dlatego warto tak zarządzać zawartością lodówki i spiżarni, aby na bieżąco dokonywać konsumpcji zakupów spożywczych.

Przechowuj odpowiednio

Dowiedz się, jak przechowywać określone produkty, żeby jak najdłużej zachowywały świeżość. Na przykład większość warzyw dobrze przechowuje się w lodówce, ale nie dotyczy to pomidorów i kartofli. Z kolei chleb lepiej kupować niepokrojony - to może nieco mniej wygodne, ale za to wytrzyma dłużej. Poza tym, napis "najlepiej spożyć do" nie oznacza, że po tej dacie trzeba produkt wyrzucić. Zdaj się na oczy, nos i język - jeśli produkt wygląda, pachnie i smakuje dobrze, to jest zdatny do spożycia.

Gotuj efektywnie

Często gotujemy zbyt dużo i nakładamy sobie zbyt duże porcje. Wielkość porcji dla jednej osoby można oszacować - dorosła osoba zje przeciętnie np. 200 g ugotowanych ziemniaków, 150 g steka i wypije około 200 ml soku owocowego. Nie wyrzucajmy tego, co zostaje. Resztki można schować w lodówce lub zamrozić i później wykorzystać. Planuj posiłki najpierw z tych produktów, których termin przydatności do spożycia wkrótce się skończy - z bardzo dojrzałych owoców zrób sok, a z warzyw pyszną zupę. Wykorzystuj w miarę możliwości wszystkie części warzyw, mięsa. Kreatywna kuchnia? Spróbuj przygotować danie z produktów, których termin do spożycia dobiega końca. Efekt na pewno cię zaskoczy i zainspiruje do dalszych eksperymentów.

Artykuł powstał na podstawie materiału prasowego dotyczącego lean management oraz raportu z badań Millward Brown SMG/KRC.
ksv/mp/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
7

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki