Trwa ładowanie...
08-03-2011 14:38

Kasza - polski hit eksportowy

Warto poznać zalety kaszy, zanim zdecydujemy, że dodatkiem do naszego obiadu będą gotowane ziemniaki czy frytki. Tym bardziej, że do wyboru mamy kilka jej rodzajów.

Kasza - polski hit eksportowyŹródło: archiwum, fot: archiwum
d5r48s9
d5r48s9

Nad tym, jak wypromować nasze specjały głowimy się od dawna. Polscy szefowie kuchni uważają, że świata wcale nie podbijemy już bigosem, smalcem i zrazami. Karol Okrasa, współzałożyciel Fundacji Klubów Szefów Kuchni, która zajmuje się propagowaniem polskiej kuchni uważa, że ta wciąż postrzegana jest jako ciężka, tłusta i pracochłonna. Twierdzi za to, że jednym z zapomnianych, ale rewelacyjnie nadających się do promocji produktów jest właśnie kasza.

Dla kogo?

Ponieważ kasze są bogate w potas, a do tego mają niewielką ilość sodu - powinni ją jadać nadciśnieniowcy oraz osoby cierpiące na choroby serca i układu krążenia. Kasza jaglana i gryczana zawiera żelazo, kwas foliowy i witaminę E zapobiegające niedokrwistości. Wskazana jest więc dla wszystkich, którzy są zagrożeni anemią. Ponieważ dostarcza dużo skrobi, która łagodnie podnosi poziom glukozy i insuliny we krwi, wskazana jest także dla diabetyków. Co prawda nie można jeść jej zbyt często, ponieważ zawiera sporo fosforu, chloru i siarki, które zakwaszają organizm (może szkodzić cierpiącym np. na wrzody żołądka i dwunastnicy). Zaleca się ją za to podczas choroby wirusowej, bo wspomaga usuwanie wirusów z organizmu.

Życie w ciągłym stresie i depresja to jedne z największych chorób cywilizacyjnych. I tutaj osobom z takimi skłonnościami przychodzi na pomoc kasza. Jej ziarna są bogate w witaminy z grupy B znane z tego, że łagodzą objawy stresu, wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i polepszają nastrój. Kasze gotowane na sypko są bardzo lekkostrawne. Powinny być zatem włączane do diety kobiet w ciąży i karmiących matek, dzieci oraz osób starszych.

Do kaszy powinni się także przekonać wszyscy ci, którzy walczą z nadwagą. Zawarta w niej skrobia rozkłada się powoli i na długo zapewnia uczucie sytości. Nie jest także tucząca. Przed ugotowaniem 100 g kaszy ma jakieś 330 kcal. Potem, ponieważ zwiększa swoją objętość prawie trzykrotnie, ta sama porcja to zaledwie 110 kcal.

d5r48s9

Bogaty wybór

W sklepach znajdziemy kilka rodzajów kaszy. Do najzdrowszych zalicza się gryczana, ponieważ zawiera dużo białka bogatego w lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie wytwarza. Ma też sporo kwasu foliowego, magnezu, cynku, manganu, potasu i fosforu. Obniża ciśnienie. Najsmaczniejsza i najzdrowsza jest gotowana na sypko.

Kasza jaglana dorównuje gryczanej pod względem wartości odżywczych. Dostarcza dużo białka i ma najwyższą zawartość witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Do tego jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu.

Kasza jęczmienna jest chyba najpopularniejsza w polskiej kuchni. To doskonałe źródło witaminy PP, która obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi i poprawia wygląd skóry. Poza tym reguluje trawienie, zapobiega zaparciom, wzdęciom i bólom brzucha.

Kasza kukurydziana zawiera sporo „dobrego” tłuszczu oraz witaminy E. Polecana jest w żywieniu niemowląt, chorym na hiperlipidemię, hipercholesterolemię, miażdżycę i w profilaktyce niedokrwiennej choroby serca.

d5r48s9

Kasza manna zawiera niewiele błonnika, witamin i minerałów, ale wyróżnia ją wysoka zawartość jodu. Lekkostrawna. Idealna przy chorobach pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, wątroby i trzustki oraz stanach zapalnych przewodu pokarmowego. Zaleca się ją w schorzeniach nerek i dróg moczowych.

Kuskus to drobna kasza, błyskawiczna w przygotowaniu - wystarczy zalać ją wrzątkiem. Wywodzi się z krajów Maghrebu, ale trudno pominąć ją w tym zestawieniu. Jest lekkostrawna i sycąca, ale poza węglowodanami nie ma prawie żadnych składników odżywczych. Szczególnie zalecana dzieciom, kobietom w ciąży i osobom starszym.

qk/mmch

Polacamy także:

Polskie przysmaki

d5r48s9
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d5r48s9
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj